Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi, 17 Ocak 2007 tarihinde 2.250 m2 alan üzerine, üniversite bünyesinde kurulmuştur. Yeditepe Üniversitesi Hastanelerine bağlı olarak hizmet veren Göz Merkezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğrenci ve asistan yetiştiren, 15 ayrı branşta hizmet üreten bir göz hastalıkları merkezidir.
Yeditepe Üniversitesi Göz Merkezi'nin amacı; üniversitenin güvenirliğini, ciddiyetini ve bilimselliğini sunarken; kaliteli, güvenilir, nitelikli hizmeti vermektir. Sağlık standartları konusunda dünyanın önemli kuruluşu olarak kabul edilen JCI (Joint Commission International) tarafından tüm sistemiyle akredite bir göz merkezidir.
Merkezimiz, göz hastalıkları konusunda yenilikçi, araştırmacı ve dünyanın örnek alacağı lider bir referans göz merkezi olma yolundadır.
Hasta Yatış Görevlimiz; adınız-soyadınız, hastane protokol numaranız ve doğum tarihinizin yazılı olduğu kimlik bilekliğinizi kolunuza takacaktır. Hastanede kimliğiniz haline gelecek bu bilekliği, lütfen taburcu olana kadar çıkartmayın. Yıpranması veya çıkması durumunda servis hemşirenize bilgi veriniz.
Sizinle ilgilenen sağlık ekibi; ilaç uygulamaları, incelemeler, birtakım tetkitler gibi uygulamalardan önce kimlik bilgilerinizi içeren bileklikle bilgilerinizin doğruluğunu kontrol edecektir. Yatış katınıza kabul edildikten sonra hemşireniz tarafından alerjinizin olup olmadığı sorgulanacak, herhangi bir maddeye karşı alerjiniz olması durumunda, kırmızı renkli bir bileklik takılacaktır.
Sizinle ilgilenen tıbbi ve idari ekibi tanıyabilmeniz için tüm Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri çalışanları, üzerlerinde isim ve görevlerinin yazılı olduğu birer kimlik kartı taşır.
Kimlik kartı olmayan bir kişi sizinle ilgileniyorsa, güvenliğiniz için lütfen kim olduğunu sorunve size herhangi birtedavi ya da işlem uygulamasına izin vermeyin.
Kurumumuzda olduğunuz süre boyunca sizden sorumlu tüm çalışanlar kendilerini tanıtacaktır. Tedavi ve bakımınızla ilgili her soruyu onlara sorabilir, bakımınıza katkıda bulunmalarını isteyebilirsiniz.
Tedavi planınızın bir parçası olmak, sizin en önemli sorumluluğunuz ve hakkınızdır. Hekimden hemşireye, idari kadroya kadar tüm personel tanı ve tedavi sürecinizin güvenli ve rahat geçmesini sağlayacaktır.
Hekimler
Kurumumuzda kaldığınız sürece, tedavinizle çok sayıda hekim ilgilenebilir. Ancak yatış kararını veren hekim sizden sorumlu olur.
Yatışınıza onay veren hekim, yatış süresince tedavinizi düzenleyecek ve takibinizi yapacaktır. Odanıza yerleştikten sonra, anestezi alacak iseniz anestezi hekimimiz ziyaretlerini yapıp dosyanızdaki bilgilerinizi ve yatışınızdan önce kullandığınız ilaçları incelerler.
Yatışınıza onay veren hekim, yatış sürecinde kullanacağınız ilaçları ve uygulayacağınız diyeti tedavinize göre düzenler, taburculuk kararını verir.
Hemşireler
Hemşire ekibi, sağlık bakım ekibinin en önemli üyelerinden biridir. Hemşirelerimiz, hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan bir bütün olarak değerlendirerek tedavi ve bakım sürecinizde size yardımcı olurlar.
Tedavinizi zamanında ve doğru şekilde uygulayarak sağlığınızla ilgili bilgileri hekiminiz ve ilgili diğer sağlık ekibi üyeleri ile paylaşarak güvenli bir bakım ortamında tedavi almanıza destek olurlar.Hastanedeyken ve taburcu olmadan önce ihtiyacınız olan konularda gerekli bilgilendirme ve eğitimleri yaparlar.
Hemşirelik hizmetleri ile ilgili danışmanız gereken herhangi bir konu olduğunda bulunduğunuz servisin hemşiresi ile iletişim kurabilirsiniz.
Kurumumuzda bulunduğunuz sürece odanızın kullanımıyla i,lgili her türlü bilgi, sorunların giderilmesi için yardım, gerekli randevuların alınması, çıkış işlemleri konularında her zaman sizlere yardımcı olmak üzere çalışır.
El Hijyeni
Enfeksiyonların önlenmesi için, kendinizin ve yakınlarınızın el hijyenine uyum göstermesi gerekmektedir. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayınız. Yeditepe Üniversitesi Hastanelerinde hasta bakım alanlarının tamamında ve hasta odalarının önünde el dezenfektanı bulunmaktadır.
Ellerinizi;
- Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra,
- Kirli eşyalara dokunduktan sonra,
- Yemeklerden önce ve sonra,
- Pansuman bölgesine dokunmadan önce ve sonra,
- Her hasta odasına giriş ve çıkışta yıkayınız.
Tüm sağlık personeli size herhangi bir işlem yapmadan önceel hijyenini sağlamakla yükümlüdür.
Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde tedavi amacıyla sonda, iğne, tüp, pansuman varsa o bölgenin temiz ve kuru kalmasını sağlayın. Bu bölgelerde kızarıklık, ağrı, akıntı, pansumanda ıslanma ve bozulma olduğunda mutlaka servis hemşirenize / hekiminize bilgi verin.
Ziyaretçilerinizin grip gibi bulaşıcı herhangi bir enfeksiyonu olmadığından emin olunuz. Enfeksiyonun çeşidine göre, hastanede yatan diğer hastaları ve personeli korumak için maske, eldiven, önlük kullanımı hatta ziyaretçi kısıtlaması gerekebilir. Bu gibi durumlarda hekim ve servis hemşireniz alınacak önlemler konusunda sizi bilgilendirecektir.
Tedavi ve bakımınız konusunda yardımlarınız çok önemlidir. Tedavi ve bakım planınıza katılımınız, neyin neden yapıldığını bilmeniz açısından gereklidir.
Bu nedenle;
- Hemşire ve hekiminizle tedavi ve bakımınızı konuşunuz.
- Tedavinizi anladığınızdan emin olunuz ve anlamadığınızı sormaktan çekinmeyiniz.
- Ameliyat olacaksanız, hekiminizden uygulanacak işlemlerle ilgili bilgi alınız.
- Eğer ağrınız varsa hemşire ve hekiminize bilgi veriniz. Onlar size gerekli müdahaleleri yapacaklardır.
Kabul İşlemleri
Yatış işlemleriniz için Hasta Yatış Bölümüne başvurabilirsiniz. Hasta yatış görevlimiz, rezervasyonunuz doğrultusunda yatış işlemlerinizi başlatacak ve hastane formlarını doldurarak imzalamanızı isteyecektir.
Kabul işlemlerini gerçekleştirmek için lütfen aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurunuz:
- Nüfus cüzdanı veya ehliyet (TC Kimlik Numarası)
- TC vatandaşı olmayanlar için pasaport
- Özel sağlık sigortalı hastalar için sigorta kartı
Yatış işlemleriniz tamamlandıktan sonra bir personelimiz sizi eşyalarınızla birlikte odanıza çıkaracaktır.
Tedavi Masraflarına İlişkin Bilgilendirme
Hasta veya hasta yakınlarına ameliyat randevu planlama sürecinde masrafları ve ödemeler konusunda bilgi verilir.
Taburculuk İşlemleri
Doktorunuzun hemşirenize, taburcu olabileceğinizi bildirmesi üzerine, hemşireniz tarafından taburculuk işlemleriniz gerçekleştirilir.
Hasta Çıkış Bölümü tarafından son kontrolleri yapılıp kurum provizyon işlemleri / nakit ödeme hazırlığı işlemleri tamamlanarak faturanız ödemeye hazır hale getirilecektir. Tüm bu işlemler 30 dk ile 60 dakika arasında sürebilir.
Yatışınız sırasında bakımınızı veren ekibimiz tüm ihtiyaçlarınız için yanınızda olacaktır. Bunun yanında aileniz ve yakınlarınız, hastanızdaki küçük değişimleri fark edebilir.
Bu değişimler solunumdaki değişimler yada olağandışı kafa karışıklığı yada düşünce problemleri bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret edebilir yada hastanızın durumunun ciddileşebileceğini gösterebilir. Hastanızla ilgili herhangi bir şeyin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız lütfen hemşirenizle iletişime geçiniz.
Ağrı
Yeditepe Üniversite Hastaneleri her hastanın kişisel hakkı olan, ağrı probleminin değerlendirilmesi ve gerekli ağrı tedavisi uygulanması prensibini kabul etmektedir.
Birinci hedeflerimizden birisi de tıbbi bakımından sorunlu olduğumuz hastaların tedavilerinin her döneminde ağrı değerlendirilmesi ve tedavisi olanaklarından yararlanabilmeleridir.
Bu olanaklardan yararlanabilmeniz için;
- Hekiminize / Hemşirenize mutlaka ağrı ilacınız olup olmadığını ve nasıl kullanacağınızı sorunuz.
- Ağrı ilacınızı almak için ağrının şiddetlenmesini beklemeyiniz. “Biraz daha beklemek” sadece ağrınızın daha kötü olmasına neden olur ve tekrar kontrol altına alınması daha uzun süre ve daha fazla miktarda ilaçlamümkün olabilir.
- Sizin için hazırlanan ağrı tedavi planının ağrılarınızı tamamen ortadan kaldırmayacağını, ancak rahat hareket etmenize, günlük işlerinizi yapabilecek hale gelmenize ve rahat bir şekilde dinlenmenize yardımcı olacak şekilde hazırlandığını biliniz.
- İlaca bağımlı olma endişesi ile ilaç alma zamanınızı geciktirmeyiniz. Bu ilacıtıbbi bir nedenle aldığınızı unutmayınız.
- Eğer ilaç ağrınızın azalmasına yardımcı olmuyor ise bunu hemşirenize yada hekiminize söyleyiniz.
Taburculuk
Tedavinizin sonunda taburcu olma zamanınız, doktorunuz tarafından belirlenir. Taburcu olurken; doktorunuzla yapacağınız görüşmede; bakımınızın devamı için yapmanız gerekenler, kontrol randevularınız, kullanmanız gereken ilaçlar, fizik tedavi, diğer rehabilitasyon ihtiyaçlarınız ve beslenme konularında bilgi alabilirsiniz.
Hekiminizle taburculuk sonrası bakımınızı konuşurken not almanızı veya yazılı istemeniz, tedavinizin detaylarını hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Görüşme sırasında, soru sormaktan ve cevapları not etmekten çekinmeyiniz.
Evde bakımınızı sürdürürken, lütfen aşağıdaki önerileri uygulamaya özen gösteriniz:
- Reçetenizi inceleyiniz. Doğru ilaçları, doğru zamanda aldığınızdan, ilacınızı doğru kullandığınızdan ve olası yan etkilerini bildiğinizden emin olunuz.
- Düşme riskine karşı önlem alınız.
- Diyet ve beslenmenize dikkat ediniz.
- Sigara içmeyiniz.
- Hastalığınız hakkında ve sağlığınızın korunmasıyla ilgili bilgilendirici dokümanları isteyiniz.
- Lütfen kontrol randevunuza, belirtilen gün ve saatte gelmeye özen gösteriniz.
Hastanemizde kaldığınız süre boyunca tüm istek ve önerileriniz, şikayetleriniz için 7/24 çağrı merkezini arayabilir, çalışma saatleri içerisinde de Hasta İletişimi Bölümü'ne başvurabilirsiniz. Hasta İletişim Bölümü'ne 4073 numaralı telefondan ulaşabilir ya da infohastane@yeditepe.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Kalite ve güvenlik konularında “Joint Commission International (CI)"a iletmek istediğiniz konular olabilir. Bu bildirimler için ayrıntılı bilgiye JCI web sayfasından erişebilirsiniz.
Oda Tanıtımı
Odaya giriş yapmanızın ardından, kat sekreteriniz / servis hemşireniz tarafından, odanın ve odada bulunan eşyaların tanıtımı yapılarak eşyaların nasıl kullanılacağı gösterilecektir.
Hemşire Çağrı Sistemi
Hasta odalarında, ihtiyaç kullanılmak üzere, hemşirelerimize ulaşmayı kolaylaştırmak için iki ayrı sistem yer alır. Yatağınızın başucundaki panelde bulunan sistemde, kırmızı düğmeye basmanız gerekmektedir.
Uyarı sinyalini duyan hemşiremiz en kısa sürede yanınızda olur.Tuvalette bulunan kordonlu sistemde ise, hemşire bankosundaki görevlileri uyarır.
Refakatçi Yatağı
Yatış süesi için yanınızda bir refakatçi ile gelmeye ve odanızda refakatçiyle kalmaya özen gösterin.Yardımcı Personel'den gerektiğinde refakatçiniz için çarşaf, pike ve yastık isteyebilirsiniz.
Size refakat edecek birisi yoksa, özellikle de düşme riskiniz yüksekse, gerekli düzenlemenin yapılması için servis hemşirenizi bilgilendirebilirsiniz.
Kasa
Hastaneye sadece gerekli ve sizin için önemli eşyalarınızla gelmeniz gerekmektedir. Gözlük, takma dişler veya işitme cihazlarınızın korunması çok önemlidir. Lütfen bu eşyalarınızı unutmamaya ve dolabınızın içerisinde, yanınızda bulunabilecek nakit para, değerli evrak ve eşyalarınızı saklamak için elektronik kilitli kasa bulunur. Kasa dışında bırakılan ve kaybolan eşyalardan hastanemiz sorumlu değildir.
Santral-Telefon Hizmetleri
Yatak başı komodininizin üzerinde bulunan telefon ile, hastane içi dahili konuşmanızı yapabilir ve dışarıdan aranabilirsiniz. Odanın numarası telefonun üzerinde yazılı olan dört haneli rakamdır. Hastane içi konuşma yapmak istediğinizde, dahili numarayı tuşlamanız yeterli olacaktır.
Televizyon Hizmeti
Her hasta odasında uzaktan kumandalı televizyon bulunmaktadır. Televizyonda 54 kanallı Digitürk velig TV sistemi mevcuttur. Televizyon kanalları listesi, tanıtım dosyası içerisinde yer almaktadır.
Lütfen diğer hastaları rahatsız etmemek için ses konusunda özen gösteriniz.
Elektrikli Eşyalar ve Aydınlatmalar
Cihazlarınızı çalıştırmak için banyoda ve oda duvarındaki prizleri kullanabilirsiniz. Teknik sorunlara neden olabileceği için odanızda su ısıtıcısı gibi aletlerin kullanılmamasını önemle rica ederiz. Odanızın ışıkları, giriş duvarında bulunan düğmelerden kontrol edilir. Lütfen sadece oda ışıklarınızı açıp kapatan düğmeleri kullanmaya özen gösterin.
Klima Sistemi
Oda içi ısıtma ve soğutma işlemleri merkezi bilgisayar sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Hastanemizin sahip olduğu sistem, içerideki havanın temizlenmesi de sağlamaktadır. Bu nedenle hastanemizde dışarıya açılan pencere sistemi bulunmamaktadır.Odanızın girişinde, duvara monte edilmiş halde bulunan termostat vasıtasıyla, odanın sıcaklığını ve klima sisteminin çalışma hızını ayarlayabilirsiniz. Oda pencereleri hastalarımızın güvenliği için kapalı tutulmaktadır.
Temizlik Hizmetleri
Odanız içindeki her türlü temizlik talebinizi servis hemşirenize bildirmeniz rica olunur.Tüm atıklarınız için banyonuzdaki evsel atık kutularını kullanabilirsiniz.
Memnuniyet Anketi
Hasta memnuniyet anketi, aldığınız hizmete dair görüşlerinizi bildirmek, bizim de verdiğimiz hizmeti geliştirmek için hazırlanmıştır. Bu sorumluluğun bir sonucu olarak taburculuğunuzdan önce size “Yatan Hasta Memnuniyet Anketi" doldurmanız bizim için oldukça önemlidir.
Dini İstekleriniz
İnancınız doğrultusunda görmek istediğiniz din görevlisini, kattaki kat sekreteri ya da servis hemşiresine iletebilirsiniz. Hasta İletişim Bölümü isteğinize yardımcı olacaktır.
Kurumumuzda ibadethane -2.katta yer almaktadır.
Çiçek
Enfeksiyonu önlemek için hastanemize canlı çiçek kabul edilmemektedir. Adınıza gelen çiçekler personelimiz tarafından kabul edilip, telefon ile size bilgi verilecektir. Taburculuk esnasında Hasta Kabul Bankosu'na başvurduğunuzda çiçeğinizi teslim alabilirsiniz.
Güvenlik
Hastanemizde güvenlik hizmetleri, huzurunuz için 24 saat kesintisizdir. (Hastanemizin genel alanlarının tamamında kapalı devre kamera sistemi ile izleme yapılır. Bir sorunuz olduğunda 6704 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Otopark
Hastalar, hasta yakınları, aileleri ve diğer ziyaretçiler ücretsiz otoparktan yararlanabilirler.
Adalet ve Hakkaniyete Uygun Olarak Sağlık Hizmetlerden Faydalanma Hakkı
- Hastanemize başvuran her birey, fiziksel, ruhsal, düşünsel, sosyal ve dinsel özellikleri ne olursa olsun, tanı, tedavi ve rehabilitasyon olanaklarından yararlanma hakkına sahiptir.
Sağlık Kuruluşunu Seçme ve Değiştirme Hakkı
- Hastalarımız, hekimini ve/veya sağlık kurumunu seçme ve tedavinin herhangi bir evresinde değiştirme hakkına sahiptir.
- Hastalarımız, uygulanacak olan tedavi ve bakımı kabul etmemesi halinde kurumumuzdan Tıbbi İşlemi / Tedaviyi Red Formu'nu imzalayarak ayrılabilir veya farklı bir kuruma transferini talep edebilir.
Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme Hakkı
- Hastalarımız hizmet aldıkları sırada hastanemizde ilişkide bulundukları tüm görevlilerin kimlikleri ile mesleki sorumluluklarını bilme hakkına sahiptir.
- Tüm çalışanlar hastane kimlik kartını sürekli takar, hizmet öncesi kendilerini tanıtır.
- Tanı ve tedavi hizmetleri devam ederken hastamız primer hekimi gerekli görmese dahi mevzuat hükümleri çerçevesinde tedavinin her aşamasında konsültasyon isteme hakkına sahiptir.
Öncelik Sırasının Belirlenmesini İsteme Hakkı
- Hastalarımızın, öncelik hakkının tıbbi kriterlere dayalı olarak belirlenmesini isteme hakkı vardır.
- Yaşlı, engelli hastalarımıza muayene önceliği sağlanmaktadır.
Tıbbi Gereklilikler Dışında Müdahale Yasağı Hakkı
- Hastanemizde teşhis, tedavi ve koruma maksadı olmaksızın hiçbir uygulama yapılmaz ve talep edilemez.
Tıbbi Özen Gösterilmesi Hakkı
- Hastanemiz, hastaların haysiyetine, kişisel değerlerine ve inançlarına saygılı, hastaların manevi ve dini ihtiyaçlarıyla ilgili taleplerine cevap verecek şekilde bakım hizmeti sağlar.
Sağlık Durumu İle İlgili Bilgi İstemeve Bilgi Alma Hakkı
Hastalarımızın, kendileri ya da yasal temsilcileri kanalı ile aşağıda detayları belirtilmiş şekilde bilgi isteme ve alma hakkı vardır.
- Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği
- Tıbbi müdahalenin kim tarafından nerede, ne şekilde ve nasıl yapılacağı
- Müdahalenin tahmini süresi
- Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda veriskler ile hastanın sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri, muhtemel komplikasyonları
- Müdahaleyi reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri
- Kullanılacak ilaçların önemli özellikleri
- Sağlığı için kritik olan yaşam tarzı önerileri
- Gerektiğinde aynı konuda tıbbi yardıma nasıl ulaşabileceği
Bilgi Vermenin Usulü
- Bilgi, mümkün olduğunca sade şekilde, tereddüt ve şüpheye yer verilmeden, hastanın sosyal ve kültürel düzeyine uygun olarak anlayabileceği şekilde verilir. Hastalarımız, tıbbi müdahaleyi gerçekleştirilecek kişi tarafından
- Hastaların kendisinin bilgilendirilmesi esastır. Hastaların kendisi yerine bir başkasının bilgilendirmesini talep etmesi halinde, bu talep kişinin imzası ile yazılı olarak kayıt altına alınmak kaydıyla sadece bilgilendirilmesi istenen kişilere bilgi
- Hastalarımız, aynı şikayeti ile ilgili olarak bir başka hekimden de sağlık durumu hakkında ikinci bir görüş almayı talep Hasta İletişim Müdürü'ne buisteğini bildirerek hastane içinde, anlaşmalı dış hekimlerden ya da hastanın kendi tercih ettiği bir hekim davet edilebileceği konusu ve işleyişi ile alakalı olarak bilgilendirme alabilir.
- Acil durumlar dışında, bilgilendirme hastalara uygun süre tanınarak yapılır.
- Bilgilendirme uygun ortamda ve hastaların mahremiyeti korunarak yapılır.
- Hastaların talebi halinde yapılacak işlemin ücretine ilişkin bilgiler hastanenin ilgili birimleri tarafından verilir.
Bilgi Verilmesi Uygun Olmayan ve Tedbir Alınması Gereken Haller
- Hastalara her gün hekim ve hemşiresi tarafından durumu ile ilgili bilgiler
- Hastaların manevi yapısı üzerinde fena tesir yapmak suretiyle hastalığın artması ihtimalinin bulunması ve hastalığın gidişatının ve sonucunun kötü görülmesi hallerinde, teşhisin saklanması
- Hasta / hasta yakınlarına, hastaların sağlık durumu hakkında bilgi verilip verilmemesi hastalığın gidişatına göre doktorun takdirine bağlıdır.
- Tedavisi olmayan bir teşhis hastaların primer hekimi tarafından
- Hastaların yasal temsilcisine tüm bilgiler verilerek kararlar birlikte oluşturulmaktadır.
Bilgi Verilmesini İstememe Hakkı
- Hastalarımız yasal zorunluluklar dışında, sağlık durumu hakkında verilecek gerçek bilgilerin kendisini etkileyeceğini düşünüyor ise bu konuda kendisine ve ailesine bilgi verilmemesini talep edebilir. Bu durumda kişinin kararı yazılı olarak alınır. Hasta bilgi verilememesi talebini istediği zaman değiştirebilir ve bilgi verilmesini talep edebilir.
Kayıtları İnceleme Hakkı
- Hastalarımız, sağlık durumuyla ile ilgili bilgiler bulunan dosyasını, kayıtlarını inceleyebilir ve bir suretini Bu kayıtlar, sadece kendisi veya tedavisi ile doğrudan ilgisi olanlar (yasal temsilcisi (vasi) veya velisi) tarafından görülebilir.
Kayıtların Düzeltilmesini İsteme Hakkı
- Hastalarımız tıbbi evraklarda açıklama ya da düzeltme talep ederlerse; hasta dosyası başhekim ve onun belirleyeceği bir kişi tarafından Uygun bulunursa düzeltme yapılır ve kişiye bildirilir.
Mahremiyet ve Bilgilerin Gizli Tutulması Hakkı
Hastalarımız;
- Mahremiyete saygı gösterilmesini
- Sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içerisinde yürütülmesini
- Muayenenin, teşhisin, tedavinin ve diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesini
- Tıbben sakınca olmayan hallerde bir yakınının yanında bulunmasına izin verilmesini
- Tedavi iledoğrudan ilgili olmayan kimselerin, tıbbi müdahale sırasında bulunmamasını
- Gerekli olmadıkça şahsi ve ailevi hayatına müdahale edilmemesini
- Sağlık harcamalarının kaynağının gizli tutulmasını
- Deney ve Araştırmalarda kullanılan hasta görüntüleri için izin alınmasını ve kimlik bilgilerini açıklayıcı bildirimlerde bulunmamasını isteme hakları vardır. Olüm durumu mahremiyetin bozulması hakkını vermez.
Rıza Olmaksızın Tıbbi Uygulamaya Tabi Tutulmama Hakkı
- Hastalarımız, yapılacak her türlü girişim / işlem için Bunun sonrasında yazılı olarak onam alınır.
- Hastalar rızaları olmaksızın veya verdiği rızaya uygun olmayan şekilde tıbbi uygulamaya tabi tutulamaz.
Hastanın Rızası ve İzin
- Hastanemizde, her aşamada bilgilendirme yapılarak hasta ve yakınlarının bakım ve tedavi sürecine katılımları sağlanmaktadır.
- Tıbbi müdahalelerde hastaların rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise yasal temsilcisinden veya velisinden izin alınır.
- Hastanın, yasal temsilcisinin / velisinin olmadığı, hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde bu şart aranmaz.
Rızanın Kapsamı ve Aranmayacağı Haller
- Hastalarımızdan onam alırken hasta veya kanuni temsilcisi tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında Hastalarımızın verdiği rıza, tıbbi müdahalenin gerektirdiği sürecin devamı olan ve zorunlu sayılabilecek rutin işlemleri de kapsar.
- Tıbbi müdahalede bulunurken müdahalenin genişletilmesi gerektiğinde ve müdahale edilmemesi durumunda hastalarımızın organ veya fonksiyon kaybına neden olabilecek durumda rıza aranmaksızın tıbbi müdahale genişletilebilir.
Tedaviyi Reddetme ve Durdurma Hakkı
- Hastalarımız kendilerine uygulanacak tedavi veya girişimi kanunen zorunlu olan haller vetıbbi zorunluluklar dışında reddetme hakkına Hastaya tedavinin reddi halinde oluşabilecek sonuçlar hekim tarafından anlatılır. Yapılan bilgilendirme ile ilgili hastaya Tıbbi İşlemi / Tedaviyi Red Formu imzalatılır. İmzalanan formun bir örneği hasta dosyasına konur, diğeri hastaya teslim edilir.
- Hastalarımızın kuruma bir sonraki gelişlerinde ve / veya farklı bir tanı ile başvurdukları zaman bu form geçerli değildir. Gerekli tıbbi bakım ve tedaviyi alma hakkı vardır. Hastamıza önceki reddi konusunda serzeniş veya imada bulunulmaz.
Alışılmış Olmayan Tedavi Usullerinin Uygulanması
- Hastanemizde, klinik ve laboratuvar araştırmaları sonucunda tecrübe edilmiş tedaviler uygulanmaktadır.
İlaçların Tıbbi Araştırma Amacıyla Kullanımı
- Özel mevzuata göre izin veya ruhsat alınmış olsa dahi, sırf tıbbi araştırma amacı ile hasta üzerinde kendi rızası ve Bakanlığın izni bulunmaksızın hiçbir ilaç kullanılamaz.
Güvenliğin Sağlanması Hakkı
- Tüm hastalarımızın sağlık hizmetini güvenli bir ortamda alma hakkı vardır.
- Hastanemiz, hastaların, ziyaretçi ve refakatçi gibi yakınlarının can ve mal güvenliklerinin korunması ve sağlanması için gerekli önlemleri almaktadır.
Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme ve Dini Hizmetlerden Faydalanma Hakkı
- Hastanemizin kuralları çerçevesinde hastalarımızın dini hizmetlerden faydalanma hakkı vardır. Diğer hastaları etkilememek, kendi sağlığını riske etmemek ve hastane düzenini bozmamak kaydıyla hastalarımız dini ibadetlerini yerine getirebilir.
- Hasta kendi isteği ile dini ihtiyaçlarına göre bir din adamını getirme hakkına sahiptir.
İnsani Değerlere Saygı Gösterilmesi Hakkı
- Hastalarımızın her zaman ve her türlü koşulda; saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir ortamda, hertürlü sağlıklı şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir sağlık hizmeti almaya hakkı vardır.
Ziyaret ve Refakatçi Bulundurma Hakkı
- Hastalarımızın hastane kuralları çerçevesinde ziyaretçi kabul etmeye ve hekimin uygun görmesi halinde refakatçi bulundurmaya hakkı vardır.
Müracaat, Şikayet ve Dava Hakkı
- Hastalarımızın haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde hertürlü başvuru, şikayet ve dava hakkını kullanma hakkı vardır.
Açık Adalet ve Hakkaniyete Uygun Olarak Sağlık Hizmetlerden Faydalanma Hakkı yapılandırma seçenekleri
Başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşunun kural ve uygulamalarına uygun davranır ve katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğu bilinciyle hareket eder.
Sağlığı ile ilgili şikayetlerini, daha önce gördüğü tedavileri, geçirdiği hastalıkları ve tıbbi operasyonlarını, kullandığı ilaçları mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verir.
Randevu tarihine ve saatine uyar. Randevuyu değiştirmek istediğinde ilgili yere bildirir.
Hekim tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelir ve tedavisinin gidişatı hakkında geri bildirimlerde bulunur.
Personele sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunmaz.
Öncelik tanınan hastalar ile diğer hastaların haklarına saygı gösterir.
Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında Hasta Hakları Müdürlüğü'ne başvurur.