Diyabet, yenidoğan dönemi dâhil her yaş grubunda görülebilmektedir. Ancak yaş grubuna göre diyabetin tipi de değişkenlik gösterebilmektedir. İlk 6 aylık dönemde ortaya çıkan genetik nedenlere bağlı diyabet dışında çocukluk yaş grubu diyabet hastalığının yüzde 90’dan fazlasının nedeni Tip 1 diyabettir. Hem ortaya çıkış mekanizması hem de tedavisi erişkinlerde görülen Tip 2 diyabetten oldukça farklıdır. Ancak son dönemlerde çocuklarda obezitenin artmasıyla beraber Tip 2 diyabet de görülmektedir.
Tİp 1 diyabet, pankreas salgı bezinden insülin üretilememesine bağlı olarak gelişen otoimmun yani bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır.
En sık görülen belirtileri; sık sık ve bol miktarda idrar yapma, çok su içme ve iştah artmasına rağmen kilo kaybıdır. Özellikle gece idrar yapmak için uyanmayan bir çocuğun gece bir iki kez idrara kalkması, hatta gece altını ıslatmaya başlaması hastalığın başlangıç bulguları olabilmektedir. Bu dönemde tanı almayan hastalarda belirtilerin ilerlemesi sonucu bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde çöküklük, derin ve hızlı nefes alma (solunum sıkıntısı), ağızda aseton kokusu gibi diyabet koması belirtileri gelişmektedir. Tip 1 diyabette mutlak insülin eksikliği geliştiği için tanı anından itibaren günde 3 - 4 kez insülin enjeksiyonu gerekmektedir.
Tip 2 diyabettie, kiloya bağlı gelişen insülin direnci sonucunda mevcut insülinin fonksiyon görememesi söz konusu olmaktadır.
Bu direnç düzeltilemezse bir süre sonra pankreasın insülin yapım kapasitesinde azalma başlar. Bu nedenle Tip 2 diyabette öncelikle diyet- egzersiz ve anti-diyabetik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Buna rağmen kontrol edilemeyen durumlarda insülin tedavisine geçilmektedir.
Tip 1 diyabetin hangi çocukta ve ne zaman gelişeceği bilinmediğinden engellenememektedir. Bu nedenle önemli olan, belirtiler başladıktan sonra diyabet koması geliştirmeden çocuğun tanı almasıdır.
Tip 2 diyabetin gelişimini ise sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle engellemek mümkün olabilmektedir. Ayrıca kilo vererek ve sağlıklı beslenme kurallarını uygulayarak var olan diyabet de kontrol altına alınabilemektedir.
”
Alo Yeditepe