Böbreklerin sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen İç Hastalıklarının bir bilim dalıdır. İç hastalıkları uzmanlığı üzerine yapılan böbrek hastalıkları uzmanlığı olarak da adlandırılabilir. Nefroloji Bilim Dalı uzmanları üriner sistemin yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, kalıtsal böbrek hastalıkları, sıvı-elektrolit ve asit- baz dengesi bozuklukları, hipertansiyon gibi hastalıkların nedenlerinin araştırılması, tedavi olanaklarının belirlenmesi ve böbrek fonksiyonlarının korunması ve takibi konularında özelleşmiştir. Aynı zamanda sistemik hastalıkların (diyabetes mellitus, hipertansiyon, romatolojik hastalıklar gibi), akut, hızlı gelişen klinik durumların (sıvı kaybı, kalp yetmezliği, sepsis gibi), sürekli kullanılmakta olan ilaçların (kemoterapi, anti- romatizmal ilaçlar, kortizon gibi) böbrekler üzerinde oluşturabildikleri olumsuz etkilerin değerlendirilmesi ve çözümlerin üretilmesi ile böbrek işlevlerini yerine koyma tedavilerinin (hemodiyaliz, periton diyaliz, böbrek nakli) planlanması, gerçekleştirilmesi ve bu hastaların hayat boyu takipleri Nefroloji uzmanları sorumluluğunda yapılır.
Nefroloji Bölümünde Hangi Hizmetler Sunulmaktadır?
Hastanelerimizde Nefroloji Bilim Dalı; İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde ayaktan hasta tedavi hizmetleri yanında yataklı servislerde hasta bakım ve takip hizmetlerininde sunulması yanında branşlara konsültasyon hizmeti verilmektedir. Nefroloji Bilim Dalı bünyesinde,edinsel ve kalıtsal böbrek hastalıkları( polikistik böbrek hastalığı, alilevi akdeniz ateşi,amiloidosis, taş hastalığı), hipertansiyon ve hipertansif böbrek hastalıkları, böbrek ve üriner sistemin enfektif hastalıkları ile diyabet ilişkili böbrek hastalıklarının değerlendirildiği poliklinik hizmetleri verilmektedir. Yataklı servisler, yoğun bakım ve diyaliz ünitesinde sıvı-elektrolit dengesizliği ve böbrek yetmezliği gelişen olgular başta olmak üzere gerekli olan hastalara destek tedavisinin yanı sıra hemodiyaliz, hemofiltrasyon, hemodiyafiltrasyon gibi tedavi hizmetleri verilmektedir. Bununla birlikte Organ Nakli ünitemiz ile, son dönem böbrek yetmezliği olan hastalara böbrek transplantasyonu yapılmakta ve transplant sonrası takip ve tedavi hizmeti verilmektedir.
Poliklinik Hizmetleri
Poliklinikte, böbrek hastalıklarının tanı ve tedavisi, diyabet ya da hipertansiyon gibi böbrek hastalığına yakalanma riskinin arttığı durumlarda koruyucu hekimlik uygulaması, son dönem böbrek hastalarının destek tedavileri ve izlemi hizmetleri veriliyor. Ayrıca son dönem böbrek yetmezliği tanısı alan hastalar, böbrek nakli yönünden değerlendiriliyor.
Yoğun Bakım ve Yataklı Servis Hizmeti
Özellikle yoğun bakım hastalarının yüksek risk grubunu oluşturan akut böbrek yetmezliği gelişen olgular başta olmak üzere gerekli olan hastalara destek tedavisinin yanı sıra hemodiyaliz, hemofiltrasyon, hemodiyafiltrasyon, devamlı venövenöz hemofiltrasyon uygulanır. Klinikte gerekli olduğunda hemoperfüzyon ve plazmaferez tedavileri de kullanılabilirken, periton diyalizi hizmeti de verilir.
Diyaliz Tedavisi
Diyaliz tedavisi akut veya kronik olarak uygulanabilir. Akut diyalizde hemodiyaliz, periton diyalizi veya yavaş, sürekli yöntemler yapılabilir. Kronik diyaliz tedavisinde ise hemodiyaliz veya periton diyalizi uygulanabilir. Kronik hemodiyaliz tedavisi hastanın kalan böbrek fonksiyonlarına ve diyetle aldığı protein miktarına bağlı olmak üzere haftada 2-3 kez 4-6 saat süre ile tatbik edilir.
En yaygın kronik periton diyalizi yöntemi SAPD’dir. Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi, periton boşluğuna doldurulan diyalizatın birkaç saatlik bir dengelenme süresinden sonra, yenisi ile değiştirildiği basit bir yöntemdir. Genellikle günde dört kez yapılan işlem, hasta tarafından ve hastane dışında gerçekleştirildiği için, SAPD tedavisinin başarısı da eğitimi de alt yapının yeterliliğine bağlıdır.