Özellikli durumlar dışında refakatçi bir kişi ile sınırlıdır. Medikal olarak bir kişiden fazla refakatçi gereksinimi olması durumu hastanın doktoru ve hemşiresi tarafından değerlendirilir.
Refakatçinin 18 yaş üstü olması tercih edilir. 18 yaş altı hekim onayı ile refakatçi olarak kabul edilir.
Hastalık/temas öyküsü olan (ateş, döküntü, burun akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonu, öksürük vb.) kişilerin hastanede refakatçi olarak bulunmasına izin verilmez. Hastaya refakat edildiği süre içerisinde bu belirtiler olursa, mutlaka hemşireye bilgi verilmesi gerekmektedir.
Hastanızla ilgili belirtmek istediğiniz özellikli durumlar varsa (ilaç ve yiyecek alerjileri vb.),doktor ve hemşirenize mutlaka bildirin.
Refakatçiler el hijyeni ve hastanın kliniğine uygun olarak alınan izolasyon önlemleri hakkında bilgilendirilir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde refakatçilere de görev düşmektedir. Refakatçilerin el hijyeni ve enfeksiyon kontrol kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir.
Acil durumlarda hastane tahliye alanları ve “Acil Çıkış”lar her katta bulunan tabelalarda gösterilmiştir.
Hemşire tarafından hastanın güvenliği ve bakımıyla ilgili refakatçilere eğitimler verilecektir. Bu eğitimlere etkin katılım sağlanması oldukça önemlidir. Eğitim sırasında veya sonrasında hasta ile birlikte refakatçiler de not alabilir, sorularını sorabilirler. Refakatçi değişikliğinde bu eğitimlerin tekrarlanması gerektiğinden, refakatçi değişikliklerinin klinik sorumlu hemşiresine bildirilmesi gerekmektedir .
Hastanın düşme riski olduğu hemşire tarafından tespit edilirse “yeşil renkli kol bandı” takılacaktır. Hasta tek başına ayağa kaldırmamalıdır, tuvalete gitmesi gerektiğinde hemşire çağrı zili kullanılarak mutlaka hemşireden destek istenmelidir. Hasta ile ilgili olası diğer acil durumlarda da hemşire çağrı zili kullanılmalıdır.
Refakatçilerin doktor ve hemşirenin bilgisi dışında hastaya herhangi bir uygulama yapmasına, tedavi ve bakım sürecinin aksamaması için hemşireden izinsiz hastayı servis dışına çıkarmasına izin verilmez.
Hasta yataklarına oturulmamalıdır. Hastaya bağlı tıbbi cihaz ve ekipmanlara müdahale edilmemelidir. Cihazların alarm vermesi durumunda hemşire bilgilendirilmelidir.
Hastanede tütün ve alkol kullanımı, yasalar ve hastane kurallarına göre kesinlikle yasaklanmıştır.
Oksijen kullanan hastalarının güvenliğini sağlamak için, oksijen tüpü / maskesi ve ekipmanı yanında parlayıcı veya yanıcı maddeler bulundurmayın (sigara, çakmak, kibrit, yanıcı sprey vb).
Hastanın beslenmesi tedavisinin bir parçası olması nedeni ile hastane dışından yiyecek, içecek getirilmemeli, hemşireye danışılmadan hastaya hiçbir yiyecek, içecek verilmemelidir. Hasta odasında bulunan mini barlar yalnızca kısa süreli serin tutma özelliğine sahiptir. İçerisinde hastaya ait yiyecek ve içecek bulundurulmamasına özen gösterilmelidir.
Refakatçilerin gerek görüldüğünde hasta odalarından çıkmaları gerekebilir. Hastanın mahremiyetine özen gösterilmesi beklenmektedir.
Kültürel ve manevi değerler ile ilgili ihtiyaçların karşılanma talepleri için hemşire tarafından gerekli yönlendirmeler sağlanacaktır.
Refakatçilerin otelcilik hizmetleri hastanemiz tarafından karşılanır. İstirahat edebilmeniz için hasta odalarında bulunan refakatçi koltukları kullanılmaktadır.
Refakatçi tarafından hasta ile ilgili herhangi bir sorun tespit edilirse, endişe edilen bir durum olursa hemşire/ doktora bildirilebilir.
Sessiz ve huzurlu bir ortam sağlanması için, hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşulmaması, yüksek sesle telefonda görüşülmemesi beklenir. Ayrıca, odalarda bulunan televizyonlar başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmalıdır.
Çocuk yoğun bakım hastaları ile ilgili Sorumlu hekim-yoğun bakım sorumlu hemşiresi bilgisi ve onayı ile bir refakatçi kabul edilebilir.
Yetişkin Kemik İliği Transplantasyon Servisi’nde ve Pediatrik Kemik İliği Transplantasyon Servisi’nde izolasyon altındaki hastalarda hemşire tarafından refakatçinin gerekli koruyucu önlemleri alması sağlanır. Bu konuda size ayrıca eğitim verilecektir. Pediatrik Kemik İliği Transplantasyon Servisi’nde doktor onayı ile hastanın yasal temsilcisi olan iki kişi refakatçi kabul edilebilir. Refakatçi değişimi dışında servise giriş çıkışlar kesinlikle yasaktır.
Pediatri Servisi’nde, hastanın hekimi onayı ile iki refakatçiye izin verilir. Çocuk hastalar odada yalnız bırakılmaz.
Doğumhane’de, enfeksiyon kuralları gereği önceden Doğumhane Sorumlu Ebesi tarafından doğumhane giriş-çıkış kuralları eğitimi verilmiş, girişi uygun bulunmuş kişiler dışındaki hasta yakınları doğumhane içerisine giremez.
Ameliyathane’de, sezeryan ameliyatlarında Hekim-Ameliyathane Sorumlu Hemşiresi bilgi ve onayı ile doğum fotoğrafçısı ve hastanın eşine izin verilir. Onun dışındaki ameliyatlarda kesinlikle refakatçi kabul edilmez.
Acil Servis tedavi alanında, aynı anda en fazla bir refakatçiye izin verilir.
Olası bir salgın / pandemi durumunda Sağlık Bakanlığı, Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve hastane yönetiminin alacağı kararlar doğrultusunda kurallarda değişiklikler yapılabilir.