Kan grubu ve biyokimyasal testlerle başlayan hazırlık süreci radyolojik filmler ve konsültasyonlarla birlikte bunların gerektirdiği ek tetkikler olarak devam eder. Anlaşılması gereken karaciğer hastalığının nakil gerektirecek düzeyde ciddi olması, diğer vücut sistemlerinin de böyle bir ameliyatı atlatabilecek kadar sağlıklı olduklarının gösterilmesidir.
Unutulmaması gereken karaciğerin, diğer organlardan farklı olarak, eksikliğinde yerini alabilecek yapay bir destek sisteminin (böbrekte diyaliz, kalp-akciğer sorunlarında pompa vb. gibi) olmamasıdır.
Karaciğer vericisi olacak kişi tamamen sağlıklı olmalıdır. Hiçbir ek hastalığı ya da bulaşıcı hastalığının bulunmaması ve karaciğerin fazla yağlı olmaması da son derece önemli ve gereklidir. Sağ lob nakillerde verici karaciğerin yaklaşık yüzde 60-70 kadarı alıcıya nakil edilmektedir. Dolayısıyla çekilen tomografide alıcıya yeterince büyük bir karaciğer çıkması gerekirken vericiye de en az yüzde 30-35 oranında sol lob karaciğerin kalması gerekmektedir. Gerek vericide gerek alıcıda karaciğer 3 ayda eski boyutuna ulaşmaktadır. Bazı durumlarda (yağlı karaciğer, geçirilmiş hepatit B enfeksiyonu vb.) vericiden iğne ile karaciğer biyopsisi gerekebilmektedir.
Hastanın Kan Grubu Kimden Karaciğer Alabilir?
0 0
A A,0
B B,0
AB 0, A, B, AB
”
Alo Yeditepe