Yumurtanın kolesterolü yükseltip yükseltmediği uzun yıllardır tartışılan bir konu olmuştur. Peki yumurta kolesterolü yükseltir mi? Yumurta ile kolesterolün ilişkisi nedir? Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları ve Endokrinoloji uzmanımız konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Elli yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmaların derlendiği bir makale American Journal of Lifestyle Medicine dergisinin Kasım 2019 sayısında yayınlanmış, bu alanda şimdiye kadar yapılan 211 çalışma değerlendirilmiş ve ilginç bulgulara rastlanmıştır.
1950 ve 1960’lı yıllarda hiç endüstri destekli çalışma yokken 2010-2019 yılları arası yumurta ile ilgili yapılan çalışmaların %60’ı endüstri destekli olarak gerçekleşmiştir. Tüm çalışmaların %85’i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Endüstri destekli çalışmaların %49’u ilginç bir şekilde kolesterolü yükselmediği yönünde sonuçlar yayınlamışlardır. Bunda değişik gerekçeler göze çarpmaktadır. Çoğunda küçük çalışma gruplarında veya seçilmiş hastalar üzerinde yapılan çalışmalardır ve deneyseldir, genel topluma yönelik çalışmalar değillerdir.
Bir örnek verirsek üniversite öğrencilerine 14 hafta boyunca günde 2 yumurta yemeleri istenmiş ve sonunda kolesterol ölçüldüğünde artış tespit edilmiş. Fakat çalışmanın yazarları bunun istatistik anlam ifade etmediği gerekçesi ile sonucu olumlu olarak rapor etmişlerdir ve günde 400 mg kolesterol tüketiminin zararsız olduğunu rapor etmişlerdir. Halbuki, kolesterol düzeyindeki oluşan bu artış göz ardı edildiğinde şöyle bir sonuç doğabilir:
Bir çalışma da 20-40 yaş arası erişkinlerde total kolesteroldeki her 4,8 mg/dl azalma kalp krizi riskini %4 inme riskini %1 azaltmaktadır.
2015 yılında U.S. Beslenme Kılavuzu Danışma Komitesi bir bildiri yayınlayarak diyetteki kolesterolün serum kolesterol ile ilişkisinin olmadığını rapor etmişlerdir. Buna karşılık raporun son cümlelerinde ise “Mümkün olduğunca az kolesterol tüketilmesinin sağlıklı olduğu önerisini” yazarak önerilerinde çelişmektedirler.
Uzmanımız kolesterol için, ”Klasik bilgilerimize ters olan her bilgi doğru değildir. Bazılarının altında endüstriyel veya politik izler olabileceği de akla getirilmelidir. Benzer durumları geçmişte zeytinyağını kötüleyen sonuçlar yayınlayıp ardından mısır özü yağına pazar yaratmaya çalışan zihniyetlerde de görmüştük. Sağlıklı beslenme demek her şeyi ölçüsünde ve az miktarda yemek demektir. Bu yumurta olduğunda da geçerlidir, bir başka besin olduğunda da…” dedi.
”
Alo Yeditepe