Anevrizma genellikle atardamar duvarlarında oluşan zayıflıklar nedeniyle ortaya çıkan ve dışarı doğru uzanan çıkıntı, keseleşme veya bombeleşmelerdir.
Halk arasında baloncuk adıyla da bilinir. Beyin anevrizması ise beyin damarlarında görülen baloncuğa denilir. Beyin anevrizması toplumda yaklaşık %3.2 oranında görülür. Kadınlarda erkeklere kıyasla biraz daha sıktır.
Beyin anevrizması için yüksek tansiyon, sigara ve alkol tüketimi, madde kullanımı, altta yatan damar sertliği, kolesterol yüksekliği risk oluşturmaktadır.
Kanamamış beyin anevrizmasının yıllık yaklaşık %2 kanama riski vardır. Anevrizmaya bağlı beyin kanamasında ise hastaların %50’si maalesef hayatını kaybeder. Kanamış bir beyin anevrizmasının ilk günlerde daha fazla oranda olmak üzere 6 ay içinde tekrar kanama riski yüksektir. Bu nedenle kanamış anevrizmalar mutlaka tedavi edilmelidir. Kanamamış anevrizmalar ise hasta yaşı, hastanın genel durumu ve performansı, anevrizma büyüklüğü ve anevrizmanın diğer özellikleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli ve uygun yöntemi ile tedavi edilmelidir.
Beyin anevrizması için kapalı ve açık olmak üzere iki yöntem vardır. Açık yöntemde kafatası açılarak beyin ameliyatı ile anevrizma klip denilen bir cihaz ile kapatılır. Kapalı yöntemde ise kafatası açılmadan anjiyo yoluyla anevrizma damar içinden tedavi edilir. Her iki yöntem de genel anestezi altında uygulanır.
Beyin anevrizması tedavisinde girişimsel kapalı yöntemin önemi hastanın kafatasının açılmaması ve hastanede kalış süresinin cerrahi ameliyata göre daha kısa oluşudur. Anevrizma anjiyo yoluyla damar içinden girilerek ileri teknoloji kullanılan anjiyografi cihazı ve baloncuk tıkama materyalleri vasıtasıyla tıkanır. Hasta üzerinde herhangi bir kesi ya da dikiş bulunmaz. Yalnızca kasık ya da el bileğindeki küçücük bir iğne deliğinden anevrizma kapatılır.
”
Alo Yeditepe