Hasta güvenliği kültürünün oluşturulması, hastanelerin güvenilir sağlık hizmeti sunması bakımından çok önemlidir. Ayrıca, bu durumun örgütsel adaleti olumlu yönde etkilemesi sağlık çalışanlarının kurumlarını benimsemesi ve güvenmesi bakımından da önemli bulunmaktadır.
Hasta güvenliği hedeflerinden biri olan etkin iletişimin sağlık çalışanları arasında kurulamaması hastaya yapılacak yanlış uygulamalara, hastanın zarar görmesine veya ölümüne sebep verebilir. Nitekim CRICO Strategies tarafından 2016 yılında yayınlanan raporda, Harvard Tıp Kurumları Risk Yönetimi Vakfı'na göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hatalarının en az %30’u etkin olmayan iletişimden kaynaklıydı, beş yıl boyunca 1.744 ölüm gerçekleşti ve yanlış tedavi maliyetleri 1.7 milyar dolardı.
Tıbbi hataların oluşmasında bu kadar yüksek etkiye sahip iletişim problemleri birimler arasında takım çalışması ve yönetimin desteği ile azaltılabilir ya da ortadan kaldırılabilir. Greenberg’e (1990) göre yöneticilerin çalışanlara davranışları ve uygulanan süreçlere ilişkin yeterli bilgi aktarması, süreç adaletine ilişkin çalışanların yargılarını kurumlarını benimsemelerini ve güvenmelerini etkilemektedir. Benzer durum, hasta güvenliği için yönetimin desteği ve birimler arasında takım çalışması için de söz konusudur. Hem örgütsel adalet duygusunun geliştirilmesi, hem de hasta güvenliği kültürü oluşturma bakımından yöneticilerin hesap verebilirliği önemli bulunmaktadır. Bu anlamda sağlık kuruluşu yöneticilerinin birimler arasında takım çalışmasını özendirmeleri, hem örgütsel adalet hem de hasta güvenliği kültürü geliştirmede etkilidir.
Yöneticilerin hasta güvenliği kültürü oluşmasında liderlik açısından rol modeli olması, uygulamaları desteklemesi çok önemlidir Liderler hatayı kimin yaptığı yerine sistemi sorguladığında hasta güvenliği kültürü değişmeye ve gelişmeye başlayacaktır. Ayrıca kurum liderlerinin, yapılan hatalar karşısında takınacağı olumlu tutum, çalışanların hataları rapor etmesini, geri bildirimlerin olumlu sonuç doğurmasını sağlayacaktır.
Kaynakça