İnme (Felç) Nedir?
İnme; beyin dokusunun (hücrelerinin) ihtiyacı olan enerji ve oksijen kaynağına ulaşmaması sonucunda ortaya çıkan klinik durumdur. Ya da beyin dokusuna ihtiyacı olan enerji ve oksijeni kan damarları sağlamaktadır. Bu kaynağın kesintiye uğraması inme dediğimiz klinik duruma sebep olur.
İnme (Felç) Neden Olur?
Beyin damarlarına pıhtı yerleşmesi sonucu bu damarlardaki tıkanıklık ya da damardaki bir çatlamanın kanamaya sebep olması başlıca inme sebepleri arasındadır.
İnmede (Felçte) Risk Faktörleri Nelerdir?
Diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, ileri yaş, inme için risk faktörleridir.
İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir? İnme Başladığını Anlaşılabilir mi?
Ani gelişen konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, kol ve bacakta güçsüzlük, duyu bozuklukları, denge bozukluğu, ağız köşesinde tek taraflı sarkma gibi bulgular inme belirtisi olabilir.
Fark Etmeden de İnme Geçirmek Mümkün mü?
Kısa sürede olup düzelen inme geçirmek mümkün bu duruma geçici iskemik atak diyoruz. Bunun dışında bulgu vermeyecek kadar küçük damarların tıkanması sonucu oluşan ve ancak beyin görüntülemesi yaptığımızda saptadığımız durumlar da var. Bu sessiz inmelerin sürekli tekrarlayarak olması uzun vadede yeti kaybına sebep olabilir.
İnmede Tanı Nasıl Konmaktadır?
İnmede en önemli şey zaman. İnme geçirdiğini düşündüğümüz bir yakınımız varsa onu acilen hastaneye ulaştırmamış gerekiyor ki zamanında müdahale edilebilsin. Az önce saydığım bulguları olan hastalara ivedilikle beyin görüntülemesi yaparak inme tanısını koyuyor ve ne tip bir inme olduğunu tayin ediyoruz. Tedavi de buna göre değişiyor. Beyin bt (bilgisayarlı tomografi) ya da beyin mr (manyetik resonans) yanı sıra beyin damarlarını gösteren bt angiografi gibi tetkikler de yapılabiliyor.
İnme (Felç) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Beyin damarı pıhtı ile tıkanmış bir inme hastası olay başladıktan sonraki ilk 4.5 saat içinde hastaneye ulaşırsa, klinik durumu da uygunsa pıhtı çözücü tedaviler verilebiliyor. Bunun yanı sıra yine uygun hastalara Trombektomi denilen girişimsel anjiyografi yoluyla damar içindeki pıhtıya ulaşılıp çıkartılması da söz konusu. Bu işlemlerden sonra da yeni bir inme geçirilmesini önlemek için kan sulandırıcı tedavilere başlanıyor.
Beyin kanaması nedeni ile inme geçiren hastalara yaklaşım daha farklı, bu durumun beyin dokusunda yapacağı hasarı en aza indirmek için gerekli tedaviler uygulanıyor eğer gerekiyorsa cerrahi tedavi de yapılabilir.
İnme Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yaşanan durumun ciddiyetine göre bazı hastalar felç geçirdikten sonra uzun vadeli ve ciddi sorunlar yaşamadan iyileşir. Ancak bazıları önemli beyin fonksiyonlarını kaybedebilirler; örneğin konuşamayabilir, yemek yiyemeyebilir veya vücutlarının bir tarafını hareket ettiremeyebilirler. Bu durumda alanında uzman kişilerden örneğin, iş uğraşı meslek terapisti, fizyoterapist, konuşma terapisti yardım almak gerekecektir.
İnme geçirdikten sonra, beslenme sorunları, akciğer ya da idrar yolu enfeksiyonları, yatak yaraları gibi başka tıbbi sorunların ortaya çıkma riski de artar. Bu açıdan sürekli tıbbi bakım ve kontrol gerekebilir. İnme geçiren hastanın tekrar aynı durumu yaşamaması, kalan sağlıklı beyin dokusunu korumak için almamız gereken önlemler mevcut. Diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların sıkı kontrolü inmeden korunmada önem arz ediyor.
İnmeden Korunmak Mümkün mü? Ne Yapmak Gerekli?
Az önce bahsettiğim hastalıkların tedavisinin yanı sıra yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak da mümkün. Sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, fazla kiloluysanız kilo vermek, tuz ve alkol tüketimini kısıtlamak, meyve, sebze ve az yağlı süt ürünlerinden zengin ve et, tatlı ve rafine edilmiş tahıllardan fakir bir diyet tüketmek bunlardan bazıları
Geçici İnme Nedir?
Geçici iskemik atak inmeye benzer bir durumdur fakat beyinde kalıcı hasara neden olmaz. Beyindeki bir atar damar tıkanıp sonra kendiliğinden açıldığında ortaya çıkar. Kalıcı bulgulara neden olmasa da ciddi bir durumdur, çünkü inme (felç) geçirme riskinin yüksekliğini gösterir. Bu nedenle geçici iskemik atak geçiren kişiler mutlaka doktora baş vurmalıdır. Geçici dahi olsa inme belirtileri göz ardı edilmemelidir.
Basın Yansımaları: sozcu
”
İlgili Yazılar
- Beyin Sağlığını Nasıl Korumalı?
- Myastenia Gravis Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Epilepsi Nedir?
- Alzheimer Hastalarında Bakım
- Afazi Nedir?
- Migren ve Migren Tedavisi
- Koronavirüs ve Nörolojik Problemler
- MS Hastalığı
- Hava Değişimi Migren Ataklarını Tetikliyor
- MS' in Gelip Geçici Şikayetlerine Dikkat!
- Sağlıklı Mikrobiyata Alzheimer Riskini Düşürüyor
- Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- ALS’nin İlk Belirtileri Sinir Sıkışması Sanılıyor
- Okul Stresi Uyurgezerliğe Davetiye Çıkarıyor
- Uykusuzluk Arttıkça Bağışıklık Sistemine Zararlı Etkileri de Artıyor
- Daha İyi Bir Uyku İçin 8 Öneri
- Türk Nörolog Yeni Bir Tanı Yöntemi Keşfetti