İdrar kaçırma birçok insanın hayatını etkileyen bir durumdur. İnkontinansınız olduğunda, mesane kontrolü sorunları yaşayabilir ve idrar kaçırabilirsiniz. Bu sızıntı genellikle kontrol edilemez ve hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Bu durum her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür.
İdrar kaçırma birçok insanın hayatını etkileyen bir durumdur. İnkontinansınız olduğunda, mesane kontrolü sorunları yaşayabilir ve idrar kaçırabilirsiniz. Bu sızıntı genellikle kontrol edilemez ve hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Bu durum her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür. Yaşlı kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, genç kadınları da etkileyebilir. Yaşlanmanın normal bir parçası ya da sadece birlikte yaşamak zorunda olduğunuz bir problem değildir.
Üriner sisteminiz böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Vücudunuzdaki atıkları filtreler, depolar ve uzaklaştırırlar. Böbrekleriniz vücudunuzun filtreleridir. Atık ürünler böbrekler tarafından kanınızdan atılır ve idrar oluşturur. İdrar daha sonra üreter adı verilen iki ince tüple, idrarın vücuttan ayrılma zamanı gelene kadar toplanacağı mesanede toplanır. Mesaneniz bir depolama tankı gibidir. Mesane dolduğunda, beyin idrar yapma zamanının geldiğine dair bir sinyal gönderir. Sfinkter denilen bir kasın gevşemesiyle idrar mesaneyi terk eder ve üretra idrarın vücuttan serbestçe akmasına izin verir.
Bu sistem sorunsuz çalıştığında, genellikle idrara çıkmadan önce tuvalete gitmek için zamanınız olur ve herhangi bir idrar kaçağı yaşamazsınız. Saydığımız bu organ ve bölümlerden herhangi biri gerektiği gibi çalışmadığında idrar kaçırma olabilir. Bu, yaşamınız boyunca birçok farklı nedenden dolayı olabilir.
Birçok insan idrar kaçırmanın yaşlanmanın normal bir parçası olduğunu düşünür. İnkontinans herkesin başına gelebilir. Ancak, belirli gruplarda ve hayatınızın belirli zamanlarında daha sık görülür. İnkontinans kadınlarda erkeklere göre çok daha yaygındır. Bu genellikle hamilelik, doğum ve menopoz ile ilgilidir. Bu deneyimlerin her biri, kadının pelvik taban kaslarının zamanla zayıflamasına neden olabilir.
Yaşlandıkça idrar kaçırma riskinizin arttığı doğru olsa da, bu durumu yönetmenize yardımcı olacak tedaviler de mevcuttur. İnkontinans hayat kalitenizi bozmamalı ve sizi aktif olmaktan alıkoymamalıdır.
İnkontinans yaşamanızın birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenler, kadın veya erkek olmanıza bağlı olarak değişebilir. Bazı nedenler, genellikle tedavi edildikten sonra kaybolan geçici sağlık durumlarıdır. Bu durumlarda, inkontinansınız da genellikle durum tedavi edildikten sonra durur. İnkontinans, uzun süreli (kronik) tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Kronik bir durum nedeniyle sızıntı sorunları yaşadığınızda, bu genellikle daha uzun bir süre boyunca yönetmeniz gereken bir durumdur.
Doktorunuzla inkontinans hakkında konuşmaktan rahatsız olabilirsiniz. Ancak idrar kaçırma sık görülüyorsa veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi yardım almanız önemlidir.
İnkontinans kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır. Bunun çoğu hamilelik, doğum ve menopozdan kaynaklanmaktadır. Bu durumların her biri mesane kontrol sorunlarına yol açabilir. Hamilelik, üriner inkontinansın kısa süreli bir nedeni olabilir ve mesane kontrol sorunları genellikle doğumdan sonra düzelir. Bazı kadınlar, pelvik taban kaslarındaki baskı nedeniyle doğumdan sonra idrar kaçırma yaşayabilir. Bu kaslar zayıfladığında, sızıntı şeklinde idrar kaçırma sorunları yaşamanız olasıdır.
Menopoz, vücudunuzun birçok değişiklik geçirmesine neden olur. Menopoz sırasında hormonlarınız (özellikle östrojen) değişir ve bu mesane kontrolünüzü değiştirebilir.
Hamilelik sırasında vücudunuz birçok fiziksel değişiklikten geçer. Rahminiz büyüyen bebeği tutmak için gerildiğinde, mesaneniz genişleyen bebek tarafından basıya uğrar ve mesanenizi eskisinden daha az miktarda idrar tutar. Mesaneniz eskisi kadar idrar tutamadığı için hamilelik sırasında idrara çıkma aciliyeti artabilir. Hamileliğin sonuna doğru günlük aktivitelerinizi daha da zorlaştırabilir.
Hamilelik sırasında idrar kaçırmanın bir başka nedeni de pelvik taban kaslarınızın zayıflamasıdır. Bu kaslar, pelvisinizdeki tüm organların destek yapılarıdır. Hamilelik sırasında, rahminiz genişledikçe gerilebilir ve zayıflayabilirler.
İnkontinansın ana belirtisi idrar kaçırmadır. Bu, sürekli bir idrar damlaması veya ara sıra bir sızıntı deneyimi, miktar olarak da az ya da çok olabilir.
Çok çeşitli durumlarda ve nedenlerle idrar kaçırabilirsiniz:
Yaşlandıkça, pelvik organlarınızı destekleyen kaslar da zayıflayabilir. Kronik bir sağlık sorununuz varsa, özellikle birden fazla doğum yaptıysanız, menopoza girdiyseniz yıllar içinde inkontinans geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir. İnkontinansın risklerini ve bu durumun günlük hayatınızı etkilemeden nasıl yönetebileceğinizi, sağlık uzmanınızla en kısa zamanda konuşmanız önemlidir.
Çoğu zaman, inkontinans için teşhis süreci, sağlık uzmanınızla tıbbi geçmişiniz ve mesane kontrolü sorunlarınız hakkında bir konuşma ile başlar. Sizlere muayene sırasında sıklıkla; ‘’Ne sıklıkla idrara çıkıyorsunuz?’’ , ‘’Tuvalete gidişleriniz arasında idrar kaçırıyor musunuz, bu ne sıklıkla oluyor ve her seferinde ne kadar idrar kaçırıyorsunuz?’’ , ‘’Ne kadar süredir inkontinans yaşıyorsunuz?’’ sorulacaktır. Bu sorular, doktorunuzun sizin inkontinans türünüzü bulmasında yardımcı olabilir. Tıbbi geçmişiniz sorulduğunda, bazı ilaçlar inkontinansa neden olabileceğinden, tüm ilaçlarınızı listelemeniz önemlidir. Geçmiş gebelikleriz ve her doğumlarınızla da ilgili ayrıntıları hatırlamanız önemlidir.
Evdeyken sızıntıyı takip edebilmek için birkaç gün boyunca bir günlük tutmanız önerebilir. Ne sıklıkta idrara çıktığınızı, her seferinde ne miktarda idrara çıktığınızı, tuvalete gidişleriniz arasında idrar kaçırmalarınızı ve idrar kaçırdığınızda yaptığınız aktiviteyi yazdığınızdan emin olun. Böylece ne sıklıkta ve hangi durumlarda inkontinans yaşadığınızı yazarak belirlemiş olursunuz.
Doktorunuz inkontinansınız için bir tedavi planı oluştururken dikkate alacağı birçok farklı faktör vardır. Doktırunuz ayrıca sizinle en rahat olduğunuz tedavi türü hakkında konuşacaktır. İnkontinans için uygulanabilen üç ana tedavi türü vardır ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve ameliyat.
Bazı ilaçlar, aşırı aktif mesane ile ilgili sorunlara neden olan kas kasılmalarını stabilize eder. Diğer ilaçlar da tam ters etki yapar; yani mesanenizin tamamen boşalmasını sağlamak için kasları gevşetir. Hormon replasman tedavileri, genellikle menopoz sırasında azalan östrojenin yerine koyarak normal mesane fonksiyonunun geri kazanılmasına destekleyebilir.
Bazen günlük yaşamınızda idrar kaçırmanıza gerçekten yardımcı olabilecek değişiklikler olabilir. Bu değişikliklere pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için yapabileceğiniz egzersizler, günlük alışkanlıklarınızdaki değişiklikler ve iyileştirilmiş bir diyet dahildir. Bazen bu değişiklikler sonucu iyileşme görülerek ek tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir.
Saydığımı girişimsel olmayan tedavi seçenekleri inkontinansınızı tedavi etmede başarısız olduysa, doktorunuz tarafından önerilebilecek birkaç prosedür vardır. Bu prosedürler basit enjeksiyonlardan daha karmaşık ameliyatlara( Botulinum toksin enjeksiyonları (Botox®), Nöromodülasyon cihazları, askı operasyonları( TOT/TVT/minisling)) kadar uzanır. Doktorunuzla sahip olduğunuz inkontinans türüne ve semptomlarınıza göre size uygun seçeneğe karar verebilirsiniz.
”
Alo Yeditepe