Her haftası ayrı bir heyecan veren hamilelik sürecinde 10. haftaya geldiniz. Bu haftada sizi ve minik bebeğinizi neler bekliyor merak ediyorsunuz. 10. hafta bebeğiniz için büyük bir hafta! Bu hafta, doğana kadar süren fetal aşamaya geçişini işaret ediyor. Bundan sonra, rahmin dışındaki hayata hazır olana kadar büyüyecek ve gelişecek. Peki, 10 haftalık bebek ne kadar olur? Bebeğin cinsiyeti 10 haftada belli olur mu?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar sorularımızı yanıtladı. İşte 10. hafta hamilelik süreci ve bebeğin gelişimi…
Baş-popo uzunluğu yaklaşık 3,1 cm ve yaklaşık 4 g ağırlığındadır, bebeğiniz çilek büyüklüğünde ve önümüzdeki 3 hafta boyunca boyu üç katına çıkacaktır.
Şimdi başı daha yuvarlak ve dik, kulaklarının dış kısmı tamamen gelişmiştir ve bacakları iyi şekillenmiştir. Göz kapakları kapanmış ve yaklaşık 27 haftalık hamileliğe kadar bu şekilde kalacak. Kulaklar bebeğinizin kafasının yanlarında gelişmeye devam eder. Bebeğinizin yüzünde üst dudağını ve burunda iki küçük burun deliğini görebilirsiniz. Çene kemikleri gelişiyor ve zaten gelecekteki tüm süt dişlerini içeriyor. Minik parmakları ve ayak parmakları artık perdeli değil, kolları ve bacakları omuz ve kalça eklemlerinde dönebilir ve elleri kalbinin üzerinde buluşabilir. Küçük ama oldukça aktiftir, bacakları ile tekmeliyor ve eller ile yüzüne dokunmak için uzanıyor.
Bu hafta küçük parmaklarında tırnakları gelişmeye ve saçları uzamaya başlıyor. Plasenta gelişiminden önceki bebeğinize besin sağlayan sarı kese (yolc sac) kısa sürede küçülecektir.
Bebeğiniz, dakikada yaklaşık 180 atım atan tam gelişmiş bir kalbe sahiptir. Bu sizinkinden iki veya üç kat daha hızlı. Böbrekler, bağırsaklar, beyin ve karaciğer (bu haftada kırmızı kan hücrelerini yapıyor) dahil olmak üzere diğer hayati organlar çalışmaya başlıyor ve hamileliğiniz boyunca gelişmeye devam edecekler.
Bebeğinizin cinsiyetini henüz ultrason cihazı ile söylemek mümkün olmasa da, cinsel organları oluşmaya başlıyor.
Uzun süre cep telefonu kullanımı, x ray kapılarından geçmek gibi durumların kanıtlanmış olumsuz etkileri yetersiz olmasına rağmen fetal doku üzerindeki olası olumsuz etkileri nedeniyle önerilmemektedir.
”
Alo Yeditepe