Hamileliğin 26. haftasına ulaştınız ve bebeğinizin büyümesi, Onu hissetmeniz sizi daha da heyecanlandırıyor. Peki Hamileliğin 26. Haftasında Bebek Ne Kadar Olur? Hamileliğin 26. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl İlerler? Annedeki Değişimler Nelerdir? 26 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıl Olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 26. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz artık 760 grama yakın bir ağırlıkta ve boyu da yaklaşık 35.6 santimetredir.
Büyüyen vücudu 150 eklem, 33 kemik ve 1000 bağdan oluşup kuvvetlenen omurgası tarafından desteklenmektedir. Bebeğinizin duyuları gelişmeye devam etmektedir
İşitmesi belirginleşir; sizin ve eşinizin seslerini ayırt edebilir. Bu erken farkındalık doğum sonrasında sizinle kurduğu bağa yardımcı olacaktır; tanıdığı sesiniz sayesinde sakinleşecektir.
Bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam etmektedir; uçlarında küçük hava kesecikleri (alveol) olan yeni hava yollarına dal vermektedir. Hava yollarının bu ağı aynı zamanda solunumsal ağaç olarak bilinmektedir. Bebeğinizin akciğerleri içinde sürfaktan olarak bilinen bir yağ-protein kompleksi gelişmektedir. Bu madde hava keseciklerinin içini kaplayan ve onların etkili bir şekilde havayla şişmesini ve havayı boşaltmasını sağlayan bir yapıdır; ancak bebeğinizin akciğerleri hala nefes almaya hazır değildir. Bebeğiniz doğduktan sonra ilk nefesini aldığında hava kesecikleri dolar. Şimdi gelişmekte olan küçük damar ağlarına aldığı nefesteki oksijen geçer.
Bebeğinizin tat tomurcukları artık tam olarak gelişmiştir. Daha sonra yetişkin kesici ve köpek dişlerine dönüşecek olan dişetlerindeki diş tomurcukları şekil almaya devam etmektedir.
Erkek bebek bekliyorsanız, bebeğinizin testisleri alt karın bölgesinden testis torbasına doğru inmeye devam etmektedir. Testisler, testis torbasına genellikle gebeliğin son 3 aylık döneminde ulaşmış olsalar da bu durum bazı erkek bebeklerde doğum sonrası ilk 3 ayda gerçekleşebilir.
Sıcak basması hissediyorsanız, gebeliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerinde bunun sık bir belirti olduğunu bilmenizde yarar var. Gebelikteki hormonal değişiklikler ve cildinize olan artmış kan akımı özellikle geceleri size sıcak basması hissettirebilir. Vücudunuz soğumaya çalıştıkça terleyebilir. Özellikle yüz çevreniz, boynunuz ve göğsünüz kızarık görünebilir. Sıcak basması genellikle birkaç dakikadan fazla sürmez. Pamuklu veya keten kıyafetler tercih etmek ve yüzünüzü su ile serinletmek sıcak basmasına iyi gelebilir.
Özellikle kilosu normal sınırlar üzerinde seyreden ve artış gösteren gebelerde, gebelik sürecinde yüksek tansiyon hastalığı (gestasyonel hipertansiyon) gelişmesi ihtimali olabilir. Hipertansiyon genellikle belirti yaratmaz. Doktorunuz veya hemşireniz doğum öncesi rutin kontrollerinizde bu durumu fark edebilir. Yüksek kan basıncı pre-eklampsi denilen ve plasentanın çalışmasını engelleyen ciddi bir durumun bulgusu olabilir. Şiddetli baş ağrıları, görme kusuru veya vücudunuzun çeşitli bölgelerinde şişlikler yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
”
Alo Yeditepe