“Hasta Güvenliği Önceliğimizdir” hasta / hasta yakını rehberini indirmek için lütfen tıklayınız
Hastanelerimizde tüm hasta güvenliği uygulamalarında ilk kez Hipokrat tarafından ifade edilen ve tıbbın genel ilkesi haline gelmiş “önce zarar verme” prensibi doğrultusunda ve Joint Commission International Uluslararası Hasta Güvenliği Hedeflerine uygun olarak hizmet verilmektedir.
Hasta kimlik doğrulamasının hatalı yapılması, yanlış kişi ve yanlış prosedür hatalarına, tedavi hatalarına, ilaç hatalarına, teşhis hatalarına ve hastanın zarar görmesine neden olabilecek daha fazlasına yol açabilir. Bu nedenle hayati önem taşımaktadır. Hastanelerimizde tanımlı kimlik doğrulama parametrelerinden (isim/soy isim, doğum tarihi, protokol numarası) en az iki tanesi kullanılarak kimlik doğrulama gerçekleştirilir ve amaçlanan tedavi ve hizmetlerle tüm bakım ortamlarında hastalarımızla doğru bir şekilde eşleştirilir.
Etkili iletişim; doğru zamanlı, kesin, tam, belirsizlik taşımayan ve alıcı tarafından anlaşılan, hataları azaltan ve hasta bakımında iyileşmeyle sonuçlanan iletişimdir.
Etkin iletişim, sağlık hizmetlerinin sunumunda sıklıkla ortaya çıkan tıbbi hatalara doğrudan neden olması bakımından önemlidir. Zamanında, tam, doğru, eksiksiz, belirsizlik yaratmayacak ve alıcı tarafından anlaşılabilir şekilde gerçekleşen iletişim, hatalarını azaltarak hasta güvenliğini artırır. Bu nedenle hastanelerimizde sağlık çalışanlarının etkin iletişim sürecinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacı ile standardize edilmiş süreçler uygulanmaktadır.
Aşağıdaki durumlarda, hastanın özellikli bilgileri, bir bakım verenden diğerine interaktif, tam ve doğru bir şekilde, standart bir iletişim tekniği kullanılarak aktarılır.
•Vardiya değişimlerinde
•Kısa bir süre için sağlık çalışanlarının görev yerinden ayrıldığı durumlarda (yemek ve çay molaları vb) tedavi, tetkik amacıyla hasta bilgilerinin iletildiği durumlarda,
•Hasta transferlerinde (Kurum içi ve kurum dışı)
•Doktorların hastanın bakım, tedavi ve sorumluluklarını devrettiği kişiler ve bunların hastayı teslim alma süreçlerinde
•Sağlık çalışanlarımız tarafından hasta / hasta yakınlarının bakımın her aşamasında ve taburculuk sürecinde yapılan bilgilendirmelerde.
Hastalarımıza ait kritik test sonuçlarının zamanında bildirimi sağlanır.
Sözel iletişim kaynaklı hataların engellenmesi için sözel ve telefon direktifleri yalnızca belirlenmiş kriterler ve kurallar doğrultusunda kabul edilir.
Güvenli İlaç Uygulamaları Enstitüsü (ISMP) yüksek riskli ilaçları "hatalı kullanıldıklarında hastaya ciddi zarar verme riski yüksek olan ilaçlar" olarak tanımlamaktadır Yüksek riskli ilaç hataları, hastaların yaralanmasına veya ölümüne ve bu hastaların bakımıyla ilintili potansiyel ek maliyetlere yol açabilir.. Bu ilaçlarla ilişkili hataların ne kadar sık görülmesinden bağımsız olarak böyle bir hatanın sonuçları hastalar için açıkça daha yıkıcı olmaktadır.
Yüksek riskli ilaçların güvenliğinin sağlanması için temel hedefimiz hata riskini azaltan ve zararı en aza indiren sağlam, iyi geliştirilmiş risk azaltma stratejileri geliştirmektir.
Hastanelerimizde istenmeyen sonuçlar yönünden yüksek risk teşkil ettikleri belirlenmiş ilaçlara yönelik hazırlanmış olan Yüksek Riskli İlaçlar Listesi doğrultusunda her ilaç grubuna yönelik standardize edilmiş güvenli yaklaşımlar uygulanmaktadır. Liste, güncel literatür doğrultusunda her yıl gözden geçirilerek güncellenmekte ve bu ilaçların depolama, hazırlama, uygulama ve izlem aşamalarına yönelik ilave önlemler alınarak sağlık çalışanlarımıza eğitimler verilmektedir.
Birçok ilacın ismi görünüm veya okunuş açısından başka ilaç isimlerine benzemektedir. Benzer ürün ambalajlarına veya benzer isimlere sahip ilaçlar, sağlık çalışanları tarafından kolayca karıştırılabilir ve zarar verme ihtimali olan ilaç hatalarına yol açabilir. Hastanelerimizde bu ilaç gruplarına yönelik hazırlanmış olan tanımlı listeler, sistemsel olarak sağlık çalışanlarının dikkatini çekmeye yönelik uyarılar, depolama koşullarına yönelik tanımlanmış özel kurallar ve etiketlemeler gibi standardize edilmiş risk azaltma stratejileri uygulanmaktadır.
Konsantre elektrolit, damar içine uygulanmadan önce seyreltilmesi veya farklı şekilde hazırlanması gereken, elektrolit grubundaki ilaçların konsantre formlarına verilen isimdir.
Konsantre elektrolitlerin yanlış veya istem dışı uygulanması ölümcül hatalara yol açabilir. Bu tür olayları azaltmak veya önlemek amacıyla, hastanelerimizde konsantre elektrolitlerin güvenli yönetimine yönelik tanımlanmış standart süreçler doğrultusunda risk azaltma stratejileri uygulanmakta ve güvenlik önlemleri titizlikle alınmaktadır.
Klinik Eczacılık Hizmetleri ekibimiz, tedavi planınızdaki ilaçların güvenli kullanımını (doz uygunluğunu, etkileşimleri vb) kontrol etmektedir
Tanımlanmış özellikli ilaçlar Eczane tarafından HEPA filtreli laminar akış kabinlerinde hazırlanmakta ve güvenli şekilde transferi sağlanmaktadır.
Yanlış hasta, yanlış bölge ve yanlış prosedür cerrahisi, hastaların zarar görmesiyle sonuçlanabilecek ciddi bir risk oluşturmaktadır.
Hastanelerimizde, doğru taraf, doğru işlem ve doğru hasta cerrahisini güvence altına almak amacıyla, tüm cerrahi ve girişimsel işlemleri kapsayan standart bir yaklaşım benimsenmiş ve uygulanmaktadır.
Yapılacak ameliyat / işlem öncesi doktor tarafından, hastalarımız ameliyatın/işlemin fayda ve riskleri, alternatif tedavi seçenekleri, beklenen başarı ve iyileşme süreci gibi konulara yönelik detaylı bir şekilde bilgilendirilir, soruları cevaplanır ve yazılı onay alınır.
Taraf gerektiren (sağ – sol ayrımı), seviye tespiti yapılması gereken veya çoklu organlarda (parmaklar gibi hastanın da katılımı sağlanarak) primer cerrah tarafından cerrahi /invaziv işlem alanı hastane tarafından tanımlanmış şekilde işaretlenir.
Time-out ameliyata / işleme başlamadan hemen önce, tüm ekip üyeleri hazır bulunduğunda gerçekleştirilen son doğrulama sürecine verilen isimdir.
Time-out sırasında cerrahi ekibimiz aşağıdaki başlıklar konusunda mutabakat sağlar.
•Hastanın doğru kişi olduğu
•Yapılacak işlemin doğru olduğu
•Cerrahi/invazif işlem alının doğru olduğu
Time-out işlemin gerçekleştirileceği yerde hasta geldikten sonra yapılır ve sürece tüm ekip bu son doğrulama sürecine aktif olarak katılır. Hastanın time-out’a katılması zorunlu değildir. Mutabakat sağlandıktan sonra ameliyata / işleme başlanır.
Ameliyat / işlem bittikten sonra hasta ayrılmadan önce uygulanan kontrol sürecine verilen isimdir.
Aşağıdaki bilgiler teyit edilerek doğrulanır.
•Kaydedilen/yazılan cerrahi / invazif işlemin ismi
•Enstrüman, spanç ve iğne sayımlarının tamamlandığı (şayet söz konusuysa)
•Alınan numunelerin etiketlerinin doğruluğu
•Üzerinde durulması gereken ekipman sorunları
•Neyin iyi gittiği ve kaydedilen herhangi bir sorun ve gerektiğinde bu konuda takip amaçlı olarak gerçekleştirilen kalite iyileştirme faaliyetleri
Hasta bakımıyla ilişkili enfeksiyonlar, sağlık hizmetleri sunumu sırasında hastaya bulaşan ve tedavi sürecini olumsuz etkileyebilen enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, hastaların iyileşme sürecini zorlaştırabilir, komplikasyonlara yol açabilir ve hastanede kalış sürecini uzatabilir.
Uygun el hijyeni, hastane kaynaklı ve diğer enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında kilit öneme sahiptir.
Hastanelerimizde, güncel, kanıta dayalı el hijyeni kılavuzlarını benimsenmiş ve uygulanmaktadır. Enfeksiyon Kontrol Programımız doğrultusunda tüm çalışanlara eğitimler verilmektedir.
Eğitimli el hijyeni gözlemcilerimiz tarafından el hijyenine uyum sürekli olarak izlenmektedir.
Hastane genelinde hava üflemeli kurutucular kullanılmamaktadır.
Enfeksiyonu olan hastalarımız için standardize edilmiş uygun izolasyon önlemlerinin alınması sağlanmaktadır.
Hasta ve hasta yakınlarımıza enfeksiyonların önlenmesine yönelik eğitimler verilmektedir.
Hastane temizliği belirlenmiş standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Olası bir salgın hastalık / küresel enfeksiyon durumunda hastanelerimizin hazırlıklı olması amacı Küresel Enfeksiyon Eylem Planı mevcuttur. Bu kapsamda düzenli eğitimler verilmekte ve tatbikatlar yapılmaktadır.
Enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolüne yönelik süreçlerin takibi sürekli olarak yapılmakta ve Enfeksiyon Kontrol Komitemiz tarafından periyodik olarak değerlendirilmektedir.
**Kaynaklar: Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları
Joint Commission International Accreditation Standards for Hospital 8th Edition