Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yencilek,, iyi huylu prostat büyümesi ve iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi verdi.
Prostat yaklaşık 20 gram ağırlığında, her erkekte olması gereken bir organdır. Esas fonksiyonu erkeğin üreme fonksiyonun devam ettirilmesi üzerinedir. Ancak, yaş ile beraber bir takım değişiklikler başlar. BPH olarak tanımlanan iyi huylu prostat büyümesi de belli bir yaştan sonra ortaya çıkan ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlanan yaygın bir problemdir. 30 yaşından önce iyi huylu prostat büyümesine bağlı bulgular görülmemekle birlikte 40 yaşından sonra sıkıntılar arttığı gözlemlenmektedir.
Başlıca belirtiler; sık idrara çıkma, idrar yaparken idrara başlamada gecikme, kesikli idrar yapma, çatallı idrar yapma, tuvalete gidip, idrar yapıp geldikten sonra mesanenizin hala boşalmadığını hissetmektir. Yine bir başka önemli belirti gece tuvalete çıkma sıklığının artmasıdır. Bütün bunlar prostat büyümesine bağlı yaygın semptomlar, bulgulardır.
Erken dönemde prostat hastalıkları herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. Bazen belirgin herhangi bir şikâyet olmaksızın parmakla prostat muayenesi ile veya PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) yoluyla hastalık tanısı konabilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri aynı yaş grubunda ortaya çıkabileceğinden dolayı kan PSA (prostat-spesifik antijen) testi önemli bir testtir. Rutin olarak 50 yaşından sonra bakılması önemlidir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarda ise 40 yaşından sonra bakılması gerekir.
Halk arasında idrar testi olarak bilinen “Üroflowmetri” testi prostatın mekanik olarak idrar yolunu sıkıştırmasını-kapatmasını göstermesi açısından çok basit ama güvenilir sonuç veren bir testtir. Ayrıca idrar yaptıktan sonra geride kalan idrarın ölçülmesi gibi testler de yapılabilir. Söz konusu testler sayesinde iyi huylu prostat büyümesinin olup olmadığını anlaşılabilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesinde ameliyat yöntemleri hastalığın evresine ve derecesine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 tür ameliyat vardır; Endoskopik ameliyatlar ve açık operasyon. Açık ameliyat günümüzde çok tercih edilmemektedir. Kapalı ameliyatlar ise klasik TUR, bipolar TUR, plazma kinetik TUR, Holmium Lazer Prostat Enükleasyonu (HoLEP) gibi farklı türleri mevcuttur.
HoLEP ile prostat büyümesi ameliyatı, spinal (belden aşağının uyuşturulması) anestezinin yeterli olduğu bir ameliyattır. Bu ameliyatta büyümüş prostat dokusu, normal idrar yolundan girilerek kapsülünden ayrılır. İdrar kesesine itilen prostat dokusu özel bir aletle küçük parçalar haline getirilerek dışarı alınır.
Prostat büyümesi sonrası sık idrara çıkmak gerektiğinden bol sıvı alınması gerekir. Acı ve baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein içeren içecekler mesaneyi tahriş edebileceğinden uzak durulmalıdır. Soğuktan, uzun ve yorucu faaliyetlerden kaçınmak gerekir.
”
Alo Yeditepe