Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları UzmanıProf. Dr. Yaşar Küçükardalı diyabet hastaları için önemli uyarılarda bulundu. Kış aylarında enfeksiyon hastalıklarının daha sık görülmesi nedeniyle diyabet hastalarında şeker düzeylerinin artmasına yönelik şikayetlerde artış olduğunun bilgisini veren Küçükardalı, geçmeyen enfeksiyon hastalıkların altında şeker hastalığı olabileceğinin de altını çizdi.
Kış aylarında sık sık tekrarlayan enfeksiyonların altta yatan şeker hastalığı belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve akciğer enfeksiyonlarına sık sık yakalanan, iyileşme süreci uzun olan kişilerde teşhis konulmamış diyabet hastalığı olabileceğinin uyarısında bulunuyor. Sık sık hasta olanlar, şeker hastalığına yönelik testleri yapmalıdır diyor.
"Şekeri yükselen yaşlılarda da altta yatan sinsi bir enfeksiyonun olabileceği akla getirilmelidir" diyen Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, "Bazı yaşlılarda enfeksiyon sırasında ateş yüksekliği olmayabilir, genel durum bozukluğuyla kendini belli edebilir" uyarısında da bulundu.
Bu Uyarıları Dikkate Alın!
"Artan enfeksiyon hastalıklarının neden olduğu şeker yüksekliğini kontrol altına almak için yapılacakları önceden bilmek ve tedbirli olmak gerekir" diyen Prof. Dr. Küçükardalı, kış aylarında hayatı kolaylaştıracak tavsiyeler verdi:
- Grip ilaçlarının yol açtığı ağız kuruluğu ile yüksek şekerin yol açtığı ağız kuruluğunu birbirinden ayırmak gerekir. Şeker ölçümü yapmalı, yeteri kadar sıvı almalı, ağız kuruluğu yapmayan grip ilaçları kullanılmalıdır.
- Grip ilaçlarının yol açabileceği çarpıntıyla kan şekeri düşmesinin yol açacağı çarpıntı da birbirinden ayrılmalı. Kan şekeri düşmesinde bilinç değişikliği de olmaya başlar. Şüphelenildiğinde kan şekeri ölçümü yapmak gerekir.
- Hastalık durumunda vücudumuz enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığı için bünyede strese yol açar. Bu da belli hormonların yükselmesine böylece çok az yemek yeseniz bile kan şekeri değerlerinin artmasına neden olur. Bu nedenle hastalanınca iştahsızlıktan dolayı az yemek yiyerek kan şekeri değerinin artmadığını düşünen hastaların kan şekerini düzenli ölçmemesi ve ilaçları düzenli almaması yanlış bir davranıştır.
- Kan şekerinizi farklı zaman dilimlerinde ölçün.
Hafif geçen hastalıklarda günde en az dört kez kan şekerinizi ölçmeniz gerektiğini belirten Prof. Dr. Küçükardalı "Daha ciddi durumlarda her üç saatte bir ölçülmeli. Ne yapabileceğiniz konusunda kuşkulanırsanız hemen uzman danışmanınızı arayın" dedi.
”
İlgili Yazılar
- Aşırı Sıcaklarla Başa Çıkma Yolları
- Terlemenin 8 Nedeni
- Hipertansiyon Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)
- Gizli Şeker (Prediyabet)
- Suyu Nasıl İçelim?
- Her Boğaz Ağrısı Enfeksiyon Kaynaklı Değildir!
- Covid Sonrası Tetiklenen Sağlık Sorunları
- Covid miyim, Grip mi?
- D Vitamini Eksikliği Ülkemizde Neden Bu Kadar Yaygın?
- HCT (Hematokrit) Nedir?
- Türkiye’ de Her Üç Kişiden Birinde Pre-Diyabet Var
- Kış Yorgunluğundan Kurtulmak İçin Neler Yapmalı?
- Doktor Tavsiyesi Olmadan Kullanılan Aspirin Kanama Riskini Artırıyor!
- Sağlıklı Yaşlanma Okulu
- Kapsamlı Yaşlılık Değerlendirmesi
- Bağışıklığı Güçlendirecek Beslenme Rehberi
- Koronavirüsten Korunmada Güvenli Alışveriş Kuralları
- Koronavirüse Karşı En Etkili Silahlardan Biri Güçlü Bağışıklık Sistemi
- Covid-19 İçin Neden Yaşlılar Risk Altında?
- D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
- Uykusuzluğun Nedeni Yediklerimiz Olabilir mi?
- Göz, Böbrek ve Kalp Düşmanı: Hipertansiyon
- Bağışıklık Sistemi ile Uyku, Sağlıklı Yaşamamız için Birbiriyle Mesajlaşıyor
- Susuzluk Yaşlılarda Unutkanlığa Yol Açabiliyor
- Bağışıklık Sistemimizi Koruyan Asker: D Vitamini
- Geçmeyen Yorgunluğunuzun Nedeni D Vitamini Olabilir
- Kas Kütlesinde Azalma Erken Yaşlarda Başlıyor
- Aralıklı Oruç Faydalı mı?
- Kronik Yorgunluğa ‘Egzersiz Aşısı’ Önerisi