Cilt ve yaz kelimeleri bir araya geldiğinde, ilk olarak güneşin özellikle yüzdeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik sonbahar aylarında yapılan işlemler akla geliyor. Peki, cildi yaza hazırlamak da gerekmez mi? “Cildi yaza hazırlamaktan ziyade, cildi yazdan korumak gerekiyor. Bunun için hastalarımıza yaz-kış hiç fark etmeden medikal bir güneş kremi kullanmalarını öneriyorum. Evden çıkmadan önce, dışarıda kar bile yağsa güneş kremi kullanılmasını tavsiye ediyorum” diyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, şöyle devam ediyor: “Bu, özellikle yaz aylarında mutlaka uyulması gereken bir kural. Yaz döneminde kremi bir kez değil, birkaç defa sürmek de gerekebiliyor ve en az SPF 30 olması öneriliyor. Güneş kreminin başka faydaları da bulunuyor. Antioksidan, kapatıcı ya da lekelenmeye karşı ekstra koruyucu özellikleri de olabiliyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.”
Suyun gücü önemli!
Cilt bakımı söz konusu olunca bir diğer önemli noktada da nemlenme. Özellikle yaz aylarında, ki kış aylarında da kullanılmasını öneriliyor, bir cilt nemlendiricisi kullanmak gerekiyor. Bu ürünlerin yağlanma değil, nemlendirme özellikli olması öneriliyor. Cilt nemlendirici deyince herkesin aklına pahalı markalar geldiğini oysa fiyat-performans dengesinin öne çıktığı medikal ürünlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada su tüketiminin de önemine değinen uzmanımız, “Cilt nemlendirmesini sağlamak için günde en az 1,5-2 litre su içmek gerekiyor. Günümüzde güneşlenmekten ziyade solaryumu tercih eden hastalarımız var. Ancak hem ileride cilt kanserleri hem de cilt yaşlanmasına yol açabileceği için solaryumu kesinlikle önermiyoruz. Ne kadar çok ultraviyole ışınlarına maruz kalırsanız, o kadar çok hücrelerinizde DNA hasarı ve cilt yaşlanması olacağını unutmamak gerekiyor. Güneşten özellikle üst dudak, burun ve kulak kepçelerini çok iyi korumak şart. Cilt kanserleri ve yaşlanma en çok güneş gören, en çıkıntılı bölgeler olduğu için genelde bu bölgelerde gelişmeye başlıyor. Söz konusu bölgelerde iki hafta süreyle geçmeyen yaraları ciddiye alarak bir dermatoloji uzmanına başvurmak ise büyük önem taşıyor” diyor.
Uzmanımız cildinizi yaza hazırlamak için yapılması gereken bakımlar hakkında sorularımızı yanıtladı.
Özellikle yüz bölgesine yapılan birçok uygulama var. Bunlar herkes için uygun ve gerekli mi? Kimyasal peeling, kolajen tedavisi, hyalüronik asit, fraksiyonel lazer, dermapen gibi...
Birçok uygulama önerilse de bunlar herkes için gerekli değil. Örneğin, 18 yaşından küçükleri güneşten daha fazla korumak gerekiyor. Çünkü çocukluk çağında alınan güneş yanıkları, yaşamın ilerleyen dönemlerinde cilt kanseri oluşumunu kolaylaştıran bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla, çocukların güneş kremi ya da güneş kremi etkisi olan medikal lipstick kullanması büyük önem taşıyor. 18 yaş üzeri kişilerde de cildi nemlendiren ürünlerin kullanılması öneriliyor.
Kollajenin; yeni cilt oluşturması, kırışıklıkları azaltması, cilde nemlilik vermesi gibi iddia edilen özelliklerinin hiçbiri henüz kanıtlanmadı. Haliyle, kanıtlanmayan hiçbir şeyi önermiyorum. Yanık, ameliyat ya da yaralanma sonrası sınırlı bir fayda oluşabilse de bu da tartışmalı. Aksine bu ürünlerin içeriklerinde ağır metaller tespit ediliyor. Örneğin; balıktan elde ediliyorsa balıklar GDO’lu mısırlarla beslendiği için zararlı maddeler vücudumuza indirekt yolla almış oluyoruz. Ya da balıklar okyanuslarda, çiftliklerde su altı akıntılarından gelen kurşun, kadmiyum, civa ve diğer ağır metallere maruz kaldıkları için bunlar balığın kollajenine de geçiyor. Bu nedenle yine de kollajen kullanmakta ısrar edenlere, güvenilir markaları tercih etmesini öneriyoruz.
Yaz aylarında fraksiyonel lazer veya kimyasal peeling gibi işlemlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Mart sonu ile ekim başına kadar bu işlemlerin yapılmaması önem taşıyor. Özellikle yüz bölgesinde kıl, tüy işlemleri yaptıracak olanların işlem sonrası o bölge kızarıkken asla güneşe çıkmaması leke oluşmaması için dikkate alınmalı. Özellikle bıyık bölgesinde oluşan lekelerin en büyük sebebi, bu tür bir işlem sonrası güneş görmektir.
Botoks ve dolgu için en ideal dönem nedir? Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için nelere dikkat edilmeli?
Botoks ve dolgu için ideal bir dönem yok. Her zaman yapılabiliyor. Altı aydan daha kısa süreler arasında yapılması gereksiz oluyor. Çok fazla dolgu markası olduğu için çok fazla süre seçeneği bulunuyor. En kısası üç aydan başlayıp, 1,5-2 yıla kadar uzanabiliyor. Dolgu seçiminde, tamamen eriyebilir malzeme reaksiyon açısından daha az riskli. Dolguların FDA gibi, çeşitli ülkelerin ilaç ve sağlık kurumlarından onaylı olmasına da dikkat edilmesi gerekiyor.
Botoks, dolgu ve hyalüronik asit içeren uygulamalar vücudun su kaybeden bölgelerinde nem tutabilmek ve kazandırmak amacıyla önem taşıyor. Botoks, yaz aylarında özellikle göz çevresi ve kaş arasındaki bölgelere yapılıyor. Yazın güneş ışığından dolayı gözümüzü kıstığımız için söz konusu bölgeler daha fazla kırışıyor. Hyalüronik asidin vücudumuzdaki en önemli görevlerinden biri, cilt altı dokusunda su tutmak oluyor. Güneşe, tuzlu ya da klorlu suya maruz kalmış dudakları nemlendirmek için dudaklarda hyalüronik asit kullanımı etkili bir yaşlanma karşıtı yöntem olarak öne çıkıyor. Sonuç olarak; medikal güneş kremi ve nemlendirici güneş ışınlarının olumsuz etkileri için en etkili ürünler olmakla birlikte, bu alanda kozmetik ürünlerden kaçınmak gerekiyor.
Bir hekim olarak, yaza girmeden önce hangi bakımların yapılmasının faydalı olduğunu düşünüyorsunuz?
Bir insanın yaşlanmasına neden olan en önemli sebepler, genetik faktörler ve güneştir. Genetik faktörleri kontrol etmek şu an için elimizde değil ama güneşle olan ilişkimizi kontrol altına almak mümkün. Yüz ve özellikle de göz çevresi, vücudun en ince cilt yapısına sahip bölgeler olduğu için güneşe karşı hassasiyeti de en üst düzeyde. 30 yaşından itibaren yaşlanmanın ilk görülmeye başlandığı bölgelerin olması da şaşırtıcı değil. Gözle beraber, göz kenarındaki bölgeleri de koruyacak geniş çerçeveli ve kaliteli camlı güneş gözlüğü kullanmak da göz çevresi yaşlanmasıyla mücadelede büyük önem taşıyor. Özetle; geniş ve kaliteli camlı güneş gözlüğü, kaliteli bir güneş kremi ve nemlendiricinin, yaza girmeden olmazsa olmazlarımız arasında yer alması gerekiyor.
“Güneşe, tuzlu ya da klorlu suya maruz kalmış dudakları nemlendirmek için dudaklarda hyalüronik asit kullanımı etkili bir yaşlanma karşıtı yöntem olarak öne çıkıyor.”
“Botoks yüzde kaba mimik kırışıklıklarını açmak; dolgu ise yüzü daha dolgun, daha konveks hale getirmek için kullanılıyor.”
Soldan gelen güneşe dikkat!
Yaz aylarında güneş gözlüğü kullanılsa dahi gözleri kısarak bakmak, göz çevresinde “kazayağı” adı verilen kırışıklıkların ortaya çıkmasını sıklaştırıyor. Güneş sol taraftan geldiği için özellikle de araç kullananlarda yüzün sol tarafının, sağ tarafa oranla daha fazla etkilendiği görülüyor. Uzmanımız araç camlarında film olmaması halinde güneş kreminin yüzün sol tarafına daha fazla uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Ter sorununa botokslu çare
Yaz ayları başta olmak üzere birçok kişinin ortak sorunu olan terleme problemiyle mücadelede botoks önemli rol oynuyor. Bu tür sıkıntıları olan kişilere yaza girmeden önce koltuk altı, el hatta ayak botoksu yapılabildiğini söyleyen uzmanımız şöyle devam ediyor: “Bir ya da iki uygulamayla hastalarımızın altı-sekiz ay süreyle terlemelerini neredeyse sıfıra yakın düzeye indiriyoruz. Terleme, sosyal bir problem olduğu için özellikle bahar aylarında bu uygulamaları yaparak hastaların yaz aylarında terlemeyerek kendilerini rahat hissetmesini ve özgüvenlerinin artmasını sağlıyoruz.”
”
İlgili Yazılar
- Burun Estetiği Ameliyatı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Meme Küçültme Ameliyatı
- Burun Estetiği Nedir? Kimlere Yapılabilir?
- Meme Küçültme Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
- Bel, Kalça ve Bacak Estetiği
- Profil Estetiği Nedir?
- Meme Estetiği Sıkça Sorulan Sorular
- Estetik Operasyon Sonrası Spora Dönüş
- Meme Dikleştirme
- Meme Küçültme
- Meme Büyütme
- Meme Estetiği
- Medikal Estetik Uygulamaları Nelerdir?
- Liposuction Nedir?
- Kepçe Kulak (Otoplasti)
- Burun Estetiği (Rinoplasti)
- Yüz Germe Ameliyatı
- Yarık Dudak ve Yarık Damak
- Vücut Şekillendirme Ameliyatı
- Kilo Verme Sonrası Yüzdeki Sarkma ve Yorgun Görüntü Giderilebiliyor
- Yorgun Gözlere Estetik Çözümler
- En Sık Tercih Edilen Estetik Ameliyatlar
- Diyabetliler Yeni Ayakkabıyı 2 Saatten Fazla Giymemeli
- Yeni Oluşan Benlere ve İyileşmeyen Yaralara Dikkat
- Köpek Memesi Hastalığının Tedavisinde Yüz Güldürücü Sonuçlar Var
- Dolgu ile Ameliyatsız Burun Estetiği Yapılabiliyor
- Plastik Cerrahi Sadece Estetiğe Hizmet Etmiyor
- Meme Kanserinin Tedavisi ve Memenin Onarım Süreci Bir Bütündür