Her yaştaki kadında ortaya çıkabilen aşırı kıllanma (Hirsutizm) sorunu, polikistik over sendromundan kansere kadar birçok hastalığa işaret edebilir. Hirsutizm psikososyal problemlere özellikle sosyal izolasyona ve depresyona eğilimi arttırır ve hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, aşırı kıllanma hem fiziki, hem de psikolojik problemlere neden olabilmektedir.
Kadınların konuşmaktan çekindiği, sorunun kaynağına odaklanmaktansa,kozmetik uygulamalarla kısa süreli çözüm bulmayı tercih ettiği aşırı kıllanma multidisipliner bir tanı ve tedavi anlayışı gerektirmektedir.
Bu doğrultuda Yeditepe Üniversitesi Aşırı Kıllanma (Hirsutizm) Kliniği, hirsutizmin doğru tanısı ve tedavisi amacıyla kurulmuştur. Prof.Dr.Fahrettin Keleştemur, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi ve Bağdat Caddesi Polikliniği'nde hasta görmektedir.
Hirsutizm Toplumda Ne Sıklıkta Görülür?
Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10’unda aşırı kıllanma sorunu görülmektedir. Bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyinin artması, beraberinde hekime başvuru oranlarının ve hirsutizm tanısı alan kadın sayısının da artmasına yol açmıştır.
Menopoz döneminden sonra ise, kadınlarda östrojen hormonunda azalma sonucu östrojen / androjen oranın, androjen lehine kaymasıyla androjen hormonlarındaki rölatif artmaya bağlı olarak kıllanmada artış ortaya çıkabilmektedir. Bu normal bir durumdur.
Hirsutizm tek başına bir hastalık değildir. Altta yatan farklı bir hastalığın bulgusudur.Androjen hormonların fazla salgılanması, kadınlarda kıllanmayla birlikte saç dökülmesine de yol açabilir. Bu belirtiler tek başına olabileceği gibi birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Hormonlardaki artışla beraber zamanla, seste kalınlaşma, sivilce oluşumu ve kas kitlesinde artma gibi şikâyetler de görülebilir.