What is Patient Safety and Why is it Important?
The concept of patient safety exists within the understanding of "first not harm", which was first expressed by Hippocrates and has become the general principle of medicine. However, every medical practice and intervention in healthcare services automatically brings with it some risks. Today, the concept of "patient safety", which is a more sensitive and detailed approach to reducing or controlling these risks, comes to the fore.
Although quality of care in healthcare has gained momentum in recent years, it is actually a topic with a long historical background.
Patient safety took its place in the health system after the 1960s, although the Joint Commission on Accreditation of Health Care Organizations (Joint Commission International-JCI), established in 1951, initiated studies to ensure quality and safety in health services.
Patient Safety Precautions
Seven security measures are taken to ensure patient safety.
- Correct identification of patients
- Ensuring drug safety
- Ensuring effective communication
- Preventing wrong area, wrong patient, and wrong procedure
- Ensuring the safety of treatment and care
- Ensuring the safety of the devices used
- Reducing the risk of falls
Indicator Tracking and Reporting
Some indicators are monitored continuously in patient care and intermittently after improvements are made as needed. The purpose of monitoring indicators is to ensure patient safety. The following indicators are the indicators monitored by nursing services. Indicators vary according to need in line with patient safety goals.
Mandatory Indicators Used in Patient Care
- Pressure sore indicator
- Indicator of compliance with a patient assessment plan
- Patient falls monitoring indicator
Hasta Güvenliği Nedir ve Neden Önemlidir?
Hasta güvenliği kavramı, ilk kez Hipokrat tarafından ifade edilen ve tıbbın genel ilkesi haline gelmiş “önce zarar vermemek” anlayışı içerisinde vardır. Ancak, sağlık hizmetlerinde her tıbbi uygulama ve girişim, kendiliğinden bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Günümüzde bu risklerin azaltılması ya da kontrol altına alınabilmesi için daha hassas ve ayrıntılı bir yaklaşım olan “hasta güvenliği” kavramı ön plana çıkmaktadır.
Sağlık alanında bakım kalitesi son yıllarda ivme kazanmasına rağmen, aslında çok eski tarihsel geçmişe sahip bir konudur.
Hasta güvenliği, 1951 yılında kurulan Sağlık Bakım Organizasyonları’nın Akreditasyonu’nda Birleşik Komisyonu (Joint Commission International-JCI) sağlık hizmetlerinde kalite ve güvenliği sağlamak için çalışmalar başlatmasına rağmen 1960’lardan sonra sağlık sisteminde yerini almıştır.
Hasta Güvenlik Önlemleri
Hasta güvenliğini sağlamak amacıyla 7 güvenlik önlemi alınmaktadır.
- Hastaların doğru tanılanması
- İlaç güvenliğinin sağlanması
- Etkin iletişimin sağlanması
- Yanlış alan, yanlış hasta ve yanlış işlemin önlenmesi
- Tedavi ve bakım hizmetinin güvenliğinin sağlanması
- Kullanılan cihazların güvenliğinin sağlanması
- Düşme riskinin azaltılması
İndikatör takibi ve raporlanması
Hasta bakımında sürekli ve ihtiyaç halinde iyileştirmeler yapıldıktan sonra aralıklı olarak takip edilen indikatörler mevcuttur. İndikatörlerin takip edilmesinde amaç hasta güvenliğini sağlamaktır. Aşağıdaki indikatörler hemşirelik hizmetleri tarafından takip edilen indikatörlerdir. İndikatörler hasta güvenliği hedefleri doğrultusunda ihtiyaca göre değişiklik göstermektedir.
Hasta Bakımında Kullanılan Zorunlu İndikatörler
- Bası yarası indikatörü
- Hasta değerlendirme planına uyum indikatörü
- Hasta düşmeleri takip indikatörü