Rahim ağzı (serviks) kanseri, kadın üreme organlarının kanserleri arasında 3. sıklıkta görülmektedir ve erken dönemde teşhis edilmediği zaman ciddi sonuçlar doğurabilir. Her yıl dünyada yaklaşık 500.000 kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybetmektedir ve bunların çoğu da gelişmekte olan ülkelerde olmaktadır. Rahim ağzı kanserinin diğer kanserlerden en önemli farkı, sebebinin biliniyor ve önlenebiliyor olmasıdır. Serviks kanserinin nedeni cinsel yolla bulaşan Human Papilloma virüsüdür.
Human Papilloma virüsü bulaşan kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişmeden önce rahim ağzında bir takım mikroskopik lezyonlar gelişmektedir ve bu değişiklikler kanser öncesi değişikliklerdir. Servikal displazi denilen bu kanser öncüsü lezyonlar rahim ağzından alınan pap smear incelemesi ile tespit edilebilmektedir. Servikal displazi ve karsinogenezde başlatıcı etken Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonudur.
Genital HPV enfeksiyonu günümüzde dünya çapında en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Cinsel ilişki sırasında deriden deriye temas yoluyla bulaşmaktadır.