Koronavirüs Salgını nedeniyle çalışma hayatının düzeninden mahrum kalmak, sürekli evde pasif durumda bulunmak ve genel olarak yaşanılan yoğun stresin uykuyu bozmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı uyku için bu süreçte yarar sağlayacak önerileri sıraladı:
Uykuyu Bozan Yiyecek ve İçekleri Tüketmeyin
Kafein (kahve), nikotin (sigara) ve tenin (çay) uyanık tutacağı için, bu maddeleri içenler daha uzun sürede uykuya dalıyor. Dolayısıyla rahat bir gece geçirmek için uyumadan 3 saat öncesinde bu maddeleri tüketmemek gerekiyor.
Alkolden Uzak Durun
Pek çok kişi alkolün uyumaya yardımcı olacağını düşünse de alkolün uykunun kalitesini bozarak olumsuz bir sonuç yaratacağını söyleyen uzmanımız “Alkol alındığında çabuk uykuya dalınsa bile gece boyunca uyku içinde kısa uyanıklıklara ve sabah erken ve yorgun uyanmaya neden olacaktır” dedi.
Uyku Rutininizi Oluşturun
Özellikle içinde bulunduğumuz karantina sürecinde, her ne kadar gündelik rutin değişmiş olsa da, uyuma ve uyanma saatlerinin mümkün olduğunca düzenli olması önem taşıyor. Bu sayede biyolojik ritmin bozulması da önlenebiliyor. Her sabah aynı saatlerde uyanmak uykuyu düzenlemek için kullanılacak iyi bir diğer yöntem.
Gündüz Değil Gece Uyuyun, Şekerleme Yapmayın
Gündüz uykusunun hiçbir şekilde gece uykusuyla aynı olmadığını söyleyen uzmanımız “Uyku gece uyunmalıdır, gün aydınlandıktan sonra da uyanmak, kesinlikle çok geç kalkmamak gerekir. Gündüz uyuduğunuz iki saat uyku ile gece uyuduğunuz iki saat uyku aynı değildir, gündüz uykusu kişiyi net olarak dinlendiremez” dedi. Gündüz uzun süreli uyunmamalıdır. Eğer karşı konulamaz şekilde uyku gelirse günde bir kez ve 20 dakikadan az süreyle uyunmalıdır, bu tazelenme yapar. Daha uzun süren uykular sersemlik oluşturabilir. Gündüz saat üçten sonra şekerleme yapılmamalıdır.” diye konuştu.
Yatma Saatine Yakın Egzersiz Yapmayın
Yorulmayan veya egzersiz yapmayan kimseler geceleri uykuya dalmada güçlük yaşayabiliyor. Düzenli egzersiz ise insanların daha iyi uyumasını sağlıyor. Ancak egzersiz yapmak için en iyi zamanı tespit etmek gerekiyor. Yatma vakti ile egzersiz arasında en az iki saat bırakılması ve egzersizin öğleden sonra ya da akşam erken saatlerde yapılması gerekiyor. Sabah çok erken saatlerde yapılan spor da uygun değil.
Uyku Hijyenini Sağlayın
Yatak odasının ısısından, kullanılan ışığa kadar birçok ayrıntının uyku hijyenini bozacağı için uyumayı zorlaştıracağını anlatan uzmanımız şu bilgileri verdi: “Yatak odası mümkün olduğunca sessiz olmalı, ışık gözler kapalı olsa da fark edilir ve uykuyu bozabilir, bu nedenle yatak odasının perdeleri kalın ve ışık geçirmez olmalı, televizyon ya da bilgisayar bulundurulmamalıdır. Cep telefonları yatakta kullanılmamalıdır.”
Uykunun Gelmesini Yatakta Beklemeyin
Uykuyu beklerken yatakta uzun süre kalınması uyumayı zorlaştırıyor. Bu nedenle sadece uyku geldiğinde yatağa girilmeli. Eğer 20 dakika içinde uykuya dalınamazsa yataktan çıkılmalı ve heyecanlı olmayan bir kitap okumak, sakin bir müzik dinlemek gibi pasif bir aktivite yapılarak uykunun gelmesi yatak dışında beklenmeli.
Yatmadan Önce Yediklerinize Dikkat Edin
Yatağa hem çok aç gidilmemesi hem de yatma vaktine yakın saatlerde ağır yemeklerin yenmemesi gerektiğini söyleyen uzmanımız şunları ekledi: “Uyumak istediğiniz saatten en az 3 saat önce yeme bırakılmalıdır ve akşamları hafif şeyler yenmelidir. Uyuyamadığınızda oyalanmak için bir şeyler yenmemelidir. Ek olarak akşam saatlerinde uyku kalitesini bozacak yiyecek ve içeceklerden (mide ekşimesi veya gaz yapan yiyecekler, çay, kahve, enerji içecekleri gibi uyku kaçıran maddeler barındıran içeceklerden) uzak durulmalıdır.”
”
İlgili Yazılar
- Nörolojik Hastalıklarda Botoks Kullanımı
- İnme (Felç) Nedir?
- Epilepsi Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- MS (Multipl Skleroz) Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
- Beyin Sağlığını Nasıl Korumalı?
- Myastenia Gravis Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Nedeni Bilinmeyen Dirençli Yorgunluk MS’e İşaret Edebilir!
- Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi)
- Epilepsi Nedir?
- Nörolojik Tutulum
- Alzheimer Hastalarında Bakım
- Afazi Nedir?
- Migren ve Migren Tedavisi
- Pudendal Sinir Sıkışması
- Her An Kapınızı Çalabilir Epilepsi
- Koronavirüs ve Nörolojik Problemler
- MS Hastalığı
- Hava Değişimi Migren Ataklarını Tetikliyor
- MS' in Gelip Geçici Şikayetlerine Dikkat!
- Sağlıklı Mikrobiyata Alzheimer Riskini Düşürüyor
- Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Tembellik Alzheimer’i Tetikliyor mu?
- ALS’nin İlk Belirtileri Sinir Sıkışması Sanılıyor
- Dirençli Epilepsi Hastaları Doğru Teşhise Ulaşana Kadar Zaman Kaybedebiliyor
- Okul Stresi Uyurgezerliğe Davetiye Çıkarıyor
- Uykusuzluk Arttıkça Bağışıklık Sistemine Zararlı Etkileri de Artıyor
- Mavi Işık Çocuklarda Bellek Zayıflığına Neden Olabiliyor
- Baş Dönmesi Sorunu Tedavisinde Güncel Yaklaşım: Denge Algısı Rehabilitasyonu
- Alzheimer Hastalığında 10 Önemli Mit
- Türk Nörolog Yeni Bir Tanı Yöntemi Keşfetti
- Her 10 Kiloluk Artışta, Uyku Apnesi Riski İki Kat Artıyor!
- Migren Hastalarına Uzmanından Öneriler
- D Vitamini Eksikliği MS’in Seyrini Bozuyor
- Akraba Evliliği, Epilepsi Riskini 40 Kat Artırıyor