Bir tür kemik iliği kanseri olan Multipl Miyelom'un kemikleri zayıflayıp, kırılmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açtığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı bu hastalıkla ilgili bilinmeyenleri anlattı:
Multipl Miyelom (Multiple Myeloma) beyaz kan hücrelerinden biri olan plazma hücrelerinin kanseridir. Kemik iliğinde bulunan plazma hücreleri normalde antikor üretiminde görev alırlar ve bağışıklık sisteminde önemli role sahiptirler. Bu hastalıkta ise anormal plazma hücreleri kontrolsüz şekilde çoğalır ve kemik iliğinde bulunan diğer normal kan hücrelerinin üremesine engel olur. Tanı anında hastalar genellikle 6570 yaşları arasında olmakla birlikte son yıllarda daha genç yaşlarda da teşhis konulmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sıktır.
Multipl Miyelom Sebepleri
‘’Multipl Miyelom gelişimine neden olan sebepler henüz net olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Günümüzde kabul gören faktörler arasında kimyasallar, petrol ve radyasyona maruz kalınması sayılabilir. Diyetle net bir ilişkisi ortaya konulamamakla birlikte, sebze ve balık ağırlıklı beslenenlere oranla hayvansal yağ ağırlıklı beslenenlerde ve şişman kişilerde daha sık gözlenmektedir. Mesleki ve çevresel faktörler de suçlanan diğer olası nedenler arasındadır. Nükleer endüstri çalışanları başta olmak üzere petrol ve deri endüstrisi ile tarımsal sektör çalışanları Multipl Miyelom gelişimi açısından riskli sektörler olarak kabul edilmektedir.’’ İfadelerini kullandı.
Multipl Miyelom Hangi Belirtileri Gösterir?
- Kemik ağrıları (özellikle bel ve sırt), kolay kemik kırıkları.
- Halsizlik, çabuk yorulma.
- Efor kapasitesinde azalma.
- Kilo kaybı ve iştahsızlık.
- Bilinçsel kapasitede azalma, uyuklama hali.
- Çok susama ve çok idrara çıkma.
- Bulantı, kusma ve puslu görme.
- Sık ateşli hastalık geçirme.
Nadiren belirtiler oluşmadan erken safhada tanı konulan hastalar olsa da 40 yaş üstünde halsizlik, bel/sırt ağrısı, istem dışı kilo kaybı ve/veya böbrek yetmezliği şikayetiyle hekime başvuran kişilerde olası Multipl Miyelom hastalığının akılda tutulması ve tanısal testlerinin yapılması gerekir.
Multipl Miyelom Tedavi Yolları Nelerdir?
Multipl Miyelom uzun süre ilerlemeden sabit kalabilir. Belirtisi olmayan, erken evre hastalığa sahip kişiler ilaçsız izlenebilir. Hastalığa bağlı belirtileri olan ileri evre hastalar tedavi edilmelidir. Tedavi seçeneklerine ise, hasta bazlı, diğer bir deyişle hastanın yaşına, performansına, yandaş hastalıklarına ve hastalığın, evresine göre karar verilir. Son 10 yıl içinde multiple miyeloma tedavisinde birçok yenilikler ve tedavi seçenekleri geliştirilmiştir. Önceleri tedavide kullanılan ilaçların tamamı kemoterapötik ilaç iken, günümüzde çoğunlukla kemoterapötik sınıfta olmayan akıllı ilaçlar ile kombine olarak kullanılmaktadır.
”
İlgili Yazılar
- Lenf Bezi Büyümesi
- Anemi (Kansızlık) Nedir?
- Lenfoma (Lenf Kanseri) Tedavi Edilebilir Bir Hastalık mıdır?
- Multiple Miyelom
- Kemik İliği Kanserinin Belirtileri
- Fitoterapi, Kanser Tedavisinin Yan Etkilerini Azaltabiliyor
- Çevresel Faktörler ve Şişmanlık Multiple Miyelom Riskini Artırıyor
- Grip Sandı 4. Evre Lenf Kanseri Olduğunu Öğrendi
- Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıklara Çare Oluyor?