Sağlık Bakanlığı tarafından 2002 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı, 8 bileşenden oluşmaktadır. 6. Bileşen “Nitelikli ve Etkili Sağlık Hizmetleri İçin Kalite ve Akreditasyon” olarak ilan edilmiştir. Bunun için özerk bir yapıda, sektörün tüm paydaşlarını göz önünde bulunduran, gelişmiş ülkelerdeki örnekleri incelenerek Ulusal Kalite ve Akreditasyon Kurumu oluşturulmuştur.
Sağlıkta Dönüşüm Programının açıklanmasının ardından kalite ve akreditasyon hedeflerine ulaşmak amacıyla 2007 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde “Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı” kurulmuştur. 2012 yılından itibaren ise 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü çatısı altında “Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı” olarak yeniden adlandırılmıştır.
2009 yılında özel hastaneler ve üniversite hastanelerine yönelik “Özel Hastane Hizmet Kalite Standartları”nın yayınlanması ile kamu hastaneleri için ayrı, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri için kullanılan ayrı iki standart seti ortaya çıkmış oldu. 2011 yılında 4. versiyon ile bu farklılığın ortadan kaldırılarak ülke genelinde tüm hastaneler için ortak standartların oluşturulması amaçlanmıştır. En son versiyonu olan Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) – Hastane Seti (Versiyon-5.1) ise 1 Temmuz 2015’te yayınlanmıştır. Yıllardır devam eden sağlıkta kalite çalışmaların sonucunda, Ulusal Akreditasyon Enstitüsü için somut adım atılmıştır. 19.11.2014 tarih ve 6569 sayılı kanun ile kamu tüzel kişiliğine, bilimsel ve idari özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kuruluş olan “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı” (TUSEB) kurulmuş ve bünyesindeki 6 enstitüden birisinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) olacağı açıklanmıştır.