Çekici bir memenin özellikleri büyüklüğü, meme duvarındaki konumu, hacmi ve şekli ile ilişkilidir. Ek olarak, meme ucunun meme üzerindeki konumu, meme başı çevresinin genişliği, memelerin sarkıklığı da oldukça önemlidir.
Memenin iki farklı desteği bulunmaktadır. Bunlardan birisi iç bağlar (Cooper ligamanları) diğeri ise meme cildidir. Bu ikisinden birinde problem olduğunda memede sarkma görülmektedir.
Meme dokusu büyüdükçe memeyi tutan iç bağların gücü yetersiz kalır ve meme aşağı doğru inmeye başlar. Memenin alt kısmı meme alt çizgisinin daha altına doğru yer değiştirmektedir.
Cildin kalitesini cilt elastikiyeti belirler. İlerleyen yaşla birlikte elastikiyetin azalmaya başlaması meme sarkmasına neden olabilmektedir.
Mastopeksi ameliyatının temel amacı, meme sarkmasını geri döndürerek daha genç görünümlü bir meme elde etmektir. Ameliyatla, şekil, simetri, dirilik, dolgunluk, hacim ve meme ucunun doğru konumu gibi gençlikle ilgili tüm öğelerin bir arada olduğu yeni bir meme oluşturulmaktadır. Bu işlem sırasında memenin içyapısı yeniden şekillendirilerek yuvarlak bir form verilmekte, fazla olan deri kısımları çıkartılarak meme ucu ideal konuma getirilmektedir.
Meme dikleştirme sırasında memenin iç yapısı yeniden şekillendirilirken kimi kadınlarda bir kısım meme dokusununda çıkartılması gerekebilmektedir. Bazı olgularda ise memenin var olan hacmi memenin iç dokusuna yuvarlak bir form vermek için yetersiz olabilmektedir.
Bu gibi durumlarda memeye hacim sağlamak için protez (silikon) kullanmak gerekebilmektedir. Bu şekilde hem meme dikleştirme hem de protez uygulamasının aynı anda yapılmasına Mastopeksi - Augmentasyon(Augmentasyon Mastopeksi) adı verilmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatında sıklıkla belirgin ağrı oluşumu gözlenmemekte ve kişilerde basit ağrı kesiciler ile ağrının kaybolması beklenmektedir. Bu ameliyat sonrasında bir gece yatış sonrasında taburcu edilmektedir.
”
Alo Yeditepe