İstanbul’da esnaf Nevzat Orman (46) bundan 2.5 yıl önce iki böbreğinin de iflas ettiğini ve nakil gerektiğini öğrendi. Diyalize giren Orman’da buna bağlı kalp yetmezliği de başladı. Doktorların kalbine pil takılması gerektiği ama pil takılırsa böbrek nakli olamayacağını söylediği Orman yaşadıklarını anlattı:
“Böbrek nakli için farklı merkezlere başvuruyordum. Ancak riskin yüksekliği nedeniyle kimse kabul etmiyordu. Umutsuz yaşamaya devam ederken, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden nakil için çağırdılar.”
Orman’ın tedavisini başlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Cerrahisi Uzmanı “Hasta bize geldiğinde kalp hareketlerinde ciddi bozulma vardı. Kalp yetmezliği aslında böbrek yetmezliğinden kaynaklanıyordu. Böbrekteki sorun çözüldüğünde otomatik olarak kalp de düzeliyor. Müdahale etmeseydik kalbi bir yerden sonra bu durumu tolere edemeyeceği için hayati tehliye ortaya çıkacaktı. Nevzat Bey örneğindeki bir hastanın bir yıl içinde sağ kalma olasılığı yüzde 50’nin altında. Bu nedenle riskli bir operasyondu” dedi. Ameliyat öncesinde hastaya ardışık diyaliz uygulayarak vücuttaki fazla sıvıyı çektiklerini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı, ardından Orman’a oğlu Emrullah Orman’dan (24) alınan böbreğin nakledildiğini anlattı. Nevzat Orman nakille hem böbrek hem de kalp yetmezliğinden kurtuldu.
Kronik böbrek yetmezliği yaşayan hastaların bir grubunda Orman’da olduğu gibi, diyalize başladıktan sonra kalpte fonksiyon kaybı yaşanabildiğini hatırlatan uzmanımız, “Hastanın diyalize uyum gösterememesi gibi nedenlerle bir grup hastada çok ciddi kalp yetmezliği tablosu gelişiyor. Ancak önemli olan, tedavi edildiğinde bu kişilerin yeni bir böbrek kazanmalarının yanında kalbinin de iyileşmesi” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi | Böbrek Nakli ile ilgili detaylı bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
”
Alo Yeditepe