Lenf bezleri bizim vücudumuzun hemen her yerinde olan savunma organlarımızdır. Bir alanda enfeksiyon olduğu zaman bu enfeksiyon kana karışıp diğer alanlara yayılmasın, dağılmasın diye o lenf bezinde bir savaş olur. Bütün savaşçı kan hücreleri o bölgeye gider ve bu sırada lenf bezinde büyüme olur. Örneğin dişlerde oluşan bir enfeksiyon boyundaki lenf bezlerine, idrar yolunda gelişen enfeksiyon ise kasıktaki lenf bezlerinde şişme olur.
Genellikle enfeksiyon geçtiği zaman bu olay geriler. Nadir de olsa enfeksiyon sonrasında belli büyüklükte kalabilir. Bu durum büyük bir sorun olmamakla birlikte hekim tarafından kontrol edilmesinde yarar var.
Bir lenf bezinin enfeksiyona bağlı büyümesinde en fazla 2-2,5 santime kadar büyüme normal kabul edilir. Bu boyutun üzerinde bir şişlik varsa, beraberinde kızarıklık, şişlik ve ağrı olursa dikkate alınmalı. Bunun yanında, hiç ağrı olması da boyut 3-4 cm’e ulaşır ve sertleşirse, üstelik bu durum 3-4 haftayı geçerse mutlaka hekime başvurulmalı.
Lenf bezlerinden ne zaman biyopsi alınacağı hastanın durumuna göre karar verilmektedir. Lenf bezinin büyüklüğüne, radyolojik görüntüsüne, hastanın beraberinde olan klinik bulgularına, vücudunda başka bir bölgesindeki lenf bezinde büyüme olup olmadığına göre hareket edilmektedir. Bunun yanında, kilo kaybı, ateş, gece terlemeleri gibi sistemik hastalık bulgularıyla bir arada değerlendirilir. Bu noktada lenf bezinin patolojik olduğu düşünülürse mutlaka biyopsi alınması istenir. Lenf bezi her zaman elle ulaşılabilecek bir yerde olmayabiliyor. Karın içinde, göğüs boşluğunda olabiliyor. Bu durumlarda radyolojik görüntüleme eşliğine kalın iğne biyopsisi yaparak da teşhise ulaşılmaktadır.
Lenfomanın teşhisinde altın standart biyopsi ve patolojik incelemedir. Devam eden uzun süreli lenf bezi büyümesi, geceleri özellikle 3-4 defa atlet değiştirmeyi gerektirecek kadar olan terleme, ateş, kilo kaybı, son 6 ay içerisinde hastanın normal kilosundan yüzde 10 daha fazla kilo kaybının olması, lenf bezinin olması, kan tablosundaki bazı değişiklikler lenfomadan şüphelendirir. Bu durumda doku biyopsisine gidilir ve lenf bezini çıkartmak veya kalın iğne biyopsisi yaptırarak tanı konur. Sonra gelecek sonuca göre lenfome evrelendirelek tedavi sürecine başlanılmaktadır.
”
Alo Yeditepe