Estetik operasyon geçirdiniz. Sonuçlar da sizi mutlu etti. Şimdi gündelik hayata dönüş kadar sizi ilgilendiren bir soru daha var: Spor yapmaya ne zaman dönebilirsiniz? Yogadan pilatese, yürüyüş koşu gibi sportif aktivitelere dönüş zamanını işin uzmanına sorduk…
Sporsuz, hareketsiz bir yaşam düşünülemez… Ancak bazen küçük bir ara vermek gerekebilir. Egzersize ara vermenizi gerektirecek şeylere örnek vermek gerekirse estetik operasyonları söyleyebiliriz. Özellikle son dönemde yükselişe geçen üst göz kapağı ameliyatı gibi... Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Uzmanı 'den aktif kadınlar için çok önemli olan estetik sonrası spora dönüşü sorduk. Prof. Dr. Bingöl, aynı zamanda spor esnasında olası bir komplikasyon durumunda neler yapılması gerektiğini de anlattı.
Estetik burun ameliyatları ile birlikte hava yolu cerrahisi de yapılacaksa burun tıkanıklığı yoğun ödem yüzünden sadece estetik burun ameliyatları yapılanlardan daha uzun sürüyor. Bu süre üç gün ile üç hafta arasında değişiyor. Eğer göz çevresinde morarmalar oluşursa bunlar da 3 gün ile 14 gün arasında geçiyor. Dikişler beşinci veya yedinci günde alınabiliyor; atel var ise 7-10'uncu günde gerçekleşebiliyor. Genel olarak günlük hayata dönüş dördüncü, işe dönmesi ise 7-10'uncu günden itibaren mümkün.
Ameliyat sonrası, ilk altı hafta spor yapılması önerilmiyor. Özellikle hava yolu cerrahisi ile birlikte yapıldığında tansiyon artırıcı aktiviteler sırasında burun kanamaları gözlenebiliyor, kemiklerin kaynaması genellikle dört-sekiz hafta sürüyor. Bu süre zarfında gözlük kullanmak dahil tam travmalardan özenle korunmak gerekiyor. Basit yürüyüş gibi aktiviteler sonrası 72’inci saatten itibaren yapılabiliyor. Yoga ve pilates gibi aktiviteler sırasında buruna darbe almama önemli. Bu nedenle 7-10 gün sonra bu aktiviteler yapılmaya başlanabiliyor.
Liposakşın sonrasında spora dönüş hastanın hangi bölgesine işlem yapıldığı ile ilgili. Kollara, göğüslere ve karın bölgesine yapılan işlemler sonrası spora daha erken başlanabiliyor. Kalça, uyluk, bacak bölgesine yapıla işlemler sonrası bu bölgelerde yer çekiminin de etkisiyle daha yoğun ödem oluyor. Bu ödem kasların çalışmasını da etkiliyor. İşlem yapılan bölgeye ilk hafta ağır spor yaptırılmamalı. Basit egzersizler üçüncü haftadan sonra hastaya sıkıntı vermeyecek düzeyde yapılabiliyor. Özellikle ilk üç hafta korse kullanımı çok önemli. Kas hareketleri sayesinde ödemin atılması kolaylaşıyor.
Ameliyatlarınız ile tatiliniz arasına en az dört altı hafta koymanız iyi bir fikir. Ameliyat sonrası komplikasyon oluşabiliyor ve bunun tedavisi zaman alabiliyor. Ameliyat sonrası üçüncü günden itibaren hastalar doktorlarına sorarak duş alabilir ancak dren konulmuşsa bu bölgelerin ıslanması için drenlerin alınmasını beklemek gerekiyor. Özellikle karın germe ve liposakşın sonrası uzun süre hareketsiz kalmak iyi bir fikir değil. Her iki saatte bir mola verip ufak yürüyüş yapılabilir. Burun ameliyatı geçiren hastaların en az iki hafta boyunca uçakla seyahat etmeleri önerilmez; bu konu mutlaka işlemi yapan doktora sorulmalı. Havuza veya denize girmek için ameliyat sonrası üç hafta beklemek gerekebiliyor. Hava yolu cerrahisi geçirmeyen hastaların uçak yolcuğu yapmasında bir engel yok ancak uzun yolculuklarda kalkıp koridorda yürümek size iyi gelir. Korse kullanılıyorsa yolculukta bu bir takım sıkıntılara neden olabilir; bu korseler doktorunuza sorularak gevşetilmeli ya da çıkartılmalı.
Göz kapağı estetiği sonrası dikişler genellikle beş-yedi gün sonra alınıyor. Ancak cildin hafif travmalara dayanabilmesi için en az altı hafta geçmesi gerektiğinden kapaklar travmalardan korunmalı. Dikişler mümkün olduğunca ameliyatı yapan doktor tarafından hassas bir şekilde alınmalı. Güneş gözlüğü ve suni gözyaşı kullanmak özellikle yaz aylarında sizi çok rahatlatacaktır. Üç hafta boyunca makyaj malzemesi kullanımı kısıtlanmalı.
Ameliyat sonrası dönemde bir problem olduğunu düşündüğünüzde hemen yaptığınız sporu ya da aktiviteyi durdurun. Etkilenen yeri havaya kaldırın. Kanama ya da sızıntı olup olmadığını dikiş yerlerini kontrol edin. Herhangi bir şişlik, asimetri ya da incelme olup olmadığını kontrol edin. Özellikle çift olan meme gibi organlarda asimetriye dikkat edilmeli. Eğer kanama varsa şişlik ve renk değişikliği oluşur. Böyle bir durumda hemen aktiviteyi durdurun, problemli alanı güvene alın ve doktorunuzu arayarak direktiflerini izleyin.
Göğüs büyütme çok küçük bir keşi ile yapılırken meme küçültme ise çok daha uzun bir keşi ile yapılıyor. Bu iki ameliyatın iyileşme ve istirahat süreleri birbirinden farklı. Özellikle meme büyütme işlemi kas altına protez konarak yapılırsa spora dönüş biraz daha uzun olabiliyor. Her iki ameliyatta da spora dönüş için dört-altı hafta beklenmeli. Bu konu ameliyatı yapan doktor ile mutlaka konuşulmalı çünkü ameliyatların adları aynı olsa da teknikler cerrahtan cerraha değişiyor. Her iki ameliyattan sonra hastalara medikal bir sütyen veriliyor. Bunların üzerinde çok sayıda ayar yapabilme seçeneği bulunuyor. Hastanın ödemleri günden güne azaldığında yeni bir sütyen almaktansa bu ayarlar değiştirilerek meme ve göğüs duvarının sıkılığı ayarlanabiliyor. Ameliyat sonrası memelerin sütyenin içinde serbest hareket yapması önlenmeli; bu ağrıya, sıvı birikimine ya da kanamaya neden olabiliyor. Sütyen, hastanın canını yakmadan memeleri göğüs duvarına bastıracak sıkılıkta olmalı. Bu ameliyatlar sonrası özellikle kolları ve göğüs kaslarını çalıştıran sporlardan dört-altı hafta boyunca uzak durulmalı. Ancak uygun sütyen ile yürüyüşlere hemen, tempolu yürüyüşlere ise üçüncü haftadan itibaren doktorunuza danışarak başlayabilirsiniz. Özellikle araba kullanırken ani fren durumunda emniyet kemerlerinin ani gerilmesi memeye ve eğer varsa protezlere zarar verebiliyor. Aynı şekilde hava yastığının açılması da tehlike doğuruyor. Mümkünse hastaneyi arka koltukta terk etmek ve bir süre arka koltukta seyahat etmek iyi bir fikir olabiliyor.
”
Alo Yeditepe