Vajinal enfeksiyonlar bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve parazit enfeksiyonları olarak ayrılır. Vajinal enfeksiyon genellikle vajinada kaşıntı, akıntı ve ağrı ile ortaya çıkar.
Vajinal enfeksiyonlar ya da diğer adıyla vajinitler, vajinaya dışarıdan bir bakteri, virüs, parazit ya da mantar bulaşı sonrasında gelişebileceği gibi, vajinada doğal olarak bulunan az miktardaki hastalık yapabilecek bakteri ya da mantar türlerinin çoğalmasıyla da ortaya çıkabilir. Çocukluk ve menopoz dahil her yaş grubunda görülebilse de en sık, cinsel aktif olunan doğurganlık çağında görülür.
Vajinal enfeksiyonlar en sık, şeffaf ya da beyaz renkteki kokusuz fizyolojik akıntının renk değiştirmesi, kokulu olmaya başlaması, miktar ve yoğunluğunun artmasıyla kendini gösterir. Beraberinde vajinada ve dış genital bölgemiz olan vulvada kaşıntı, batma, yanma, ilişkide ya da bazen idrar yaparken ağrı ve acı olabilir. Hastanın tarif ettiği bazı renk, kıvam ya da koku değişiklikleri henüz muayene etmeden enfeksiyonun türünü tanımlayacak kadar tipik olabilir. Örneğin sık görülen bakteriyel vajinozis enfeksiyonunda ölü balık kokusu, mantar enfeksiyonunda ise ekşi peynir kokusu, süt kesiği kıvamlı akıntı ve genital kaşıntı tipiktir. Bu tarifler ve muayene bulgularıyla tanınamadığında alınan vajinal kültür testi enfeksiyonun türünü ortaya koymada bize yardımcı olur.
Konuyu sadece vajinal değil genital enfeksiyonlar olarak daha geniş kapsamlı ele alındığında iç ve dış dudaklarda kızarıklık, ödem, dış genital bölgede ve kasıklarda siğil, vezikül, yara, döküntü belirtilerini de saymak gerekir. İlerlemiş bazı genital, özellikle de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda düzensiz kanamalar, kasıklarda ve alt karında ağrı, ateş, kasıklarda ele gelen lenf bezi şişlikleri olabilir. Genital enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, genital sistem ve idrar yollarının komşulukları sebebiyle birbiriyle örtüşebilir ya da hastalar tarafından karıştırılabilir fakat tamamen farklı sistemlerdir, farklı tetkikler istenir ve çoğunlukla farklı ilaç ve yaklaşımlarla tedavi edilir.
Kişisel bakım alışkanlıkları ve kullanılan antibiyotikler sebebiyle vajinadaki faydalı bakteriler olan laktobasillerin azalması, hayat boyu ve adet döngüsü içinde değişen hormon seviyeleri, mevsim şartları, vajinanın hava almasını etkileyen kıyafet seçimlerimiz, beslenme şeklimiz ve kötü hijyenik şartlar pH, ısı, nem gibi ortam koşullarının hastalık yapıcı bakteri ve mantarlar lehine değişmesine sebep olabilmektedir. Sıcaklık ve nemin arttığı yaz aylarında, ayrıca pedlerin, ıslak mayo ve bikinilerin zamanında değiştirilmediği durumlarda yine mantar ve bakterilerin üremesi için elverişli ortamlar oluşur. Hava aldırmayan dar ve sentetik kıyafetler ya da pedler sebebiyle oksijensiz ortamda çoğalabilen ve kötü bir kokuya sebep olan bakteriler daha kolay ürer. Vajinal tamponların uzun süre vajina içinde kalması ise toksik şok sendromu denilen hızla ilerleyen ve ölümcül olabilecek bir enfeksiyonel durum yaratabileceğinden ayrıca önemlidir. Kirli denizler ve her ne kadar klorlanmış da olsa kalabalık havuzlar hem vajinal hem idrar yolu enfeksiyonları için riskli ortamlardır.
Ayrıca birden fazla partner olması enfeksiyon riskini arttırırken, bağışıklığın düşmesi, yoğun sigara ve alkol kullanımı da vajinal enfeksiyonlara yakalanmayı kolaylaştırır. Vajinal floranın yukarıdaki sebeplerle bozulması ve bu durumun kronikleşmesine vajinal disbiyozis denir; bu durumun kendisi de vajinadaki bağışıklık yanıtını düşünerek HPV gibi başka enfeksiyonlara yakalanmayı kolaylaştırır.
Vajinal enfeksiyonlar diğer tüm enfeksiyonlar gibi esas olarak antibiyotikler, mantarlar için kullanılan antifungal ilaçlar ve probiyotikler ile tedavi edilir. Bunlar ağız yoluyla verildiği gibi vajinal fitiller ya da kremler şeklinde de olabilir. Antiseptik solüsyonları da dış genital bölge ve vajinal yıkama için kullanabilmektedir. Dış genital bölgede oluşan cilt lezyonları için türüne göre kremler uygulanabilmektedir. Siğiller, özel solüsyonlar, dondurma (kriyoterapi) ya da yakma(koterizasyon) yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bazı özel uçucu yağların iç çamaşırına damlatılması ile vajinal enfeksiyonların tedavisinde ve önlem almada aromaterapiden faydalanılabilir.
İnatçı vajinal enfeksiyonlarda vajinal kanlanmanın arttırılması ve kolajen üretimini artırarak onarımın desteklenmesi için vajinal lazer uygulaması da yapılabilir. Vajinal enfeksiyonlar uzun sürdüğünde rahim ağzında “yara” olarak bilinen kızarıklık ve tahrişe sebep olabilir. Günümüzde eskisi kadar başvurulmasa da rahim ağzı yakma ya da dondurma işlemleri bu görüntünün onarımında ve akıntıların azalmasında fayda sağlayabilir.
Vajinal enfeksiyonların önlenmesinde kişisel hijyen çok önemlidir. Bununla birlikte yapılması gerekenler şöyle sıralamak mümkün:
”
Alo Yeditepe