Heart diseases, which have been thought for many years to occur in middle and old ages, have also increased in young people in recent years. Cardiology Specialist Dr. Çiğdem Koca pointed out the reasons for this.
Among all diseases, except for infectious ones, the highest number of life losses occur in cardiovascular diseases worldwide, not only in recent years but for many years. Statistics show that heart diseases cause about 30 percent of life losses worldwide. Considering this picture, Yeditepe University Hospitals Cardiology Specialist Dr. Çiğdem Koca emphasized a changing phenomenon in terms of heart diseases. Stating that there has been an increase in the incidence of heart disease in young people in recent years due to the negative impact of many factors such as unhealthy diet, changing lifestyle, inactivity, and intense stress, Dr. Koca said the following on the issue:
İçinde bulunduğumuz pandemiyi yaşamamıza neden olan Covid-19 ve Covid-19 ile ilişkili durumlar uzun dönemde kalp hastalıkları risk faktörlerinde de etkili olacak ve kalp hastalıklarına bakışa da değişiklik getirecek. Bunun en önemli nedeni hastalığın kendisi kadar yaşam tarzımızın daha çok evde geçmesi. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki geçen dönemde beslenme düzeninde özellikle karbonhidrat ağırlıklı rejimlere geçildi. Herkes bir miktar kilo aldı ve aktif spor yapma imkanı çoğunlukla olmadı. Dolayısıyla yaşam tarzımız, kardiyologların tavsiyelerinin aksi yönüne ilerleyerek kalp damar hastalıkları anlamında riskli bir hale gelmiş oldu. Bu nedenle gelecekte kalp hastalıkları riskinin artmasını önlemek ve azaltmak için farkındalık çalışmaları daha da önem kazandı. Her ne kadar evde kaldığımız süre artsa da mümkün olduğunca aktif olmaya çalışmak önemli. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmek de uzun vadeli riski kontrol altında tutmak için yapılması gerekenler listesinin başında yer alıyor.
Kalp hastalıkları önceleri daha çok orta ve ileri yaş hastalığı olarak bilinirdi ve yoğun olarak bu yaş grubunda tanı alırdı. Ancak günümüzde neredeyse her yaş grubunda rastlıyoruz. Kalp hastalıkları henüz ortaya çıkmadan önce basit önlemler aracılığıyla riskimizi azaltıp gelecekte yaşanacak olumsuz tabloları asgari düzeye indirebiliriz. Bu nedenle genç yaş grubunda, bu farkındalığı ve sağlıklı yaşam tarzı bilincini yerleştirmek çok önemli.
Bu noktada tütün ve tütün ürünleri kullanımı önemli bir önlenebilir risk faktörüdür. Gençlerde sigara kullanımını olabildiğince azaltmamız hatta sıfırlamamız gerekiyor. Genetik faktörler ya da erken yaşta kolesterol yüksekliği genç yaşta kalp krizine yol açabilen etkenler arasındadır. Özetle kalp damar hastalıkları için yaşın koruyucu olduğu, çok genç yaşlarda herhangi bir şey yaşanmayacağı gibi bir inanç çok doğru değildir. Çok genç yaşlardan itibaren riskimizi azaltmak için mutlaka sağlıklı yaşam pratiklerini uygulamaya başlamalıyız.
Alo Yeditepe