Diyabet, yaygın bilinen adıyla (şeker hastalığı) İnsülin hormonunun eksikliği ve/veya insülin direnci - insülinin az verimle çalışması sonucunda görülen kronik bir metabolizma hastalığıdır. Toplumumuzda yaklaşık 7 diyabet hastası bulunmaktadır.
Hastalığın tanısını koymak için aşağıdakilerden en az birinin var olması yeterli olmaktadır.
Tip 1 Diyabet : İnsuline bağımlı diyabet türüdür. Genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin etkisiyle ve insülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında görülmektedir.
Tip 2 Diyabet : En sık görülen diyabet türüdür. Pankreas yeterli insülin üretmediğinde veya vücut hücreleri insüline tepki vermediğinde meydana gelmektedir. Genellikle 35 - 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkmaktadır. Hastaların önemli bir kısmı fazla kiloludur.Tip 2 diyabet tanısı konulduğunda, hastaların %9,9- 20,8' inin göz tutulumu, %5 -10' unda da böbrek tutulumu mevcuttur.
Gestasyonel Diyabet : İlk olarak hamilelik sırasında tespit edilir. Bazen doğumdan sonra ortadan kaybolmaktadır. Ancak, gestasyonel diyabeti olan kişilerin, ilerde tip 2 diyabet olma riski yüksektir. Bu nedenle bazen hamilelik sırasında teşhis edilen diyabet aslında tip 2 diyabeti göstermektedir.
Diğer Tipler : Daha az görülen tipler arasında genetik bozukluk ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı diyabet yer almaktadır.
İdeal beslenme düzeninde kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olacak şeker ve şeker içeren besinler, kilo almaya neden olacak ve kalp sağlığını olumsuz etkileyecek yağ ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Oral antidiyabetik ilaçlar, insüline bağımlı olmayan diyabetlilerde ve sadece diyetle kan şekerleri kontrol edilemiyorsa kullanılmaktadır.
Diyabet ilaçlarının etkilerini:
Egzersiz, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesinde yardımcı olmaktadır. Egzersiz programına başlamadan önce mutlaka hekime danışarak tıbbi kontrolden geçilmelidir.
Diyabet yaşamı kısıtlayıcı bir hastalık değildir. Diyabet hastalığı ile sağlıklı olarak yaşamakta mümkündür. Hekim, diyetisyen, hemşire, diyabet eğitimcisinden oluşan ekiple verilen tedaviye ve önerilere uyum sağlanmalıdır. Hangi tedavinin uygun olduğu hekim tarafından belirlenmelidir.
Diyabet hastaları için en önemli nokta, hastalığın tedavisi için gerekli kuralları öğrenmek ve bu kurallarla günlük hayatlarının eskisi gibi devam etmesini sağlamaktır.
Bunun için:
Bununla birlikte:
”
Alo Yeditepe