Hipofiz tümörlerinin cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılan 2 yöntem kullanılmaktadır; Transfenoidal Cerrahi; Genel anestezi altında, burundan girilerek kafa tabanında bir kemik pencere açarak hipofiz lezyonlarına ulaşıp, mikroskop ya da endoskop yardımı ile lezyonların çıkarılmasıdır. Transkranial Cerrahi; Kafatasında bir kemik penceresi açılarak lezyona ulaşılması ve mikroskop yardımı ile lezyonun çıkarılmasıdır.
Hastaların çoğu ameliyat odasında 4-5 saat kalırlar, ancak ameliyat süresi ameliyat türüne, lezyonun konumuna ve büyüklüğüne göre bazen daha uzun sürebilir veya daha kısa olabilir.
Hayır. Prolaktin hormonu yüksek miktarlarda salgılayan tümörler (Prolaktinoma) genellikle medikal tedaviye cevap verir. Tesadüfen saptanmış, 1cm den küçük (mikro adenom), non-sekretuar adenomlar seri MR takipleri ile takip edilebilir.
Kliniğimizde cerrahi tedavi komplikasyon oranı düşüktür. En sık görülen komplikasyon normal hipofiz bezinin zarar görmesidir. Bu, ameliyattan sonra muhtemelen tiroid hormonu, kortizol, büyüme hormonu, östrojen veya testosteron dahil olmak üzere yeni hormon replasmanının gerekli olabileceği anlamına gelir.
Hipofiz bezinin arka kısmının hasar görmesi, diyabet insipidus olarak bilinen ve böbrekler artık idrarı yeterince konsantre edemeyeceği için sık idrara çıkma ve aşırı susamaya yol açacak bir durum ortaya çıkarabilir. Bu, bir burun spreyi veya DDAVP adı verilen bir ilacın hap şeklinde kontrol edilebilir.
Burun içinden beyin-omurilik sıvısı kaçağı olası başka bir komplikasyondur. Olması durumunda küçük cerrahi müdahalelerle düzeltilme olasılığı mevcuttur.
Ameliyat sonrası ağrılar iyi bir analjezik tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Birkaç gün içinde kademeli olarak semptomlar yok olacaktır.
Çoğu hasta ameliyattan sonra birkaç gün boyunca hafif ila orta derecede rahatsızlık hisseder. Rahatsızlığın miktarı hastadan hastaya değişir, bazıları bir veya iki gün boyunca sadece hafif ağrı kesici ilaçlar gerektirirken, az sayıda hastanın birkaç hafta boyunca ağrı kesici ilaç almasını gerektirir.
Bu hastanın yaptığı işe bağlı olarak değişir. Ortalama yaklaşık iki hafta sonra hastalarımız normal günlük yaşamlarına dönebilir.
Ameliyat sonrası taburculuk öncesi tüm hastaların hipofiz hormon kontrolleri yapılarak Endokrinoloji doktorlarımız kontrolünde gerekli tedavileri başlatılır. Ameliyat sonrası 3.ayda Beyin ve Sinir Cerrahisi ile birlikte Endokrinoloji Polikliniklerinde rutin kontroller yapılır.
Hastalarımızın patoloji sonuçları ortalama 5-7 gün içerisinde belli olup, hastane doktorları tarafından tüm hastalarımıza patoloji sonuç bilgisi iletilir.
Burundan yapılan ameliyatlarda, mikroskop altında küçük mikrocerrahi aletleri ile ameliyat gerçekleştirildiği için, normal burun yapısına zarar verilmez. Ameliyat sonrası oluşabilecek ödem ya da ağrı etkili tedavilerle çok kısa sürede yok olmaktadır.
Bu riskleri düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey yoktur. Sigara içmemek, iyi ve dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak gibi sağlıklı davranışların benimsenmesi yardımcı olabilir, ancak bunların hipofiz tümör oluşumu riskini düşürdüğüne dair kesin bilgi mevcut değildir. Bu tür değişikliklerin genel sağlığınız üzerinde olumlu etkileri olacağı bilinmektedir.
”
Alo Yeditepe