Elleri ve ayaklarında aniden oluşan uyuşma sonrası böbreklerinin iflas ettiğini öğrenen Şuayip Tiyaloğlu (56), kardeşi Zekeriya Tiyaloğlu’ndan (46) alınan böbrekle yeniden hayata tutundu.
Amerika’da yaşayan Şuayip Tiyaloğlu (56) araba kullanırken bir anda gelişen elde uyuşma ve bacaklardaki kramp şikâyetiyle doktora gitti. Doktorlar Tiyaloğlu’nun bir böbreğinin tamamen bittiğini diğerinin ise yüzde 5 çalıştığını söyledi. Hastalığını Türkiye’deki ailesiyle paylaşan Tiyaloğlu’na 8 kardeşi de böbreğini bağışlamak istedi. Aile daha sağlıklı ve genç olduğu için en küçük kardeş Zekeriya Tiyaloğlu’nda karar kıldı. Daha hızlı bir tedavi süreci için Türkiye’yi tercih eden Tiyaloğlu’na Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nde yapılan operasyonla kardeşinin böbreği nakledildi. Kardeşine minnettar olduğunu söyleyen Şuayip Tiyaloğlu, hastalığının hiçbir belirti göstermediğini vurguladı.
“Futbol Oynuyordum, Araba Kullanıyordum”
Şu anda kendini gayet iyi hissettiğini ifade eden Tiyaloğlu, “Elim ayağım donmadan önce hayatıma devam ediyordum. Çalışıyordum, araba kullanıyordum, yüzüyordum, futbol oynuyordum ve bunları yaparken hiçbir şikayetim yoktu. Ne başım ağrıyor ne de kendimi halsiz hissediyordum. Ama gün içinde çok su içiyordum, doktorlar da beni suyun ayakta tuttuğunu söyledi” dedi.
“Kardeşime Her Zaman Minnettar Olacağım”
Eşi ve 6 çocuğuyla beraber ailesinin hastalığı için seferber olduğunu söyleyen Tiyaloğlu, “5 yıl önce doktora gittiğimde böbreğimi takip etmemi söylediler. Kendimi iyi hissettiğim için takip etmedim ve hayatıma devam ettim. 5 sene sonra birden vurdu. Hastaneye gittim, böbreklerimi kaybettiğimi öğrendim. Biri yüzde 5 çalışıyordu, yükseltmek için uğraştılar ama olmadı, mayıs ayında diyalize girmeye başladım. Hastalığımı öğrenince ailemle paylaştım herkes böbreğini vermek için sıraya girdi. Tüm ailem destek oldu. Kardeşim, gönüllü olarak ilk ona test yapılmasını istedi. Testler sonucu her şey uygun çıkınca da kardeşimin bağışladığı böbrekle tedavi oldum. Ona çok minnettarım, teşekkür ediyorum. Kendisinin sağlık durumu şu an gayet iyi, her zaman minnettar olacağım. Bundan sonra ilk düşüneceğim sağlığım olacak, kontrollerimi ertelemeyeceğim” diye konuştu.
“Böbrek Nakli Olmasına Engel Yoktu”
Hastanın tedavi sürecini anlatan doktoru Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Böbrek Nakli Kliniği Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmanı ise, “Şuayip Bey, Amerika’da yaşıyor. Orada bir takım şikayetlerin ortaya çıkmasıyla kronik böbrek yetmezliği tanısı konmuş ve mayıs ayı itibariyle diyalize başlamıştı. Türkiye’de tedavi olmayı tercih etmiş, bize ilk geldiğinde onun için hangi tedavinin ideal tedavi olduğunu anlamaya çalıştık. Yapılan tahlillerde böbrek nakli olmasına engel bir durum olmadığını gördük” ifadelerini kullandı.
“Nakil Sorunsuz Geçti”
Sorunsuz bir nakil ve nakil sonrası takip süreci atlattıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı, “Şu anda böbrek fonksiyonları normal, böbrek yetmezliği sürecinden çıktı. Bundan sonra böbrek nakli olan hastaların uyması gereken programa uyarak hayatına devam edecek. Kardeşi böbrek verici adayıydı onun tıbbı açıdan değerlendirilmesi çok önemli. Yaptığımız testlerden sonra böbrek bağışlamaya sağlığının uygun olduğunu gördük. Böbrek nakliyle tedavi gerçekleştirildi. Türkiye için sevindirici olan durum organ nakli cerrahisinde çok iyi bir noktadayız” diye konuştu.
“Kendinizi İyi Hissetmeniz, Hasta Olmadığınız Anlamına Gelmez”
Hastalığın son ana kadar hiçbir belirti vermemesi durumuyla çok sık karşılaştıklarını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı, “Hiç tahlil yaptırmayan, kontrole gitmeyen biriyseniz zaten genellikle aniden ortaya çıkıyor. Organlar vücutta son noktaya kadar dayanma özelliğine sahip. Yavaş yavaş gelişen problemlerde vücut bu soruna uyum sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla bir şikayetiniz yok diye hiçbir probleminiz olmadığını düşünmeyin. İnsanın kendini iyi hissetmesi hiçbir sorunu olmadığı anlamına gelmez” dedi.
Su Hayati Öneme Sahip
İnsanların az su tükettiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı, “Aslında vücuttaki tüm sistemler için suyun hayati bir önemi var. Türkiye’de insanlar genelde yetersiz su tüketiyor. 70 kilo, 1.70 boyunda biri günde ortalama 2 ile 2,5 litre arasında su tüketmelidir. Su ihtiyacı su kaybına bağlı olarak elbette değişir. Çok terlediğimiz ve sıvı kaybettiğiniz bir günde doğal olarak su ihtiyacımız da artacaktır” ifadelerini kullandı.
25 Bin Böbrek Hastası Nakil Bekliyor
Kronik böbrek yetmezliğinde ideal tedavinin organ nakli olduğunu vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı “Biz hayatını kaybeden kişilerden bağışlanacak organların ana kaynak olmasını istiyoruz. Türkiye’de yılda 4 bini aşkın böbrek nakli yapıyoruz. Bunun 3 bin 500’ü canlı vericili, 500 tanesi hayatını kaybeden kişilerden bağışlanan organlarla oluyor. 25 bin böbrek hastası bekleme listesinde, bu kişilere sene de bağışlanan 500 organ yetmiyor” dedi.
”
İlgili Yazılar
- Günlük Tuz Tüketim Miktarı Nasıl Olmalı?
- Siroz Nedir? Siroz Neden Olur?
- Kronik Böbrek Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
- Hipertansiyon Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)
- Sıcaklarda Susuz Kalmak Böbrekleri Yoruyor!
- Böbrekleriniz Gerçekten Sağlıklı mı?
- Böbrek Hastaları COVID-19 Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalı?
- Sık Sorulan Sorularla Karaciğer Nakli
- Karaciğer Nakli Tıbbi Terimler
- Karaciğer Nakli Sonrası Evde Bakım Nasıl Olmalı?
- Karaciğer Nakli Alıcı ve Verici Hazırlığı
- Karaciğer Nakli İçin Kimler Verici Olamaz?
- Karaciğer Nakli İçin Kimler Verici Olabilir?
- Karaciğer Nakli
- Kalıtsal Böbrek Hastalıkları Yeterince Tanınmıyor!
- Böbrek Naklinde Başarı için Doku Uyumu da Önemli
- Bitkilerin Gücü İle Sağlıklı Yaşlanın
- Fitoterapi ve Bağışıklık Sistemi
- Karaciğer Nakli Kliniği Hasta Eğitimi ve Evde Bakım
- Böbrek Nakli ve Organ Bağışı Hakkında Merak Edilenler
- Coronavirüse Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler
- Gastroenteroloji Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler
- Karaciğer Kanseri (Tümörü) ve Tedavisi
- Böbrek Nakli Sonrası İlaç Kullanımına Dikkat!
- Ülkemizde Günde 8 Kişi Organ Nakli Beklerken Hayatını Kaybediyor
- Organ Bağışında Hala Pek Çok Şey Yanlış Biliniyor
- Kayınvalidesinden 23 Yıllık Damadına Böbrek
- Böbrek Nakli Oldu, Kalp Yetmezliğinden de Kurtuldu!
- Kızından Aldığı Karaciğerle Hepatit B ve Sirozu Yendi; Kanserden Kurtuldu
- Yanlış Beslenme Böbrek Yetmezliğine Davetiye Çıkarıyor
- Uzmanından Önemli Uyarı: “Yemeklere Tuz Eklememek Tek Başına Yeterli Değil”
- 10 Soruda Böbrek Nakli
- 18’inde Hepatit B’ye Yakalandı, 20 Yıl Sonra Eşinin Ciğeriyle Hayata Tutundu
- Eşi İçin 40 Günde 20 Kilo Verdi
- 12 Yaşındaki Tuğba Nur Nakille Hayata Tutundu
- Her Yedi Kişiden Biri Böbrek Hastası
- Hemodiyaliz Hastaları için AV FİSTÜL Doğru Zamanda Yapılmalı
- Kolostomi Torbasından Kurtulmak İçin Türkiye’ye Geldi
- Kulak Tıkanıklığının Nedeni Böbrek Yetmezliği Çıktı
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Öneriler
- Fıtık Kendiliğinden Geçer mi?
- Kolon Kanserinde Tedaviyi Şekillendiren 3 Önemli Gelişme
- Propolis Nedir? Propolis Nasıl Kullanılır?
- Aralıklı Oruç Faydalı mı?
- Gebelikte Böbreklere Dikkat!
- Diyaliz Hastalarında Görülen Hepatit Sıklığı Azalıyor
- Fazla Protein, Kas Kitlesini Artırmadığı Gibi Böbrekleri de Bozuyor
- Eğer 5 gramdan Fazla Tuz Tüketiyorsanız