Günümüzde tüp bebek tedavisi için başvuran hastaların yaklaşık yüzde 40-45’inde erkek faktörü bulunmaktadır. Normal fizyolojiye bakıldığında, sperm yumurta ile buluşmadan önce pek çok bariyerden geçmektedir. Vajina ve serviksteki mukus denilen kadının doğal sıvıları bu görevi üstlenmiştir. Spermlerin kötüleri burada elenip sağlıklı olanlar rahim içine ulaşır. Bu yarışı kazanan spermler yumurtayı dölleme kabiliyetine sahip en iyi spermlerdir. Sperm sayı ve hareketliliğindeki azalma doğal yollardan gebelik şansını ortadan kaldırmaktadır. Bu vakalarda bu güne kadar uygulanan yöntem spermlerin laboratuvarda özel yıkama ve ayıklama işlemlerinden geçirilerek hazırlanması ve mikroenjeksiyon uygulamasıdır.
Son dönemde geliştirilen mikroçipli tüp bebek tedavisi pek çok çifte umut kaynağı olmuştur. Harvard da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilen bu yöntem ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Tüp bebek tedavisinde kaliteli sperm ve yumurta seçimi iyi kalitede embriyo gelişimi açısından çok önemlidir. Mikroçip yönteminde mikro akışkan teknolojisi kullanılarak daha doğala yakın ve DNA yapısı en iyi olan spermlerin seçilmesi sağlanmaktadır. Seçilen bu spermler kullanılarak yapılan mikroenjeksiyon sonrası daha kaliteli embriyolar oluşturulmakta böylelikle başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Sağlıklı spermlerin seçilmesinde yardımcı olacak sperm çipleri mikro kanalcıklardan oluşmaktadır. Bu mikro kanalcıkların içine önce özel olarak üretilen bir solüsyon ardından spermler bırakılır. Spermlerin doğal fizyolojiye benzer şekilde serviks ve tüplerden yumurta hücresine ulaşmaya çalışır gibi bu kanalcıklardan geçişi başlar. Yarım saatin sonunda sağlıksız DNA hasarlı spermler bu kanallarda takılırken, sağlıklı ve DNA kırıkları daha az olan kaliteli spermler mikro kanallardan geçerek karşı bölümde toplanır. Seçilen bu spermler ile yapılan mikroenjeksiyon yöntemiyle elde edilen embriyoların kalitesi ve 5. güne ulaşan blastosist oranı daha yüksektir.
Şu anda uygulanan 3 ayrı mikroçip yöntemi bulunmaktadır. İlki aşılama işlemleri için kullanılan sperm sayısı daha iyi olan vakalara uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyon işleminde kullandığımız spermleri seçmek için de kullandığımız 2 ayrı mikroçip çeşidi bulunmaktadır. İlk üretilen mikroçipleri kullanabilmek için yeterli sayıda hareketli sperme ihtiyaç varken en son üretilen mikroçipler çok az sayıda hareketli sperm olsa bile kaliteli spermi seçme imkanı sağlamaktadır.
”
Alo Yeditepe