Meme kanseri tedavi evre bağımlı olmakla birlikte bugün yaklaşık yüzde 90-95 oranında tedavi şansı olabilen bir kanser türü. Bununla birlikte tanı ne kadar erken konulursa elde edilen başarı da o kadar artabilmektedir. Meme kanseri tedavisinde kullanılan önemli silahlardan biri de cerrahi. Son yıllarda bu alanda önemli gelişmeler yaşanmakla birlikte teknolojiyle birlikte tekniklerde de gelişmeler görülmektedir. Hastanın durumuna göre, sadece memedeki tümör çıkarılabileceği gibi memenin tamamı da alınabilmektedir.
Meme kanseri tedavisinde: mastektomi ve lumpektomi kullanılan iki cerrahi yöntemdir.
Hem geç hem de erken evre meme kanseri hastalarında kullanılan bir yöntemdir. Memenin tamamın çıkarıldığı total mastektomi ve meme ucu koruyucu mastektomi olarak hastanın durumuna göre farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte meme kanseri riski yüksek olan kişilerde riski azaltabilmek amacıyla tedbir amacıyla profilaktik (koruyucu) mastektomi uygulanarak meme dokusu çıkarılabilmektedir.
Mastektomide, meme dokusu, meme başıyla birlikte çıkarılabildiği gibi bazı vakalarda cilt ve meme başı korunabilmektedir. Bu vakalarda meme dokusunun yerine protez uygulanması geremektedir.
Meme koruyucu cerrahi olarak da tanımlanan bu işlemde meme dokusunun sadece bir kısmı, tümör ve çevresindeki bir miktar sağlam doku çıkarılır.
Yeditepe Üniversitesi Hastanelerinde, meme kanseri tanı ve tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilebilmektedir. Meme cerrahisi, tıbbi onkoloji, plastik cerrahi, radyoloji, patoloji ve hastanın ihtiyaçlarına göre oluşturulacak ekiple tanı ve tedavi hizmeti sunulmaktadır.
”
Alo Yeditepe