Böbreklerin temel görevi; gıda veya ilaç olarak aldığımız maddelerin gerektiği kadarını kullandıktan sonra atılması gereken kısmını kandan temizlemek ve idrar oluşturarak dışarı atmaktır. Böbreklerin yeterli çalışmaması durumunda bu maddeler vücutta birikir. Eğer bu durum geri dönüşümlü şekilde ise akut böbrek hasan, uzun süreli ve kalıcı ise kronik böbrek hastalığı olarak adlandırılır.
Kronik böbrek hastalığının erken dönemlerinde öncelikle mevcut böbrek çalışma gücünü korumaya yönelik diyet, böbreğe zararlı maddelerden kaçınma ve böbrek tarafından yapılamayan maddelerin yerine konması gibi yöntemler uygulanır.
İleri dönem böbrek yetersizliğinde ise başlıca 3 tedavi yöntemi vardır:
Hemodiyaliz, hastadan alman kanın, bir makine aracılığı ile özel filtrelerden geçirilerek içindeki vücuda zararlı olan maddelerden ve fazla sıvıdan arındırma işlemine verilen isimdir. Kronik böbrek yetersizliği tedavisinde günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemidir.
Hemodiyaliz makinesinin yeterli diyaliz yapabilmesi için insan vücudunda bulunan bir damardan dakikada en az 300-400 ml kan filtreye gitmesi gerekmektedir. Kolayca kan alınabilmesi için toplar damar kullanılır. Vücudumuzda bu kadar kan akımı olan bir toplardamar yoktur. Bu nedenle yüksek kan akımı olan damar giriş§ yolu oluşturulması gerekmektedir.
Damar giriş yolları 3 çeşittir;
Periton; karın boşluğunda bulunan, karın duvarını ve organları saran bir zardır. Periton diyalizi, karın boşluğuna özel sıvıların verilmesi suretiyle, hastanın kendi karın zarını kullanarak kanın zararlı maddelerden arındırılması ve sıvı dengesinin sağlanması işlemidir. Bu tedavinin gerçekleştirilebilmesi için küçük bir ameliyat ile karın boşluğuna ince, yumuşak bir tüp yerleştirilir.
Hastanın vücut yapısına göre çocuklarda 100-1000 ml, yetişkinlerde 2000-2500 ml kadar özel periton diyaliz solüsyonu karın boşluğuna verilir. Vücuda verilen solüsyon 4-6 saat kadar karın boşluğunda kaldıktan sonra boşaltılır ve yeni solüsyonla değiştirilir. Bu zaman süresince kanda bulunan üre, kreatinin gibi atık maddeler ve vücutta bulunan fazla sıvı, diyaliz solüsyonuna geçer. Diyaliz işlemi hasta tarafından günde 4-5 kez yapılır.
Bu şekilde uygulanan periton diyalizine SAPD (Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi) denir.
Evde makine aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine APD (Aletli Periton Diyalizi) denir. Kişi uyurken gece boyunca (8-10 saat), makine karın boşluğuna diyaliz sıvısının verir, bekletir ve boşaltır.
İleri evre kronik böbrek yetersizliği olan hastalara başka bir insandan sağlıklı bir böbreğin nakledilmesidir. Böbrek naklinden sonra organın reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması gereklidir.
Hastanemizde tüm bu tedavi yöntemleri başarıyla uygulanmaktadır.
”
Alo Yeditepe