Ağız ve burnun mikroplu havuz suyuyla temas etmesi, hijyenik olmayan buzlarla hazırlanmış içecekler ve filtreleri temizlenmemiş klimalar... Bunların yaz aylarında karşılaşan boğaz ya da akciğer enfeksiyonlarının en önemli nedenleri olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, boğaz enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Bademcikler ve bademciklerin arasında kalan farenks bölgesine genellikle çeşitli bakteri ve virüs gibi çeşitli mikropların yerleşmesi nedeniyle ya da allerji veya reflü sonucunda buranın tahriş olması sonucu oluşan enflamasyonlardır.
Yaz aylarında özellikle klimaların filtrelerine yerleşen bir mikrop alt solunum yolunu da etkileyen bir enfeksiyona yol açar. Ayrıca yeterince temiz olmayan havuz suları üst solunum yolu vasıtası ile burun ve boğaza ulaşarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Havuz sularında kullanılan bazı kimyasal maddeler alerjik kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyerek alerjik rinit semptomlarını arttırabilir.
Özellikle temizliğinden emin olmadığımız havuz suları herkes için risk oluşturur. Yetişkin ve çocukların aynı havuzu kullandığı yerler daha da risklidir. Diyabeti olan, kemoterapi verilen ve steroid kullanan hastaların bağışıklık sistemi daha zayıf olacağı için bu mikroplardan daha kolay etkilenirler, enfeksiyonları da daha şiddetli seyreder. Alerjik bireyler ise maruz kaldıkları havuz temizleyici kimyasallar nedeniyle hem üst hem alt solunum yolu reaksiyonları yaşayabilirler.
Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, bazen ateş, boğazda kuruma ve kaşıntı, öksürük şikayetleri olur. Buna halsizlik, burun akıntısı ve eklem ağrısı gibi sistemik belirtilerde eşlik edebilir. Boğazda aygın bir kızarıklık, etkene göre bademciklerin üzerinde beyaz renkte iltihabi doku görülür.
Temizliğinden emin olunmayan havuz ve deniz sularından uzak durmak, klima temizliğinin düzenli yapılması, özellikle havuzlarda su yutulmaması, çocuk havuzlarının ayrı olması, havuzdan çıkınca boğazın ve burunun temiz suyla yıkanması ilk alınacak tedbirlerdendir. Havuz suyunu temizlemede kullanılan kimyasallara alerjisi olan kişilerin ise havuza girmemesi önerilir.
İlk olarak boğaz spreyi ya da gargaralar, ateş düşürücü ilaçlar, yeterli sıvı alınması ve istirahat edilmesi önerilir. Ateşin 3 günden fazla devam etmesi, solunum sıkıntısı ve öksürük şikayetlerinin eklenmesi durumunda doktora başvurulması önerilir. Alerji sebebiyle boğaz ağrısı olan kişilere antihistaminikler gibi alerji ilaçları verilir.
”
Alo Yeditepe