Jinekolojik kanserler içinde 4’üncü sırada yer alan vulva kanseri tüm jinekolojik kanserler içinde yüzde 5’lik bir orana sahiptir. Genellikle menopoz sonrası döneme ait bir kanser türü olan vulva kanseri ortalama 65 yaş civarında görülmektedir.
Vulva Kanserinde de HPV Etkili
Öncü (premalign) lezyonu vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) dir ve ortalama 40 yaş civarındaki genç hastalarda görülür. Ortalama 10 yıl sonrasında kansere ilerleyebilir. Son zamanlarda VIN sıklığı 20-40 yaşları arasında artış göstermektedir.
Vulva Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Gençlerde VIN lezyonlarının yüzde 80’inde HPV pozitifliği görülür. Yaşlı kadınlardaki vulva kanserleri ise HPV enfeksiyonuna bağlı olmayan kanserlerdir ve daha çok kronik inflamasyon, liken sklerozis gibi dermatolojiyi de ilgilendiren hastalıklar ile ilişkilidir. Diğer risk faktörleri; bağışıklığın bastırılmış olması, sigara içimi ve herpes simplex ile oluşan virüs enfeksiyonudur. HPV ye bağlı vulva kanserlerinin %55,5 inde HPV 16 ve 33 tipleri sorumlu bulunmuştur.
Yaşlı kadınlardaki vulva kanserleri ise HPV enfeksiyonuna bağlı olmayan kanserlerdir ve daha çok kronik inflamasyon, liken sklerozis gibi dermatolojiyi de ilgilendiren hastalıklar ile ilişkilidir. Diğer risk faktörleri; bağışıklığın bastırılmış olması, sigara içimi ve herpes simplex ile oluşan virüs enfeksiyonudur. HPV ye bağlı vulva kanserlerinin %55,5 inde HPV 16 ve 33 tipleri sorumlu bulunmuştur.
Vulva Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Vulva kanserinin ( dış genital bölge) kesin nedeni bilinmemekle birlikte risk faktörlerinin vulva kanserinin gelişmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla bu konuda önlemler almak hastalıktan korunmak adına önem taşımaktadır.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak, sigara içmemek, düzenli kontrolleri aksatmamak, Pap Smear testlerini yaptırmak, HPV’ye karşı aşı olmak alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Aşılarda antikor gelişimi zamanla gerçekleştiği için cinsel aktiviteye başlamadan, erken dönemde aşı olmak önem taşımaktadır.
Vulva Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Vulva kanserinin belirtileri kadına göre farklılık göstermektedir. Bununla birlikte en yaygın görülen belirtiler; vulvanın renginde ve görünümünde farklılık, sürekli kaşıntı hissi, şiddetli yanma veya ağrı, vulva derisinde beyaz ve sert görünüm, deride kalınlaşma ve döküntü, normal olmayan kanamalar, cinsel ilişki sırasında ağrı. Ancak bu belirtiler farklı sorunlarda da ortaya çıkabileceği için tanı için mutlaka bir hekimin görmesi ve fizik muayene yapılması gerekmektedir.
Vulva Kanserinin Tedavisi Nasıldır?
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi vulva kanserinde de tedavi yaklaşımı, hastalığın evresi, hastanın yaşı ve yaygınlık derecesine göre belirlenmektedir. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapinin yer aldığı multidisipliner yaklaşımla tedavi gerçekleştirilmektedir.
”
İlgili Yazılar
- HPV Aşısı Hakkında Merak Edilenler
- Kadınlarda Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Önlenebilir mi?
- Jinekolojik Kansere Yakalanan Kadınlar Çocuk Sahibi Olabilir mi?
- Yumurta Rezervi Düşüklüğü (Amh)
- Vajinismus ve Tedavisi
- Tüp Tıkanıklığı
- Endometrium (Rahim İçi) Kanseri
- Yumurtalık (Over) Kanseri
- Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
- Jinekolojik Kanserler
- Gebelik Rahim Kanseri Riskini Azaltmaya Yardımcı Oluyor
- İdrar Kaçırma Kadınlarda Depresyon Nedeni
- Erkekler de Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Olmalı
- HPV Enfeksiyonu, Sadece Kadınları Değil, Erkekleri de Etkiliyor
- Hamilelikte Adaçayı Tüketirken Dikkatli Olmak Gerekiyor
- Jinekolojik Kanserlerde Tarama Testlerini Yaptırmak İçin Engel Yok
- Yumurtalık Kistleri Bebek Sahibi Olmaya Engel Mi?