Kişinin serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” uyarınca, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.
Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı birimlerine ya da sağlık ocaklarına başvurulmalıdır. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilir. Kişinin bağışçı olduğuna dair bilgi, Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’ne girilir. Bağışçının beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından son kararı aile vereceğinden organ bağışçısının, doku ve organlarını bağışlamak istediğine dair bilgiyi ailesi ile paylaşılması da son derece önemlidir. Kişi dilediği zaman aynı kurum ve kuruluşlara başvurarak organ bağışçısı olmaktan vazgeçebilir. Kişinin organ bağışçısı olup olmadığını yalnızca Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilir. Dolayısıyla herhangi bir kişinin, organ bağışçısı olup olmadığının üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesi mümkün değildir.
Görevini yapamayacak duruma gelmiş hasta bir organ yerine, canlı veya vefat eden bir vericiden alınan sağlıklı bir organın nakledildiği operasyona ‘transplantasyon veya organ nakli’ denir. Bekleme listesindeki hastalar arasından öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna bakılır. Daha sonra tıbbi aciliyet ve tıbbi uyum durumlarına bakılarak hasta seçimi yapılır. Hasta seçiminde; dil, din, ırk, cinsiyet, yaş, zengin-fakir ayırımı yapılmaz.
T.C. Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır. Kuran-ı Kerim’de “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmaktadır. (Maide Suresi, Ayet 32)
Beyin veya beyin sapı fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybıdır. Beyin ölümü tıbbi ölüm, gerçek ölümdür ve bitkisel hayattan farklıdır. Beyin ölümü kararı dört farklı uzman hekim tarafından tüm değerlendirmeler yapıldıktan sonda konmaktadır. Bitkisel hayat tanısı alan hastalarda bazı beyin fonksiyonları çalışmaktadır ve tıbbi destek ile hasta yaşamına yıllarca devam etmektedir. Beyin ölümünde ise hastaya ne kadar tıbbi destek sağlanırsa sağlansın hastanın yaşaması mümkün değildir ve ölüm en kısa sürede gerçekleşmektedir.
Böbrek
Pankreas
Karaciğer
Akciğer
Kalp
İnce Barsak
Kornea
Kemik İliği
Tendon
Kalp Kapağı
Deri
Kemik
Yüz ve Saçlı Deri
Ekstremiteler
Kıkırdak
Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım‘Organ Bağışı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Siz de organ bağışçısı olarak, bir ya da birden fazla kişinin yaşama tutunmasına şans tanıyabilirsiniz. Organ ve doku bağışı hakkında hastanemiz Organ Bağış Birimi’ne ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak daha ayrıntılı bilgi alabilir organ bağışçısı olabilirsiniz.
Alo Yeditepe