Rahim içi kanseri, gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanser olarak gösterilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise jinekolojik kanserler arasında ikinci sıradadır. Amerika’da görülme riski, diğer ülkelerden daha yüksektir. Amerikan toplumundaki yüksek obezite oranlarının önemli bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir.
Obezite ve endometrium kanseri arasında da anlamlı ilişki bulunmuş, obez hastalarda endometrium kanseri nedeniyle yaşam kaybı oranlarının daha yüksek olduğu belirtilmiş, kilo almaya karşı önlem almanın ne kadar önemli olduğu vurgulanmıştır.
Endometrium (Rahim İçi Kanseri) Kimlerde Görülür?
Görülme yaşı, 55-64 yaş arasıdır. İki tipi bulunan endometrium kanserinde östrojen hormonuna bağlı olan tip 1 yüzde 85’lik oranla daha sık görülmektedir. Yoğunlukla da genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Diğeri ise hormona bağlı olmayan ve daha yaşlı kadınlarda görülen tip 2 endometrium kanseridir.
Tip 1 (endometrioid tip) Rahim İçi Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
Yumurtlamanın olamadığı adet dönemlerine sahip olan kadınlar rahim içi kanseri açısından risk altında bulunmaktadır, tedavi edilmemiş polikistik over hastalığında olduğu gibi endometriumun devamlı östrojen hormonunun etkisi altında kalması, obezite, hiç doğum yapmamış olmak, diyabet hastalığı ve yüksek tansiyon hastalığıdır risk faktörleri arasında yer almaktadır. Meme kanseri olup yıllarca alınmak zorunda kalınan kemoterapi ilacı (Tamoxifen),içinde yeterince progesteron hormonu bulunmayan ve östrojen hormonu ihtiva eden, menopoz yakınmaları için kullanılan hormon ihtiyacını karşılayan hormon replasman tedavileri ve östrojen salgılayan yumurtalık tümörleri, devamlı östrojen hormonu etkisi altında kalan rahim iç dokusu için risk faktörleridir. Bu yüzden bu gibi ilaçların kullanımında 6-12 ayda bir jinekolojik ve ultrasonografik muayene ile kontrollerinin mutlaka yapılması, olacak kanamaların değerlendirilmesi gerekirse endometrium biyopsilerinin alınması, takipte göz önüne alınması gereken durumlardır.
Menopoz döneminde ateş basmaları ve diğer şikâyetlerin giderilmesinde kullanılan östrojen etkili bitkisel ilaçların (fitoöstrojenler) endometrium kanserine yol açma riski, vücudun karşılaştığı östrojen hormon düzeyi belli olmadığından halen tartışmalıdır.
”
İlgili Yazılar
- HPV Aşısı Hakkında Merak Edilenler
- Kadınlarda Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Önlenebilir mi?
- Jinekolojik Kansere Yakalanan Kadınlar Çocuk Sahibi Olabilir mi?
- Yumurta Rezervi Düşüklüğü (Amh)
- Vajinismus ve Tedavisi
- Tüp Tıkanıklığı
- Yumurtalık (Over) Kanseri
- Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
- Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri
- Jinekolojik Kanserler
- Gebelik Rahim Kanseri Riskini Azaltmaya Yardımcı Oluyor
- İdrar Kaçırma Kadınlarda Depresyon Nedeni
- Erkekler de Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Olmalı
- HPV Enfeksiyonu, Sadece Kadınları Değil, Erkekleri de Etkiliyor
- Hamilelikte Adaçayı Tüketirken Dikkatli Olmak Gerekiyor
- Jinekolojik Kanserlerde Tarama Testlerini Yaptırmak İçin Engel Yok
- Yumurtalık Kistleri Bebek Sahibi Olmaya Engel Mi?