Tepeden tırnağa birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Teknik olarak ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda veya hastanın ameliyatı kaldıramayacağı hallerde ameliyata alternatif olarak kullanılan bu yöntem yıllar içinde kendisini ameliyata kıyasla net bir şekilde ispatladığı için, ameliyattan öncelikli olarak kullanıldığı tedavi alanları da söz konusu olmaktadır.
Girişimsel nöroradyolojide asıl hastalık grubu beynin damarsal hastalıklarıdır. Bunlar arasında anevrizma (baloncuk) tedavileri başta gelmektedir. Ayrıca arteriovenöz malformasyon (AVM) adı verilen “damar yumakları” da tedavide katkıda bulunulan hastalıklar arasındadır. Beyin ve boyun damarlarında özellikle şahdamarı darlıklarında, ilaç ve cerrahinin tercih edilemediği durumlarda, beyin anatomisine hâkim bir nöroradyoloğun bu tedaviyi gerçekleştirmesi çok daha doğru olacaktır. Bazı uygun beyin ve baş-boyun yerleşimli tümörleri besleyen damarları tıkayıcı tedaviler de uygulanmaktadır.
Girişimsel nöroradyolojinin en önemli tedavi alanlarından birisi akut inme tedavisidir. Beyin damarlarındaki ani tıkanıklık anlamına gelen bu durumda, zamanında müdahale ile beyin dokusu kurtarılarak, hastanın hayatının geri kalan döneminde felç veya başka engellerin önüne geçilebilmektedir.
”
Alo Yeditepe