Communication is the transfer of information, news, ideas, thoughts, situations, feelings, or culture from one source (person, persons, or organization) to another person or group of people through a medium (written, oral, visual, or body language).
Communication between healthcare professionals is another important element that directly affects and sometimes complements the patient care process. For hospitals and healthcare institutions, ensuring that patients receive appropriate care requires more than just implementing procedures and making diagnoses. Communication is an important element at every stage of the healthcare process.
Effective communication is communication that is timely, accurate, precise, complete, free of ambiguity, and understood by the receiver, which reduces errors and results in an improvement in patient care. Communication is important as it is a direct cause of medical errors that frequently occur in the delivery of health services.
Although communication can be electronic, verbal, or written, the most error-prone communication results from verbal directives/orders and verbal receipt of laboratory results. In order to prevent these errors, there is a need for a system for receiving verbal or telephone instructions or for reporting critical test results;
It is important to have a process/procedure and a policy in place to establish this requirement and to verify the test result or directive completed by the person receiving the information by reading it back.
IN EVERY FIELD
There are Patient Safety Goals established by the World Health Organization and Service Quality Standards prepared by the Ministry of Health in our country in order to prevent medical errors caused by communication.
İletişim, bir kaynaktan (kişi, kişiler veya organizasyon), bir araçla (yazılı, sözlü, görsel veya beden dili ile), bilgi, haber, düşünce, durum, duygu veya kültürün bir başka insan veya insan topluluklarına aktarılmasıdır.
Sağlık çalışanları arasındaki iletişim hasta bakım sürecini doğrudan etkileyen, bazen de hasta bakım sürecini tamamlayan diğer önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastaneler ve sağlık kurumları için, hastaların uygun bakım almasını sağlamak, prosedürleri uygulamak ve tanı koymaktan daha fazla şey gerektirir. İletişim, sağlık sürecinin her aşamasında önemli bir unsurdur.
Etkili iletişim; doğru zamanlı, kesin, tam, belirsizlik taşımayan ve alıcı tarafından anlaşılan, hataları azaltan ve hasta bakımında iyileşmeyle sonuçlanan iletişimdir. İletişim, sağlık hizmetlerinin sunumunda sıklıkla ortaya çıkan tıbbi hatalara doğrudan neden olması bakımından önemlidir.
İletişim elektronik, sözlü ya da yazılı olabilmekle birlikte hataya en açık iletişim sözel olarak verilen direktiflerden/orderlardan ve laboratuvar sonuçlarının yine sözel olarak öğrenilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu hataların önlenebilmesi için sözel ya da telefon direktiflerinin alınmasına ya da kritik test sonuçlarının raporlanmasına yönelik;
bir süreç/prosedür ve bu kapsamda bilgiyi alan kişi tarafından tamamlanan test sonucunun ya da direktifin geri okunarak doğrulanması ve bu gerekliliğin oluşturulmasına yönelik bir politikanın belirlenmesi önemlidir.
HER ALANDA
Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan Hasta Güvenliği Hedefleri ve ülkemiz de Sağlık Bakanlığı tarafından iletişimden kaynaklı tıbbi hataların önlenmesi amacıyla, hazırlanmış Hizmet Kalite Standartları bulunmaktadır.