İyi huylu prostat büyümesi sorunu 60 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ından fazlasında ortaya çıkan idrar yapmada zorluğun en önemli nedenidir. Üstelik yaş arttıkça durum daha da kötüleşebilmektedir. Gerçekleştirilen ilaç tedavilerine rağmen sıkıntıları devam eden hastalarda cerrahi gündeme gelebileceği gibi, idrar yapma problemleri şiddetli olan grupta da ilk seçenek olarak akla gelmektedir.
HoLEP, iyi huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi girişim gerektiren tüm hastalara uygulanabilen bir yöntemdir. HoLEP ameliyatı için prostat büyüklüğü kısıtlaması yoktur. Her boyutta prostat bu yöntemle endoskopik (kapalı) olarak tedavi edilebilmektedir. HoLEP tekniği ile prostatın idrar akışını engelleyebilecek tüm kısım çıkarılabildiği için özellikle ciddi derecede büyümüş hastaların tedavisi için de önemli bir seçenektir.
Holmium Lazer Prostat Ameliyatı, prostat büyümesi sorununun çözümünde kullanılan minimal invaziv yani kapalı cerrahiyle gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir kesi yapılmadan erkeklerin hayatlarını ciddi şekilde etkileyen prostat büyümesine bağlı idrar sorunları da tedavi edilebilmektedir.
Holmium Lazer Prostat Enükleasyonu (HoLEP), herhangi bir derecede iyi huylu prostat büyümesine bağlı işeme sorunu yaşayan (hafif, orta ve şiddetli derecedeki tüm işeme şikayetleri), idrar retansiyonu yani mesanesi dolu olmasına rağmen idrar yapamama durumu, prostat büyümesine bağlı tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonu ya da prostat büyümesine bağlı idrarda kanama problemi olan erkeklerin tedavisinde kullanılan endoskopik (minimal invazif) cerrahi yöntemidir. HoLEP’in hastalar ve hekimler açısından tercih edilebilir bir yöntem olmasını sağlayan en önemli kazanımları; işlem sonrasında minimum kanama riski olması ve hastanede yatış süresinin kısalması ile çok daha hızlı bir iyileşme sağlamasıdır. Ayrıca, HoLEP yönteminde diğer bazı lazerlerde olduğu gibi adenom dokusu (büyüyen ve idrar yolunu tıkayan prostat dokusu) eritilmez, tamamen çıkarılır.
Ürolojik cerrahide geniş kullanım alanı bulan holmium lazer teknolojisinin HoLEP yöntemindeki yeri idrar akışını engelleyen prostat dokusunun tamamen prostatın iç kısmından çıkarılması esasına dayanmaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi veya tıp literatüründeki ismiyle “Benign Prostat Hipertrofisi - (BPH)” 50 yaş üzerindeki birçok erkeği etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. "Benign" terimi iyi huylu anlamına gelir. Burada kastedilen, büyümenin prostat kanserine bağlı olup olmadığıdır. İyi huylu prostat büyümesinde en sık görülen belirti idrar yaparken güçlüktür. Bu şikâyet yaşla birlikte artma eğilimindedir. Prostat büyümesine bağlı şikâyetler ilaç tedavisiyle ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
İyi huylu prostat büyümesinin ortaya çıkmasında birden fazla neden vardır. Başlıca nedeni, erkeklik hormonuna prostatın fazlaca yanıt vermesi olarak açıklanmaktadır. İkinci faktör ise genetik yatkınlıktır. Ailede prostat büyümesi olan kişilerin normale göre 4 kat daha fazla bu sorunu yaşama riski bulunmaktadır. Çevresel faktörler de ayrıca önem taşımaktadır.
Prostat büyüdükçe, üretraya (mesaneden sonraki alt idrar yolu) baskı yapar ve onu sıkıştırır. Mesane duvarı kalınlaşır. Tedavi edilmeyen iyi huylu prostat büyümesinde idrar yapma sorunları devam eder. İlerleyen evrelerde ayrıca, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrarda kanama, böbreklerde fonksiyon bozukluğu ve mesane taşları gelişebilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesinde hafif ve orta derecede olanlarda ilk aşamada ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri derece sıkıntıları olanlar ise çoğunlukla ilaç tedavisinde yeterince fayda görmez. Bunlar da akla öncelikle cerrahi tedavi gelmelidir. Ayrıca, böbreklerin fonksiyonu bozulmaya başlamışsa, prostat kaynaklı böbrek hastalığı potansiyeli varsa, tekrarlayan enfeksiyonlar oluyorsa, idrar yolunda kanamalara rastlanıyorsa, mesanede taş ya da divertükül denen küçük cepçikler oluşmuşsa ilaç tedavisi vermeyip direkt cerrahi müdahale yapılmalıdır.
HoLEP prostat boyutundan bağımsız bir yöntemdir. Dolayısıyla gerek büyük gerekse de küçük prostat boyutlarında uygulanabilen bir yöntemdir. Prostat hastalığına cerrahi düşünülen bütün hastalar HoLEP için uygun aday sayılabilirler.
Tüm boyutlardaki prostat büyümesinin tedavisinde güvenle kullanılabilen HoLEP yönteminde, ameliyat idrar kanalından bir endoskopla girilerek gerçekleştirilir. Herhangi bir kesi yapılmadığı için hasta günlük yaşama çok hızlı dönebilir.
Prostat tedavisinde açık cerrahi müdahale günümüzde neredeyse tamamen terkedilmiştir. Sınırlı bazı olgular dışında genelde uygulanmamaktadır.
Kapalı cerrahi girişimler olan klasik TUR, plazmakinetik TUR ve greenlight lazer yöntemlerinde adenomun, tam olarak çıkarılamaması nedeniyle geride rezidüel (artık) doku kalır ve hasta idrarını tam olarak yapamayabilir. Rezidüel doku zamanla büyüyüp kanama ve idrar yapma problemlerinin tekrar etmesine neden olabilir. Ancak HoLEP yönteminde tüm doku çıkarıldığı için, hastalığın tekrarlama riski yoktur.
Operasyon sonrası idrar rengi açıktır, bazen idrarda ufak renk değişikliği olursa sondadan sürekli yıkama yapılabilir. Operasyon sonrasında takılan sonda 12 ila 24 saat sonra çekilebilir. Çekildikten sonra hasta 2-3 kez rahat idrar yapar ise taburcu edilir. İdrar tutmayı sağlayan sfinkter adı verilen yapı HoLEP ameliyatıyla müdahale edilen bölgenin dışında kalıp korunduğu için de işlem sonrası idrar kaçırma gibi problemler yaşanmaz.
HoLEP ameliyatında kullanılan lazer enerjisinin etkilediği doku derinliği çok azdır. Dolayısıyla prostatın dışında seyreden ve ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayan sinirleri etkilemez. Dolayısıyla işlem sonrası cinsel işlev bozukluğu gibi sorunlar yaşanmaz.
Prostat dokusunun kapsülü dışında kalan kısmının tamamı çıkarıldığı için hastalığın tekrarlama riski yoktur.
İyi huylu prostat büyümesi sorunu yaşayan hastalarda kullanılan HoLEP için bir yaş sınırı yoktur.
”
Alo Yeditepe