Yaşım, boyum ve kiloma göre benim tansiyonum normal.
Yetişkinlerde evde yapılan ölçümlerde 130/80 doktor ofisinde yapılan ölçümlerde 140/90 mmHg ve üstündeki değerler yüksek tansiyon (Hipertansiyon) olarak kabul edilir. 130-140 ve 80-90 arası değerler de hipertansiyona yatkınlık olarak kabul edilir.
Yüksek tansiyon aslında bir kalp hastalığıdır.
Yüksek tansiyon çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Genetik bazı etkenlerin böbrekler yoluyla alınan tuzun atılmasında azalma sağlanması vücutta ise tuz ve su tutulmasını arttırması en önemli nedenlerden birini oluşturur. Hipertansiyon bir kalp hastalığı değildir ancak doğru ve zamanında tedavi edilmediğinde kalbe, böbreklere, gözlere ve beyne zarar veren önemli ve çok yaygın görülen, çoğunlukla genetik kökenli pek çok organ sistemini etkileyen bir hastalıktır.
Benim tansiyonum asabi, sinirlenince çıkıyor.
Stres ve gerginliğin tek başına kan basıncını yükselttiği görüşü ispatlanmamıştır. İrsi nedenler, şişmanlık, yanlış beslenme, fazla tuz tüketimi, aşırı alkol alımı, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ile birlikte streste, hastaların %95’inde görülen, nedeni belli olmayan veya esansiyel hipertansiyon olarak adlandırılan hipertansiyon türünün gelişme ihtimalini arttırır. Hastaların sadece %5’inde hipertansiyona neden olan bir hastalık bulunabilir ve bu durum sekonder (ikincil) hipertansiyon olarak adlandırılır. Bu çeşit hipertansiyona en sık böbrek hastalıkları, endokrin hastalıklar ve bazı ilaçlar neden olmaktadır.
Ailesinde yüksek tansiyon olanlarda mutlaka yüksek tansiyon olur.
Esansiyel Hipertansiyon, ailevi geçiş gösterir ancak çevresel faktörler dediğimiz bizim elimizde olan değiştirilebilir faktörler de yüksek tansiyona neden olur. Ailede özellikle anne, baba ve kardeşlerde hipertansiyon varsa bu kişiler kan basıncı değerlerini takip etmeli ve fazla kilo, hareketsiz yaşam, sigara, alkol, tuz gibi kalp hastalıklarına yakalanma riskini artıran diğer faktörlerden korunmalıdır.
Benim "oynak" tansiyonum var. Çok kısa sürelerde bir yüksek bir düşük çıkar. Evde düşük, doktorda yüksek çıkar. Aslında ben tansiyon hastası değilim.
Kan basıncı, kişinin fiziksel aktivitesi ve duygusal durumuna bağlı olarak gün boyu değişiklik gösterebilir. Gece uyku sırasında en düşük düzeydedir, sabah uyanma ile artmaya başlar ve öğlen saatlerinde en yüksek düzeye çıkar. Çalışma sırasında artar, dinlenme sırasında azalır. Gece tansiyon düşüşü olmayan hipertansiflerde daha çok kalp, böbrek hastalığı ve beyin felci riski vardır.
Hiçbir şikayetim yok, neden yüksek tansiyon hastası olayım?
Hipertansiyon olan kişilerin pek çoğunda hiçbir yakınma olmayabilir. Hipertansiyon herhangi bir şikayete neden olmasa bile kalp, böbrek, göz ve damarlarda hasar oluşturmaya devam eder. O nedenle hiç yakınması olmayan kişilerde de kan basıncının yılda bir kez ölçülmesi ve yüksek tespit edilirse tedavi edilmesi gerekir. Hastaların bir kısmında şu belirtiler bulunabilir; baş dönmesi, bağ ağrısı (genellikle kafa ağrısı ve ensede), çabuk yorulma, nefes darlığı, görme bozuklukları, göğüste ağrı, burun kanaması, kulak çınlaması, çarpıntı, kafada ağırlık hissi. Bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebildiğinden yüksek tansiyona özgü değildirler.
Şikayetin yok, yüksek tansiyon bana zarar vermiyor.
Şikayete neden olsun veya olmasın her düzeydeki hipertansiyon, eğer tedavi edilmezse önemli sorunlara neden olur. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyonlularda “uç organ” hasarı denilen beyin felci, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyona bağlı körlük daha sık görülür. Hipertansiyonu tedavi edilmeyen kişiler, normal tansiyonlu kişilere göre 2 misli daha fazla ölüm, 3 misli daha fazla kalp hastalığı ve 7 misli daha fazla felç (inme) riskine sahiptir.
Sadece tansiyon düşürücü ilacı kullanmak beni yüksek tansiyonun sebep olduğu hasarlardan korur.
Hipertansiyon tedavisinde "yaşam tarzı değişiklikleri " olarak adlandırdığımız öneriler, tek başına veya ilaç tedavisine yardımcı olarak tansiyonun istenilen düzeye düşürülmesi için son derece önemlidir.
Yüksek Tansiyonu Olan Bireylere Öneriler
- Doğru ve dengeli beslenin.
- Haftada 4-5 kere 45-60 dakika egzersiz yapın.
- İdeal kilonuza inin ve bu kiloyu koruyun
- Alkol tüketimini kısıtlayın.
- Tuzu azaltın (hazır gıda, konserve, salamura, turşu, kuruyemiş ve salça tüketmeyin)
- Sigara içmeyin
Tuz ile tansiyonun ne alakası var? İlaç alınca zaten tansiyonum düşer, bende tuzlu beslenebilirim.
Tuz alımı ile hipertansiyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Fazla tuz tüketen toplumlarda hipertansiyona daha sık rastlanır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı araştırmada, Türk toplumunun normalden 3 kat fazla tuz tükettiği ortaya çıkmıştır. Ülkemizde günlük tuz tüketimi ortalama 18 gramdır. Her düzeydeki hipertansiyonda tuz kısıtlanması kan basıncını düşürür, hafif hipertansiyonda kan basıncını normale getirebilir, şiddetli hipertansiyonda ise kullanılan ilaç miktarının azaltılmasına neden olur. Bu konuda unutulmaması gereken nokta salça, konserve türü besinler ve işlenmiş, dondurulmuş gıdalarda ihtiyacımız olandan çok daha fazla tuz olduğudur. Hazır gıdaların damakta tuz tadı bırakmasının da gizli tuz kaynağı habercisi olabileceğini akılda tutulmalıdır.
Tansiyonum normal, ilacımı bırakabilir ya da arada bir eşimin, annemin ilacını kullanabilirim. Nasıl olsa o da yüksek tansiyonlu.
Hipertansiyon ömür boyu süren bir hastalıktır. İlaç tedavisi de ömür boyu devam edecektir. Hipertansiyon tedavisi kişiye özel olarak planlanır. İlaçların etkileri ve yan etkileri konusunda bilgilendirilen hastaların tedavisine ilgili uzman hekimler tarafından başlanır. Nasıl olsa ömür boyu ilaç kullanacağım, ilaçlara hemen başlamama gerek yoktur. Zaten tansiyon ilaçları böbrekleri yorar. Ne kadar geç başlarsam o kadar iyidir. Doktorunuz tarafından gerekli görüldüğünde ilaç tedavisine başlamanız, vücudunuzu hipertansiyonun vermesi muhtemel hasarlardan koruyacaktır. Eğer ilaçlar yüksek tansiyon nedenleri doğru araştırılarak verilmiş ise böbreklerinize zarar vermez, aksine koruyucu olur. Ancak hipertansiyon nedeni araştırılmadan tedavi verilir ve düzenli olarak doktor tarafından takip edilmez ise ilaçlar da, hipertansiyonun kendisi de böbreklere zarar verebilir.
Başım ağrıyor, hemen bir ağrı kesici almalıyım. Boğazım ağrıyor, daha önce verilen antibiyotiği de kullanayım. Doktorum 2 ilaç verdi, birini sabah birini akşam almamı söyledi, ikisini de aynı anda alırım veya birini bazen alıp bazen almam.
Ağrı kesiciler, grip ilaçlar ve bazı psikiyatri ilaçları hipertansiyona neden olabilirler. Üstelik tansiyon ilaçlarının bazıları beraber kullanıldığında kalp ritmini bozabilir. Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız sizi takip eden doktorunuza sormadan hiçbir ilaç kullanmayın. Her hipertansiyon ilacının etki süresi farklıdır. Bazen aynı anda alınmaları da sakıncalıdır. İlaçlarınızı sadece doktorunuzun önerdiği şekilde ve saatlerde kullanınız.
”
İlgili Yazılar
- D Vitamini Eksikliği, Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
- Günlük Tuz Tüketim Miktarı Nasıl Olmalı?
- Aşırı Sıcaklarla Başa Çıkma Yolları
- Terlemenin 8 Nedeni
- Kronik Böbrek Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
- Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)
- Gizli Şeker (Prediyabet)
- Vücudumuzu Hormonların Yönettiğini Biliyor musunuz?
- Covid-19 Pandemisi Yeni Bir Diyabet Tipi Yarattı!
- Kötü Kolesterol İle Başa Çıkma Yolları
- Kolesterolle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar!
- Suyu Nasıl İçelim?
- Hızlı Yemek Kilo Aldırır mı?
- Tatil Sonrası Sağlık Kontrolleri!
- Diyetisyen Paketi
- Her Boğaz Ağrısı Enfeksiyon Kaynaklı Değildir!
- Akromegali Hastalığı Nedir?
- Covid Sonrası Tetiklenen Sağlık Sorunları
- Covid miyim, Grip mi?
- D Vitamini Eksikliği Ülkemizde Neden Bu Kadar Yaygın?
- Sıcaklarda Susuz Kalmak Böbrekleri Yoruyor!
- Böbrekleriniz Gerçekten Sağlıklı mı?
- Böbrek Hastaları COVID-19 Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalı?
- HCT (Hematokrit) Nedir?
- Tip 2 Diyabet Nedir?
- Kan Şekeri Ölçümü
- Check Up Paketleri
- Psikolog Paketi
- Bilişsel Davranış Terapiyle Zayıflama
- Kardiyoloji Check Up
- 50 Yaş Üstü Erkek Check Up
- 50 Yaş Üstü Kadın Check Up
- 40 Yaş Üstü Erkek Check Up
- 40 Yaş Üstü Kadın Check Up
- 40 Yaş Altı Kadın Check Up
- 40 Yaş Altı Erkek Check Up
- Hirsutizm Nedir?
- Polikistik Over Sendromu / PKOS Nedir?
- Kronik Pelvik Ağrı
- Hipofiz Kliniği | Sık Sorulan Sorular
- Hipofiz Adenomlarının Tedavisi
- Hipofiz Hastalıklarının Cerrahi Tedavisi
- Hipofiz Hastalıkları Nelerdir?
- Hipofiz Bezi Nedir, Görevleri Nelerdir?
- Türkiye’ de Her Üç Kişiden Birinde Pre-Diyabet Var
- Terleme Bir Hastalık Sinyali Olabilir
- Hirsutizm Hakkında Merak Edilenler
- Kalıtsal Böbrek Hastalıkları Yeterince Tanınmıyor!
- Böbrek Naklinde Başarı için Doku Uyumu da Önemli
- Kış Yorgunluğundan Kurtulmak İçin Neler Yapmalı?
- Doktor Tavsiyesi Olmadan Kullanılan Aspirin Kanama Riskini Artırıyor!
- Diyabet ve Tedavisi
- Bitkilerin Gücü İle Sağlıklı Yaşlanın
- Hipofiz Kliniği
- Fitoterapi ve Bağışıklık Sistemi
- Her Üç Kişiden Birinde Gizli Şeker Var
- Sağlıklı Yaşlanma Okulu
- Kapsamlı Yaşlılık Değerlendirmesi
- Bağışıklığı Güçlendirecek Beslenme Rehberi
- Geçmeyen Enfeksiyon Diyabet Habercisi
- Böbrek Nakli ve Organ Bağışı Hakkında Merak Edilenler
- Koronavirüsten Korunmada Güvenli Alışveriş Kuralları
- Koronavirüse Karşı En Etkili Silahlardan Biri Güçlü Bağışıklık Sistemi
- Coronavirüse Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler
- Covid-19 İçin Neden Yaşlılar Risk Altında?
- D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
- Uykusuzluğun Nedeni Yediklerimiz Olabilir mi?
- Organ Bağışında Hala Pek Çok Şey Yanlış Biliniyor
- Kayınvalidesinden 23 Yıllık Damadına Böbrek
- Beyin Tümörlerinde Tedavi Başarısı Aileye de Bağlı
- Multivitamin Her Derde Deva Değil
- Yeni Yıla Sağlıklı Girin
- Göz, Böbrek ve Kalp Düşmanı: Hipertansiyon
- Yanlış Beslenme Böbrek Yetmezliğine Davetiye Çıkarıyor
- Uzmanından Önemli Uyarı: “Yemeklere Tuz Eklememek Tek Başına Yeterli Değil”
- 10 Soruda Böbrek Nakli
- Kafa Travmaları Kalıcı Hasara Neden Olabiliyor
- Diyabet Ayakları Vuruyor
- Eşi İçin 40 Günde 20 Kilo Verdi
- Kardeşinin Böbreğiyle Hayata Tutundu
- 12 Yaşındaki Tuğba Nur Nakille Hayata Tutundu
- Bağışıklık Sistemi ile Uyku, Sağlıklı Yaşamamız için Birbiriyle Mesajlaşıyor
- Çocukların Topa Kafayla Vurma Yasağına Doktor Desteği
- Susuzluk Yaşlılarda Unutkanlığa Yol Açabiliyor
- Her Yedi Kişiden Biri Böbrek Hastası
- Her 10 Kadından Birinde Görülen Gizli Sorun: HİRSUTİZM
- Bağırsaktaki Bakteriler İyi Çalışmıyorsa Polikistik Over Sendromu Görülebiliyor
- Bağışıklık Sistemimizi Koruyan Asker: D Vitamini
- Hemodiyaliz Hastaları için AV FİSTÜL Doğru Zamanda Yapılmalı
- Geçmeyen Yorgunluğunuzun Nedeni D Vitamini Olabilir
- Kulak Tıkanıklığının Nedeni Böbrek Yetmezliği Çıktı
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Öneriler
- Kas Kütlesinde Azalma Erken Yaşlarda Başlıyor
- Akşam Kalorisini Sabah Almak Hayat Kurtarıyor
- Propolis Nedir? Propolis Nasıl Kullanılır?
- Aralıklı Oruç Faydalı mı?
- Yumurta Kolesterolü Yükseltir mi?
- Geçmeyen Baş Ağrısı Tümör Habercisi Olabilir
- Gebelik Şekeri Olan Her 4 Gebeden 1’ inde Depresyon Görülüyor
- Pelvik Taban Kasları Multidisipliner Yaklaşımla Ele Alınmalı
- Kronik Yorgunluğa ‘Egzersiz Aşısı’ Önerisi
- Gebelikte Böbreklere Dikkat!
- İzin Kullanmak Sigarayı Bırakmak Kadar Faydalı
- Diyaliz Hastalarında Görülen Hepatit Sıklığı Azalıyor
- Çocukları, Kafasına Darbe Alacağı Sporlardan Korumalı
- Hipofiz Hastalıklarında Amaç; Doğru Tedaviyle Zaman Kaybının Önüne Geçmek
- Fazla Protein, Kas Kitlesini Artırmadığı Gibi Böbrekleri de Bozuyor
- Eğer 5 gramdan Fazla Tuz Tüketiyorsanız