Rino (Rhino), burun anlamına gelmektedir. Rinoplasti ise burunun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kemik ve kıkırdak yapının şekillendirilmesini içeren bu ameliyat, burnun şeklini değiştirmek, nefes almayı kolaylaştırmak ya da her ikisini gerçekleştirmek amacıyla uygulanmaktadır.
Burnun dış görüntüsüne bakıldığında, kemeri, asimetrisi, eğriliği, burun ucu genişliği, burun ucu düşüklüğü olan kişilere burun estetiği uygulanabilmektedir. Bunun yanında travmalar ya da tümöre bağlı gelişen deformiteler ve dudak yarıkları sonrası görülen yarık dudak burnu deformitesi sonrasında da burun şeklini düzeltme ameliyatları yapılabilmektedir. Bazı durumlarda da geçirilmiş bir estetik burun ameliyatı sonrası sekonder rinoplasti olarak adlandırılan cerrahiler uygulanabilmektedir.
Bu ameliyatların, kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı yaşlardan itibaren yapılması gerekmektedir. Gelişim kız ve erkeklerde farklı gerçekleştiği için burun estetik ameliyatları kız çocuklarda 16, erkek çocuklarda ise 18 yaşından sonra yapılabilmektedir.
Burun estetiği, ameliyatla veya ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Ameliyatsız burun estetiği uygulamalarından biri botokstur. Burun ucunu kaldırabilmek amacıyla gerçekleştirilen bu işlem sırasında, burun ucunu aşağıya çeken kasa enjeksiyon yapılarak kasın geçici süre fonksiyon görmemesi sağlanır. Böylelikle burun ucunda bir miktar kalkma sağlanır.
Ameliyatsız burun estetiği işlemlerinden bir diğeri de likit rinoplasti olarak da tanımlanan burun şekillendirmedir. Bu işlem sayesinde küçük kemeri olan ve burun ucu düşük olan kişilerde dolgu yapılarak istenen estetik görünüme ulaşılabilmektedir. Bu işlemlerde doğru hasta seçimi önem taşımaktadır.
Burun estetiği için cerrahi uygulanan hastalarda kolumella denilen bölgede kesi olup olmamasına göre açık veya kapalı burun estetiği teknikleri kullanılmaktadır. Her iki yöntemin de kendine ait avantaj ve dezavantajları bulunduğu için doğru hasta seçimi önemlidir.
Burun ameliyatı öncesi hastanın / danışanın özgeçmişinin eksiksiz sorgulanması; önceki ameliyatları, ek hastalıkları veya kullanılan ilaçların ortaya konulması çok önemlidir. Bununla birlikte hastanın / danışanın beklentisi ve taleplerinin doğru analiz edilmelidir. Planlamanın sadece buruna göre değil yüzün tamamı değerlendirilerek yapılmalı (alın, çene uyumu vb.) Sadece buruna odaklanmış bir ameliyat, yüzdeki uyumu sağlama açısından memnun edici olamayabilir. Alın, burun, dudak ve çene yapı analizinin beraber yapılması ve ihtiyaca uygun olarak bir bölgeye veya her bölgeye müdahale etmek çok daha memnun edici sonuçlar ortaya çıkartır. Bu işlemlerin hepsine birden profiloplasti denilmektedir. Yani yandan görünüşte yüzün dış hatlarının bir uyum içine getirilmesi işlemidir.
Hasta / danışanın talepleri ile cerrahın koyduğu endikasyon kesişmesi son derece önemlidir. Kişinin kendi anatomik yapısına göre beklentinin gerçekçi olması gerekir. Bunun yanında ameliyat öncesinde hekimin görüşmede belirttiği olumlu ve olumsuz durumların hepsinin iyi anlaşılması, hasta / danışan ve hekimin tam bir fikir birliği ile sürece başlamaları son derece önem taşımaktadır.
Rinoplasti ameliyatı, genel anestezi veya sedasyon ile yapılabilmektedir. Hastanın durumuna ve yapılacak işleme göre, ameliyat ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ameliyatta ilk hedef dış görünüş olsa da nefes almanın korunması veya nefes alma problemleri olan kişilerde bu sıkıntıların giderilmesi de sonucun başarılı olmasında önemli kriterler arasında yer almaktadır. Ameliyat sonrası tampon ve atel kullanılabilmekte ve aynı gece hastanede kalış önerilmektedir. Cerrahın tercihine göre 1 ila 7 gün arasında atel ve tamponlar çıkartılabilmektedir. Açık rinoplasti yapıldı ise yine bu süre zarfında dikişler alınabilmektedir.
Rinoplasti ameliyatı sonrasında 7 ila 10 gün içinde iş veya okula dönüş sağlanabilmektedir. İlk 3 hafta içinde şişliklerde belirgin azalma olurken; burunun nihai halini alması ise yaklaşık 9 ay kadar sürmektedir.
Açık rinoplasti uygulanan durumlarda kolumellada küçük bir kesi olacaktır. Fakat bu iz oldukça kısa ve fark edilmeyecek şekilde olacaktır. Hekiminiz tarafından iz azaltıcı ve güneş koruyucu krem önerilecektir.
Burun ameliyatı sonrası şişlik ve morluk oluşmakla birlikte bu durum çoğunlukla 1 hafta içinde ortadan kaybolmaktadır. Şişlik ve morluğun daha az olmasını sağlamak için başı yüksekte tutarak yakmak, göz çevrelerine soğuk uygulama yapmak faydalı olacaktır. Bazı işlemlerde kemik kırmaksızın burun estetiği (No osteotomy rhinoplasty) yapılabilen işlemlerde morluk yaşanmayacaktır.
Ameliyat sonrasında erken dönemde kanamaya ve şişmeye sebebiyet verecek durumlardan kaçınılması gerekir. Özellikle, kan sulandırıcı alınması, sıcak buhar, saunaya girmek, tansiyonu yükseltecek aktivitelerden uzak durmak gereklidir. Daha sonra da yaklaşık 6-9 ay boyunca kemik ve kıkırdak iyileşme döneminde travmalardan sakınılmalıdır.
”
Alo Yeditepe