Epistaksis olarak da adlandırılan burun kanaması, burun içindeki kılcal damarların hasar görmesi nedeniyle oluşan kanamaya denir. Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. Yaz aylarında gerçekleşen burun kanamalarının ise iki önemli sebebi olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan yaz aylarında gerçekleşen burun kanamaları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Burun kanaması nedenleri arasında direk buruna travma, burun karıştırma, burun içindeki, yabancı cisimler, uzun süre yüksek basınçlı burun spreyleri kullanılması, kan hastalıkları, mukoza içinde kuruluklar, kronik sinüzit, alerjik rinit, hipertansiyon sayılabilir. Yaz aylarında hiperttansiyonu olan hastalarda uzun süre sıcağa maruz kalma nedeniyle tansiyonun yükselme eğilimi vardır. Klimaların daha fazla kullanılıyor olması da solunan havada kuruluğa yol açıp burun mukozasında kuruma ve burun mukozasındaki damarlarda çatlamaya yol açabilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, hipertansif hastalar, uzun süre burun spreyi kullananlar, burun karıştırma alışkanlığı olanlar, kemoterapi alan hastalar risk grubudur.
Hafif kanamalar genellikle sümkürme sırasında sekresyonla karışık kan görülmesi şeklindedir, şiddetli kanamalar durup dururken ya da burun temizleme sırasında burundan ve genizden çok miktarda açık renkli kan gelmesi halidir.
Önlemek için özellikle burun içinin nemli tutulması ve tansiyon kontrolüne önem verilmesi gerekir. Kuruluk hissediliyorsa burun mukozasını nemlendiren damlalar kullanılabilir ve yeterli sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Hipertansif hastaların havanın çok sıcak olduğu günlerde mecbur olmadıkça dışarı çıkmaması uygun olur. Ayrıca burun temizleme sırasında kuvvetli sümkürme hareketinden kaçınmak gerekir.
Burun kanaması sırasında öncelikle sakin olunması gerekir. Baş parmak ve işaret parmağı ile burun kanatları sıkılarak 10 dakika bası uygulanmalıdır. Başı yukarı kaldırmanın faydası olmaz, burun ön tarafındaki kanama geriye doğru akarak yutulmasına ve kusmaya neden olur. Bu da kanamayı kontrol altına almayı zorlaştırır. Hipertansif hastalarda tansiyon ölçülerek kontrol edilmelidir. Bu ilk müdehaleye rağmen kanama durmuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. İlk müdehale ile kanama duruyorsa sonrasında burun içine nemlendirici damla veya kremler uygulanması tavsiye edilir.
”
Alo Yeditepe