Lazer teknolojilerindeki gelişmeler ürolojik cerrahi için de büyük değişiklikler yaşanmasını sağlamıştır. Özellikle son yıllarda bu alandaki ilerlemeler gerek hasta gerek hekim açısından önemli kolaylıkları beraberinde getirdi. Bu anlamda üzerinde konuşulan gelişmelerden biri de Thulium Fiber Lazer’dir.
Güçlü bir lazer teknolojisi olan Thulium fiber lazer, lazer ışığını üretmek için thulium adı verilen bir elementi kullanır. Thulium fiber lazerler, thulium elementinin aktif ortam olarak kullanıldığı fiber lazerlerdir.
"Thulium Fiber Lazer Prostat Enükleasyonu (ThuFLEP)" benign prostat hiperplazisi (BPH) olarak tanımlanan iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan bir cerrahi prosedürdür. Endoskopik yani kapalı yöntemle yapılan bu prosedürde, thulium fiber lazer kullanılarak büyümüş olan iyi huylu prostat dokusu (adenom) endoskopik olarak tamamen çıkarılır. Bu yöntem büyük hacimli prostat olmak üzere her boyuttaki prostat büyümesi tedavisinde kullanılabildiği için ayrıca önem taşımaktadır.
ThuFLEP tedavisinin diğer geleneksel cerrahi yöntemlere göre hastaya daha az zararlı bir seçenek olması; kanama riskinin çok düşük olması, hastanede yatış ve sondalı kalma süresinin kısa olması ( 1 gün) gibi avantajları hasta açısından da önem taşımaktadır.
Thulium Fiber Laser başta iyi huylu prostat büyümesi olmak üzere birçok ürolojik sorunun tedavisinde kullanım alanı bulan bir yöntemdir. Ancak hasta uygunluğunun mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Thulium Fiber Lazer’in kullanım alanlarını şu başlıklarda toplamak mümkündür:
İyi huylu prostat büyümesinde kullanılan bu yöntemde (ThuFLEP), Büyümüş olan prostat iyi huylu prostat dokusunun (adenom) endoskopik (kapalı) bir operasyonla kanama olmadan çıkarılmaktadır. Bu yöntem, idrar akışını iyileştirerek BPH yakınmalarını azaltmayı amaçlar.
Thulium Fiber Lazer üriner sistemdeki taşların endoskopik olarak kırılması ve çıkarılması için de kullanılabilmektedir. Yüksek enerjili lazer ışını, üriner sistem taşları tedavisinde taşları parçalayarak veya onları kum haline getirerek etkili bir şekilde tedavi sağlamaktadır. Thulium Fiber Lazer teknolojisi ile idrar yollarının taşları (böbrek, üreter ve mesane taşları) taşlar diğer yöntemlere göre çok daha hızlı kırılmaktadır. Bu da operasyon süresini kısaltmaktadır.
Bu yöntemin bir diğer avantajı da diğer taş kırma yöntemlerine göre taşların çok daha ufaltılarak, toz haline gelmesidir. Operasyon sonrası kırılan taşlar kum halinde idrar ile atılmaktadır. Bu şekilde operasyon sonrası taşsızlık oranı daha yüksektir.
Thulium Fiber Lazer Üretrada daralmaya veya tıkanıklığa neden olan üretral striktürlerin tedavisinde de kullanılabilmektedir. Lazer ışını ile daralmış bölge açılarak normal idrar akışını yeniden sağlamak mümkün olabilmektedir.
Thulium Fiber Lazer, yüzeysel mesane tümörlerin endoskopik olarak çıkarılmasında kullanılabilmektedir. Bu noktada uygun hasta seçimi önem taşımaktadır.
Genel anestezi ya da spinal anestezi altında gerçekleştirilen işlem sırasında hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır. İşlem sırasında üretra yoluyla bir endoskop (bir tür ince, esnek tüp) yerleştirilir ve prostata ulaşılır. Thulium fiber lazer, endoskop aracılığıyla prostat bezine yönlendirilir. Lazer ışını yardımıyla büyümüş olan prostat dokuları prostatı çevreleyen kapsülden kanama olmadan ayrılarak mesane içine gönderilir. Daha sonra bu dokular yine endoskopik olarak morselatör( doku parçalayıcı) ile mesaneden alınır. Prosedür tamamlandıktan sonra, endoskop çıkarılır ve mesaneye sonda konulur. Hastalar genellikle bir gün hastanede kalır ve ertesi gün sonda çıkarılır ve hastanın rahat idrar yaptığı görüldükten sonra taburcu edilir.
Daha Az İnvaziv: ThuFLEP, diğer geleneksel cerrahi yöntemlere göre daha az invaziv bir seçenektir. Bu, daha az doku hasarı, daha az kan kaybı ve daha hızlı iyileşme süreleri sağlar.
Daha Az Kanama: ThuFLEP, kesme işlemi sırasında kan damarlarını kapatma yeteneğine sahiptir, bu da prosedür sırasında kanamanın azalmasını sağlar.
Hızlı İyileşme: ThuFLEP, diğer cerrahi yöntemlere göre daha hızlı iyileşme süreleriyle ilişkilendirilebilir. Bu, hastaların daha kısa sürede normal aktivitelerine dönmesini sağlayabilir.
Daha Az Ağrı: Daha az invazif olması ve daha az doku hasarı nedeniyle, ThuFLEP genellikle daha az postoperatif ağrı ile ilişkilendirilir.
İyi Klinik Sonuçlar: ThuFLEP, benign prostat hiperplazisi (BPH) ve diğer ürolojik problemlerin tedavisinde etkili sonuçlar verir. İyi idrar akışı ve semptomların azalması gibi olumlu klinik sonuçlar elde edilebilir.
Daha Az İdrar Yolu Komplikasyonu: ThuFLEP, operasyon sonrası idrar yolu komplikasyonları riskini azaltabilir.
Kısa Üriner Kateter (sonda )Kullanım Süresi: Hastaların çok daha kısa sürede (genellikle 1 gün) sondaları çekilmektedir.
Bu avantajlar, ThuFLEP'in birçok hasta için tercih edilen bir cerrahi seçenek olmasını sağlar. Ancak, her cerrahi prosedürde olduğu gibi, ThuFLEP' in de bazı riskleri ve komplikasyonları olabilir. Bu nedenle, tedavi seçeneklerini değerlendirirken bir uzmana danışmak önemlidir.
”
Alo Yeditepe