Hamileliğin 12. haftasına geldiniz ve 3. aya giriş yaptınız. Hafta hafta hamilelik sürecinde bebeğinizin gelişimi sizi heyecanlandırmaya devam ediyor. Peki 12 haftalık bebek ne kadar olur? 12 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi? 12 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?
Gebeliğin 12.haftası ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtını Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar verdi.
Baş popo uzunluğu yaklaşık 5.4 cm ve 14 g ağırlığında ve bir erik büyüklüğündedir.
İskeleti kıkırdak denilen sağlam bir dokudan yapılmıştır. Kemikleri tam olarak sertleşmemiş ve kıkırdak halindedir. Bundan sonra kafatası ve uzun kemiklerinden başlayarak kemiğe dönüşmeye başlayacak. Bebeğiniz her gün daha da insan gibi görünmeye başlıyor. Gözleri hala geniş ve kulakları başının yanlarında alçakta olmasına rağmen kulak memeleri şekilleniyor. Ayrıca doğduktan sonra ihtiyaç duyacağı bazı becerileri de kazanıyor. Bu haftada yumruk yapmak için minik parmaklarını kapatabilir!
Bebeğinizin refleksleri daha da canlanıyor ve ultrason ile muayene olduğunuzda, onu kıpır kıpır görebilirsiniz. Bebeğiniz her gün güçlenmesine rağmen hareket halindeyken birkaç hafta daha hareket ettiğini hissetmeyeceksiniz.
Bebeğinizin tüm organları, kasları, uzuvları ve kemikleri yerinde ve cinsel organı bu haftada artık iyice gelişmiştir. Bu haftaya kadar ultrason ile de görülebilen fizyolojik bağırsaklarının kordunun yanında, karın duvarında dışarı doğru olan fıtıklaşması (omfolosel) düzelmiş ve bağırsakları karın içine geri girmiştir.
Stres gebelikde ayrı ele alınması gereken bir durumdur. Gebelik fizyolojisi içerisinde artan hormon düzeylerine adaptasyon anne adayının daha hassas olduğu moodunun daha değişkenlik gösterdiği bir dönemdir. Anne adayı kolay sinirlenebilir, çünkü gebeliği ile ilgili gelecek kaygıları vardır. Tetkiklerinde basit bir problemin yaşanması bile hem kendisinin hem de onun yanındakilerin moralini olumsuz etkileyebilir. Kolay kırılganlaşabilir, ağlayabilir, sebebini bilemediği bir kaygısı olabilir. Bu dönemler desteğe en fazla ihtiyacının olduğu dönemdir.
Stres annenin kendi bakımını azaltmasına, tedavisini aksatmasına, olumsuz koşullarda gereksiz yere kendini suçlamasına sebep olabilir. Bütün bu sebepler nedeniyle aslında kendisi ve ailesi için zevk duyacağı bir dönemde tatsızlıklar nedeniyle anne olabilmenin mutluluğunu hissedemeyebilir.
”
Alo Yeditepe