Kulakların konumunu, şeklini veya boyutunu değiştirmeye yönelik olarak gerçekleştirilen kepçe kulak ameliyatları genellikle estetik amaçlı tercih edilmektedir. Her yaşta uygulanabilmekle birlikte bu işlemin kulakların erişkin boyuta ulaşmaya başladığı 5-6 yaşından sonra yapılması önerilmektedir. Otoplasti ameliyatları simetriyi sağlayabilmek için her iki kulakta yapılabilmektedir.
Kulağın ya da kulakların kafadan daha uzak olması durumunda, kulakların başa göre orantısız olarak büyük olması halinde ya da önceki bir kulak ameliyatından memnun olunmaması halinde kepçe kulak ameliyatları tercih edilebilmektedir.
Kepçe kulak, doğuştan gelen kulak deformiteleri arasında yer almaktadır. Beş sınıfa ayrılan doğuştan kulak deformiteleri arasında en sık görülen kepçe kulaktır. Dolayısıyla kepçe kulak doğumsal bir anomalidir.
Kepçe kulak anomalisinin duyma ya da farklı kulak sorunlarına neden olması açısından bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak çocukluk döneminde fiziksel görüntüleri nedeniyle bu çocuklar “alay edilmeye” maruz kalabilmektedir. Bu durum da çocukların psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilmektedir.
Otoplasti (kulak estetiği) olarak tanımlanan kepçe kulak estetiği ameliyatlarının özellikle okul öncesi dönemde (5-6 yaş) arasında yapılması uygun olacaktır. Bu yaştan itibaren kulak erişkin boyutunun yüzde 80’ine erişmiş olur. Bununla birlikte aynı zamanda çocukların psikolojik travmalara maruz kalması da önlenebilecektir. Ancak bununla birlikte, kepçe kulak görünümüne sahip olan herkes için her yaşta bu ameliyatlar yapılabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatlarının yapılması için özel bir mevsim yoktur. Ameliyat sonrası hekim tercihine göre bandaj kullanılabilir ve bandaj kullanımına bağlı olarak hasta mevsimsel bir tercih yapabilir.
Kepçe kulak ameliyatları, hastanın yaşı ve isteğine göre bölgesel (lokal anestezi) ya da genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Klasik yöntemde kulak arkasından bir miktar deri çıkartıldıktan sonra dikişler ile kıkırdak şekillendirmeleri yapılarak sonuca ulaşılabilir. Hekimin tercihi ve hastanın ihtiyacına göre farklı teknikler de kullanılabilmektedir. Kepçe kulak ameliyatları yaklaşık 1-2 saat içinde tamamlanabilmektedir.
İnsan vücudu sağ ve sol yarısı tamamen simetrik olmayabilir ve küçük farklılıklar bulunabilmektedir. Özellikle kepçe kulak ameliyatları sonrasında artan beklenti ve ayna karşısında geçirilen süre arttıkça hasta tarafından minimal asimetriler fark edilebilmektedir. Ancak bu asimetriler sosyal ortamda diğer kişiler tarafından fark edilmeyecek düzeydedir.
Kulaklar ameliyat sonrası erken dönemde yapışık görülebilmektedir. Zaman içinde minimal açılanmalar ile ideal görüntüye kavuşmaktadır. Bu kişilerde nüks nadiren gelişmektedir.
Ameliyat sonrasında kulak arkasındaki olukta bir iz olsa da bu iz görünür boyutta değildir.
Kepçe kulak ameliyatları işitmeyi etkilemediği için herhangi bir işitme kaybı yaşanmaz.
Ameliyat sonrasında koruma ve destek amacıyla bandaj kullanılmaktadır. Bu nedenle hekim tarafından belirtilen yara bakımı ve bandaj tavsiyelerine uymak son derece önemlidir. Ayrıca, yara iyileşmesini etkileyeceği için ameliyat sonrasında sigara gibi ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Kulaklara baskı uygulamamak için yan yatmaktan kaçınmak, yakaları gevşek olan ya da düğmeli gömlekler giymeyi tercih etmek yarar sağlayacaktır. Ameliyat sonrasında banyo yapılması gibi günlük hayatla ilgili alınması gereken diğer önlemler konusunda hekiminiz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Ameliyat sonrasında 1 ila 3 gün arası istirahat gerekebilmektedir. Sonrasında okul veya iş hayatına dönmek mümkün olabilmektedir. Ameliyat sonrasında şişlik oluşması normaldir. Bu durum yaklaşık 3 haftada hızlıca gerileyecek ve yaklaşık 6 ay sonra kulak son halini alacaktır.
”
Alo Yeditepe