Girişimsel radyoloji, tıbbi görüntüleme bilimi olan radyolojinin, görüntüleme yöntemlerini kullanarak daha çok hastalıkların tedavisine yönlenmiş bir yan dal veya üst ihtisas alanıdır. Girişimsel radyolog sadece tanı koymakla yetinmeyip hastalıkların tedavisinde de rol üstlenir.
İnce iğne aspirasyon biyopsileri ya da Tru-cut biyopsileri çeşitli radyolojik görüntüleme teknikleri (Ultrasonografi ve/veya Bilgisayarlı Tomografi ) eşliğinde,
Vücut damarlarının (arter =atardamar ve ven=toplardamar) ilaç kullanılarak X ışını ile görüntülenmesi yöntemidir.Genellikle femoral arterden ve nadiren koltuk altı (aksiller) girilerek iğne ve katater yardımı ile istenen bölge kontrast madde verilerek görüntülenir.
Yüksek teknolojiyi içeren anjiyografi cihazları sayesinde yüksek çözünürlüklü imaj kalitesi ile en distal dallar yüksek netlikle gösterilebildiği gibi 3 Boyutlu görüntü de elde edilebilmektedir.
Distal abdominal aortun, bacak ve ayağın arteryel dolaşımı görüntülenir.
Hipertansiyonun bir nedeni olabilen böbrek arteri daralması (renal arter stenozu) bu yöntemde araştırılır. Ayrıca böbrekte tümör şüphesi olan hastalarda, renal transplantasyon öncesinde ve sonrasında vasküler yapılar incelenmesi amacıyla da uygulanır.
Mide, duedonum, karaciğer, dalak ve pankreasa ait vasküler patolojiler teşhis edilebilir. Gastrointestinal kanama kaynağı araştırılıyor ise genellikle anjiografisi ile birlikte tedavi de yapılır.
Torasik aorta ; diseksiyon ve anevrizma yönünden incelenir.
Arkus aorta ve brakio-sefalik damarların darlık, genişleme ve tıkanıklıkları teşhis edilir.
Kolların damar yapıları değerlendirilir. Tıkanık ve darlıkları saptanır ise tedavi amaçlı girişimsel radyolojik yöntemler uygulanır.
Bu incelemelerde baş ve boyun bölgesinin vasküler yapılarının stenoz, oklüzyon ve anevrizmaları ile tümörleri teşhis edilir. Anevrizmaların 3 Boyutlu görünütüleri de oluşturulabilmekte gerek cerrahi gerekse embolizasyon öncesi anevrizma-parent arter ve boyun ilişkisi yüksek doğrulukla ortaya konabilmektedir.
İnferior Venakavagram: İnferior vena kava strüktürleri, tümör blokajları ve trombüs nedenleri ortaya konur.
Renal Venogram: Renal venlerde tromboz araştırılır.
Adrenel Venografi: Adrenal gland tümörlerini görüntülemek açısından yapılır.
Bacak Venografisi: Bacağın ve abdomenin derin venleri tromboz açısından araştırılır.
Safen Ven Venografisi: By-pass öncesinde, greft olarak kullanılanılan safen venini değerlendirmek için yapılır.
Treatment of all body vascular stenoses with balloons and stents,
Akut inme olgularında neden ana serebral arterlerin trombotik oklüzyonları olabilir. Bu tür patolojiler belirli bir zaman limiti içinde tedavi edilebilir.
Anterior ve posterior sirkülasyon anevrizmaları direkt koil ile ya da balon modelleme ile embolize edilebilir.
AVM ve AVF patolojileri çeşitli embolizan ajanlar kullanılarak embolize edilebilir
Periferik arter stenoz ve oklüzyonları balon ve stent uygulamaları ile arterlerin açıklığı sağlanarak hastanın semptomları giderilebilir.
Kaplı stentlerin uygulanımı ile torasik ve abdominal aortadaki anevrizmalar, femoral ve diğer arterlerde gelişen yalancı anevrizmalar da tedavi edilebilir.
Hipertansiyonun tedavisinde renal arter stenozları stent ve balon ile tedavi edilerek açıklığı sağlanabilir.
Hepatoselluler Karsinomaların tedavisinde intraarteriyel kemoembolizasyon ile hastanın survi uzatılabilir. Uterus miyomlarının tedavisinde embolizasyon cerrahiye önemli bir alternatiftir.
Diyabetik hastaların ayak damarlarındaki darlıklar balon ve lazer anjiyoplasti ile tedavi edilebilmekte ve iyi sonuçlar alınmaktadır.
Venöz Port Yerleştirilmesi
Kalıcı tünelli ve geçici venöz kateter yerleştirilmesi
Karaciğer tümörlerinde
”
Alo Yeditepe