Hafta hafta hamilelik dizimizde sırada 7. hafta var… Peki, hamileliğin 7. haftasında bebek ne kadar olur? Nasıl görünür? Annede hangi değişimler yaşanır?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar hamileliğin 7. haftasında yaşananları anlattı.
Hamileliğin 7.haftasında bebeğiniz bir nohut büyüklüğündedir. Bebeğinizin kollarında, bu haftada sinirler ile birlikte kıkırdak dokusu oluşuyor. Geçen hafta filizlenen kol tomurcukları uzuyor ve omuzları, üst kolları ve önkolları daha açık hale geliyor. Elleri henüz parmaklı avuç içlerinden ziyade düzleşmiş küreklere benziyor. İleride bacakları oluşturacak alt ekstremite tomurcukları ortaya çıkıyor. Bacakları ve ayakları, sadece birkaç gün sonra kolları ve elleri ile aynı gelişimden geçecek.
Hamileliğin 7. haftasında bebek artık bir fasulye büyüklüğündedir.
Bebeğinizin omuriliği ve beyni gelişiyor; beyni o kadar hızlı büyüyor ki bu haftalarda vücudundan daha büyüktür. Bebeğiniz bir zar kese içinde bulunur ve amniyotik sıvı olarak bilinen sıvı tarafından desteklenir. Burun delikleri ve dudakları artık bebeğinizin yüzünde beliriyor ve gözler cildin altında görülebiliyor. Dış kulağı henüz belli olmasa da iç kulağı gelişmeye başlıyor. Gözleri hala gelişimin erken aşamasında ancak yarı saydam kıvrımlardan küçük göz kapakları oluşmaya başlıyor.
Hamileliğin 7. haftasından itibaren bebeğinizin karaciğeri, kemik iliği büyüyüp bu rolü üstleninceye kadar kırmızı kan hücrelerini üretir.
Büyüyen bağırsaklarındaki bir halka, göbek kordonuna doğru şişiyor. Kordon şimdi küçük bedenine oksijen ve besinleri taşımaya ve karbondioksit gibi atık maddeleri fetüsten uzaklaştırmaya hazır olan farklı kan damarlarına sahiptir.
Rahim boyutunuz bir limon büyüklüğüne ulaşmıştır, rahim mesanenin hemen arkasında bulunmaktadır bu yüzden sık idrara çıkma belirtilerini yaşamaya başlayabilirsiniz. Yorgunluk hissi ve uyku eğilimi artarak devam edebilir.
Gebelikte oldukça sık görülen reflü bu haftadan itibaren başlayabilir, bulantı ise zaten 12-14 hafta civarına kadar devam edecektir. Bu sebeple büyük öğünlerden kaçınıp küçük öğünlerle beslenmelisiniz. Midenizi tamamen boş bıraktığınız zaman rahatsız hissedebilirsiniz bu yüzden elinizin altında atıştırmalık bulundurmakta fayda var.
Gebelikte yemek denilince halk arasında aşerme oldukça popüler olmasına rağmen, belli yemeklere karşı tiksinti hissi gelişmesi de aslında sıkça görülmektedir. Bunlar canınızı sıkmasın; ancak örneğin et veya tavuğa karşı tiksinti gelişirse hekiminiz veya diyetisyeniniz ile görüşerek yerine farklı bir protein kaynağı koyabilirsiniz. İlk trimester sonuna kadar devam edecek olan tükürük salgısında artış da bu haftada sizi rahatsız edebilir, şekersiz sakız çiğnemek rahatsızlık hissinizi azaltacaktır.
Ağır eşya kaldırmak yine annenin enerji gereksinimini artıracağı için akılda tutulması gereken bir konudur. Bir seferde 3 kilonun üzerinde yük taşımak, Pazar alışverişleri yapmak ya da küçük bir çocuğu kaldırmak anneyi etkileyebilir.
”
Alo Yeditepe