Böbrek alıcısı ile böbrek vericisi arasında yapılacak değerlendirmede birincil önem kan grubu uyumudur. Bir kişiye kan verebiliyorsanız, böbrek de verebilirsiniz. Rh grubunun böbrek naklinde bir önemi yoktur. Yani, Rh negatif bir kişi Rh pozitif bir kişiye ya da tersi durumlarda böbrek verebilir. Kan grubu uyumu olmaması halinde çapraz nakil gündeme gelir. Bu nakil en az iki çiftin böbrek değişimi esasına dayanır.
Kan grubu uyum esası aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Verici | Alıcı |
A | A veya AB |
B | B veya AB |
0 | A,B,AB veya 0 |
AB | AB |
- AB kan grubu tüm kan gruplarından böbrek nakli yapılabilir.
- 0 (sıfır) grubu tüm kan gruplarına böbrek verebilir.
Doku Uyumsuzluğu Durumunda
Doku uyumundan daha çok, doku uyumsuzluğunun olup olmadığı önemlidir. Vericiden alınan böbreğin doku grupları alıcı ve vericinin tek yumurta ikizleri olması dışında alıcıdan farklılık gösterir. Anne ve babadan alınan böbreklerin çocuklarına nakledilmesi halinde sıklıkla yarı yarıya doku benzerliği mevcuttur. Akraba olmayan karı koca arasında yapılan böbrek nakillerinde ise sıklıkla hiçbir doku benzerliği görülmez. Buna rağmen başarıyla böbrek nakli gerçekleştirilebilir. Asıl belirleyici olan hastaya nakledilecek böbreğin dokularına karşı, hastada önceden gelişmiş bir savunma olup olmadığıdır. Yapılan testler bu anlamda bir uyumsuzluk olup olmadığını araştırır. Bu testlerin sonucunun, “böbrek naklinin gerçekleşmesine uygun” olarak değerlendirilmesi; ameliyatta vericiden alınan böbreğin alıcıya nakledilmesi sonrasında, damarları açıldığında böbreğin bağışıklık sistemi açısından çalışmasına engel bir durum olmayacağı anlamına gelir.
Ameliyat gerçekleştirildikten sonraki süreçte ömür boyu hastanın kendisine nakledilmiş böbreğin farklı bir kişiye ait olduğunu anlamaması ve organı reddetmemesi için ilaç tedavisi uygulanır. Bağışıklık baskılayıcı tedavi olarak adlandırılan bu tedavi, ameliyattan sonraki erken dönemde biraz daha yoğun, ilk 3 aydan sonra ise dozları ve sayıları azaltılarak uygulanır. Ancak ömür boyu devam edecek bir tedavidir. Alıcının veya vericinin viral hepatit hastası olması nakil için mutlak engel değildir. Gerekli kontroller, testler yapılarak ve koruma tedavileri düzenlenerek nakil gerçekleştirilebilir.
Nakledilen Böbreğin Ömrü Ne Kadardır?
Literatürde 30 yıldan uzun süre çalışmış nakil böbreği olduğu gibi, nakilden sonra ilk yıl içerisinde böbreğini kaybeden hastalar da bulunmaktadır. Canlı vericili böbrek nakli sonrası bildirilen başarı oranları yüzde 93-98 aralığındadır. Başarı oranlarının yüksek olması nedeniyle ‘böbrek nakli’ altın standart tedavi haline gelmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki, sonuçta böbrek nakli de bir tedavi yöntemidir. Dolayısıyla yüzde 100 başarı vadeden bir tedavi değildir. Başarıyı belirleyen pek çok faktör mevcuttur. Hastanın genel sağlık durumu, sosyal alışkanlıkları (sigara, alkol), tedaviyi gerçekleştirecek ekibin deneyimi, hastanın tedavi sonrası ilaçlarını doktorlarının önerileri doğrultusunda saati saatine alması, poliklinik kontrollerine uyum göstermesi gibi pek çok faktör sonucu etkiler.
Hiçbir sorun yaşamadan böbrek nakli sonrası uzun bir dönem geçiren bir hastanın doktorlarına danışmadan ilaçlarını kesmesi ile böbrek reddi gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle böbrek nakline aday bir kişiye nakil sonrası ilaç kullanacağı, düzenli poliklinik kontrollerine geleceği ayrıntılı olarak anlatılır.
Organ Reddi Gerçekleşmesi Durumunda Ne Olur?
Hasta ve hekimlerin her şeyi uygun bir şekilde uyguladığı durumlarda dahi vücudun organı reddetmeye çalışması mümkündür. Bu durumun erken tespit edilmesi açısından, poliklinik kontrolleri son derece önemlidir.
Hasta eğitiminde, poliklinik kontrolleri haricinde gerçekleşebilecek durum ve şikâyetler anlatılır ve olası durumlarda doktorlarına başvurması sağlanır. Bu durumlarda hastanın yatışı yapılarak organ reddine yönelik tedavi uygulanır. Organ reddi yaşayan hastaların pek çoğunda tedaviye yanıt alınır. Bu sırada nakledilen böbreğe biyopsi yapılması gerekebilir. Organ reddini en net olarak tarif eden yöntem olan biyopsinin sonucuna göre verilecek tedavi belirlenir. Bazı hastalarda da tedavi sonrası kontrol amacıyla biyopsi yapılır.Bu sayede uygulanan tedavinin etkinliği değerlendirilir.
Bugüne kadar elde edilen deneyim göstermektedir ki, uygun hastalarda böbrek nakli hemodiyaliz veya periton diyalizi ile karşılaştırıldığında hastalara hem özgürlüklerini vermekte hem de yüksek yaşam kalitesi sunmaktadır. Risk değerlendirmesini doğru yapabilmek için böbrek naklinin alternatifi olan diyaliz yöntemlerinin risklerini değerlendirmek gerekir. Böbrek nakli olması mümkün olmayan hastalar için tek alternatif diyaliz tedavileri iken, diğer tüm hastalar için böbrek nakli altın standart tedavidir.
Böbrek Nakline Hazırlık Ne Kadar Zaman Alır?
Nakil süresi, böbrek alıcı ve verici adaylarının muayene ve tetkik sonuçlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yandaş hastalık veya ileri tetkik gerektiren bulgular söz konusu olmadıkça hazırlıklar 3-4 iş gününde tamamlanabilmektedir. Böbrek nakli ameliyatla tamamlanan bir tedavi değildir. Ameliyatla başlar ve ömür boyu devam eder. Bu nedenle hazırlıklar tamamlanıncaya kadar geçen süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Zira özellikle canlı vericili böbrek naklinde hedef en yüksek başarı oranının sağlanmasıdır
Kimler Böbrek Vericisi Olabilir?
18 yaşını doldurmuş, kendi bedeni ile ilgili karar verebilecek akıl sağlığında olan herkes organ vericisi olabilir. Merkezimizde böbrek vericisi değerlendirirken ailede gönüllü olan kişilerin mümkün olduğunca daha ileri yaşta olanları ile tetkik sürecine başlamayı tercih ediyoruz. Gönüllü böbrek vericisinin tek olduğu durumları ise hastanın durumu doğrultusunda değerlendiriyoruz. Böbrek verici yaşı değerlendirmesinde kemik yaşı ile biyolojik yaş arasında ciddi farklılıklar olabilmektedir. Bazen 70 yaşında, kendisine iyi bakmış, zararlı sosyal alışkanlıklardan uzak durmuş bir kişi çok daha genç bir kişiden daha ideal bir verici adayı olabilmektedir. O nedenle belirleyici olan genel sağlık durumudur. Böbrek vericileri yapılan değerlendirmeler doğrultusunda tek böbrekle sağlıklı bir hayat sürebilecekleri ortaya konduğu için böbrek bağışı yapabilirler.
Böbrek Nakli Ameliyatında Yatış Ne zaman yapılır?
Özel durumlar dışında ameliyattan bir gün önce yatış yapılır. Gece yarısından sonra ağızdan beslenme kesilir. Ameliyat öncesi gece bağışıklık baskılayıcı tedavi başlanır. Böbrek nakli olmak üzere yatan hastanın yakınları bilmelidir ki bu süreç bağışıklık baskılayıcı tedavilerle gideceği için standart bir hasta ziyareti süreci söz konusu değildir. Dışardan gelecek ziyaretçilerin enfeksiyon riskini artırdığı açıktır. Bu nedenle yatış öncesi hasta yakınlarının bu anlamda bilgilendirilmeleri önemlidir. Hastaneye gelseler bile hasta odasına girmelerine izin verilmez. Ameliyat sabahı önce böbrek vericisi, sonra böbrek alıcısı ameliyata alınır. Hastalar odadan çıktıktan sonra ameliyathaneye transfer edilir. Anestezi ekibimizce tüm dosyaları tekrar gözden geçirilerek kontrol edilir ve gerekli hazırlıkları takiben hastalar uyutulur. Böbrek nakli olan hasta bir gece yoğun bakımda kalır. Uyanıktır sadece yakın takip amacıyla yoğun bakımda tutulur. Ertesi sabah tüm sonuçları ve muayenesi sonrası servise alınır
Böbrek Nakli Ameliyat Süreci Nasıldır?
Böbrek vericisi kapalı yöntemle ameliyat edilir. Ameliyat sonrası anestezi ekibince uygun olduğu anda servise yönlendirilir. Ameliyat akşamı kaldırılıp yürütülür, nefes egzersizi başlanır. Böbrek vericileri 2-3 gün yatış sonrası taburcu edilirken, böbrek alıcıları ortalama 7 gün yatar. Böbrek vericisi taburcu olduktan bir hafta sonra kontrole çağrılır. Daha sonrası için uygulanacak kontrol zamanlaması planlanır. Böbrek vericileri ameliyatları sonrası düzenli bir ilaç kullanımına ihtiyaç duymazlar. İşlerine geri dönerler. Beslenmede sağlıklı beslenme sınırları içerisinde kalmak kaydıyla yasakları yoktur.
Böbrek alıcılarına 2.günden itibaren ilaç eğitimi başlanır. Taburcu öncesi yatış süresince verilen eğitim organ nakli koordinatörü tarafından bütünlüklü olarak tüm detayları ile gözden geçirilerek tamamlanır.
Böbrek Naklinde 'Çapraz Nakil' Nasıl Bir Tedavi Yöntemidir?
Alıcı ve verici arasında kan grubu ya da doku uyumsuzluğu gibi nedenlerle böbrek nakli gerçekleştirilemediğinde benzer sorun yaşayan bir çift ile böbrek değişiminin gerçekleştirilmesidir. Yapılan verici ve alıcı ameliyatları, uygulanan tedavi aynıdır. Sadece verici değişimi söz konusudur. Bu nedenle çapraz nakilde böbrek vericilerinin yaşları birbirine yakın olmalıdır. Çapraz nakiller ikili üçlü çapraz şeklinde gerçekleştirilebilir.
Organ Nakli Ekibinde Kimler Bulunur?
Organ nakli, bu amaçla yapılanmış tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilebilir. Ekibin merkezinde organ nakli cerrahı, nefroloji, immünoloji, anesteziyoloji, radyoloji uzmanları, hasta hazırlık birimi ve koordinasyon bulunmaktadır. Bununla birlikte tedavi süreci, kardiyoloji, enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, hematoloji bölümleri ve yoğun bakım ünitesi ile hastanenin tüm birimlerinin katkılarıyla tamamlanır.
Taburcu Olan Hastaların Evlerinde Nelere Dikkat Etmeleri Gerekir?
Böbrek nakli olan hastalar sıklıkla enfeksiyon korkusu ile evi temizletme konusunda aşırı hassasiyet gösterir. Enfeksiyon kaynağı sıklıkla ellerimizdir. Evin steril hale getirilmesi hem imkansız hem de gereksizdir. Evde nezle,grip gibi bulaşması kolay viral hastalığı olan biri ile yakın temastan kaçınmaları, evin iyi havalandırılması, tuvalet kullanımı sonrası doğru el temizliği, havlularının ayrılması, sıvı sabun kullanımı yeterlidir. Maske kullanımı sadece iyi havalanmayan kalabalık ortamlarda faydalıdır. Açık havada maske kullanımına gerek yoktur. Hastanın taburculuk sonrası evinde ailesiyle birlikte yemek yemesinde, televizyon seyretmesinde sakınca yoktur.
Hava şartları müsaade ettiği ölçüde hafif yürüyüşlerle egzersiz önerilir. Taburculuk sonrası ilk bir ay tek başına araba kullanılması önerilmez. Poliklinik kontrollerinde doktorunun bilgisi dahilinde gündelik yaşam faaliyetleri planlanır. Böbrek alıcı hastalarına taburculuk sonrası 3 ay rapor düzenlenir. 3 ayın sonunda hastanın durumuna göre işe başlamalarına müsaade edilir.
Böbrek nakli ile amacımız hastalarımızı işlerine ve üretkenliklerine kavuşturmaktır.
Beslenme Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Böbrek nakli sonrası beslenmede ilaçlara etki eden bazı besinler, “greyfurt başta olmak üzere” kesinlikle yasaktır. Çünkü, kullanılan bağışıklık baskılayıcı bir ilacın kan düzeyinde belirgin yükselmesine neden olabilmektedir.
- Aktarlarda yapılmış bitkisel karışım çayları çok farklı bitkiler içerebildiğinden bilinemeyecek etkileri açısından önerilmemektedir. Sağlıklı beslenme sınırları içerisinde, ağırlıklı olarak zeytinyağlı Akdeniz mutfağı önerilir.
- Kreatinin değerlerinin normale gelmesi ve kullanılan kortizol ilacı nedeniyle belirgin bir iştah artışı söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle iştaha aldanmadan beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Kilo almanın ek sağlık sorunlarını davet edebileceği unutulmamalıdır. Şekerli gıdalardan, hamur işlerinden ve tuzdan uzak durmak gerekir. Salata tüketimi en faydalı beslenme alışkanlığıdır. Ancak salatalık malzemelerin iyi yıkanması, sirkeli suda bekletildikten sonra kullanılması son derece önemlidir. Dışarda açıkta satılan gıda ürünleri tüketilmemelidir.
Böbrek Nakli Sonrası Hasta Toplu Taşıma Araçları Kullanılabilir mi?
Nakil sonrası metro, metrobüs gibi çok kalabalık toplu taşıma araçları iyi havalanmayan ortamlar solunum yolu ile bulaşabilecek enfeksiyon hastalıkları açısından uygun değildir. Bir nedenle böylesi kalabalık bir ortama girilmesi gerektiğinde mutlaka maske kullanılmalıdır. Bu ortamlardan çıktıktan sonra el temizliğine dikkat edilmesi gerekir.